Rosgidromet: 'Roket Denemesi Sırasında Meydana Gelen Patlamada Radyasyon Seviyesi Normalin 16 Katına Çıktı'
Rusya Meteoroloji Dairesi Rosgidromet, Severodvinsk kentinde geçen hafta bir askeri tesiste nükleer roket denemesi sırasında meydana gelen ve en az 5 kişinin ölümüne yol açan patlamada, radyasyon seviyesinin normalin 16 katına çıktığını açıkladı.
Rosgidromet, patlamadan sonra 180 bin nüfuslu kentte radyasyon ölçümleri yaptı
6 istasyondan alınan ölçümlerde normalin 4 ila16 katı arasında radyasyon tespit edildi.
Meteoroloji Dairesi'nin ölçümleri olayın hemen ardından Severodvinsk'teki yetkililerin yaptığı açıklamalarla çelişiyor.
Bu yetkililer, patlamanın hemen ardından artan radyasyon seviyesinin 40 dakika sonra normale döndüğünü söylemişlerdi. Ancak Rosgidromet'e göre bu süre 2.5 saat.
Greenpeace ise radyasyon seviyesinin normalin 20 kat üzerinde olduğunu açıkladı.
Kentin 'tahliyesiyle' ilgili çelişkili açıklamalar yapıldı.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov patlamayla ilgili soruları yanıtlarken ayrıntı vermekten kaçındı, 'Kazalar maalesef oluyor' demekle yetindi. Peskov, Rusya'daki nükleer mühendisliğin diğer ülkelerdekinden daha üstün olduğunu savundu.
Salı günü Nyonoksa sakinlerinin tahliyesi konusunda çelişkili haberler yayımlandı. Bazı kent sakinleri Rus medyasına, askeri tatbikatlar öncesinde kendilerinden bugün (Çarşamba) evlerini terk etmelerinin istendiğini söyledi.
Rus Interfax ajansına göre Severodvinsk'taki yetkililer de tahliye emrini doğruladı.
Ancak daha sonra diğer Rus yetkililer tahliye haberlerini yalanladı. Bölge valisi Igor Orlov tahliye iddiaları için 'Tamamen saçmalık' dedi.
Rusya'da patlamanın yaşandığı askeri üs 1954 yılında açıldı. Bu üste Rusya balistik füzeler ve donanmasına ait füzeleri test ediyor.
Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom 5 görevlinin öldüğünü ve 3 personelin ise yaralandığını açıklamıştı.
Rosatom, patlamanın bir deniz platformunda 'radyo-izotop tahrik kaynağı'nda meydana geldiğini, test tamamlandıktan sonra yangın başladığını ve çalışanların denize düştüğünü duyurmuştu.
Yorum Yazın
Anladığım kadarıyla Amerikanın 1960 larda vazgeçtiği nükleer enerjiyle çalışan roket konseptini geliştirmeye çalşıyorlar. Kimbilir ne yalanlar dönüyor gene o... Devamını Gör
Kime anlatıcaz ki kardeşim.Hala 2023 de uçup kaçacağımıza inanıyor herifler.Gözlerinin önünde Arjantin ekonomisi duruyor, gözlerinin önünde Fukuşima, Çernobi... Devamını Gör
Nükleer enerjinin tehlikeli olmasından çok insanların oluşturduğu tehlike daha fazla olmuştur herzaman. Bu enerji, amacına hizmet ettiği süre boyunca kendi k... Devamını Gör
insan faktörü her zaman olacak ama. o nedenle nükleer enerji kendi kafana sıkmaktan başka bir şey değildir.
Çernobil faciasında ölenlerin sayısını sadece 31 kişi kabul eden hükumetin sözcüsüne sormak isterdim. Yalanların bedeli nedir Dmitri Peskov?