İnsanlık Adına Büyük Bir Adım Atan Rosetta ve Philae'den 26 HD Fotoğraf
12 Kasım 2014 tarihinde, ESA'ya ait Rosetta isimli uzay aracı, Philae ismi verilen kapsülü dünya tarihinde ilk kez bir kuyruklu yıldıza indirmeyi başardı. Rosetta 2 Mart 2004 tarihinde gökyüzüne gönderilmişti. O günden bugüne, uzay aracı Güneş Sistemi içerisinde 6.4 milyar kilometre yol aldı ve 6 Ağustos 2014 tarihinde hedeflenen kuyruklu yıldızın çevresine vardı.
Kapsülün gönderdiği görüntüler ve veriler bilim adamları tarafından 6 hafta boyunca incelendi ve kuyruklu yıldızın Agilkia adı verilen bir bölgesine iniş yapılma kararı alındı. Dünyaya gönderilen görüntüler, Rosetta ve Philae tarafından kuyruklu yıldıza 30-100 kilometrelik mesafelerden elde edilmiş görüntülerdi. İlk görüntülerden anlaşıldığına göre, bu kuyruklu yıldız aşınmış kaya parçalarıyla doluydu ve yüzeyinde bir takım gazlar fışkırıyordu.
Bu içeriğimizde, bugüne kadar Rosetta ve kapsül Philae tarafından farklı mesafelerden alınmış görüntülerden birkaçını sizler için derledik. İşte insaoğlunun attığı bu büyük adımdan dünyaya ulaşan o inanılmaz kareler;
Önce Rosetta'nın yolculuğunda hangi tarihlerde neler olmuş bir bakalım:
1. Tarihte ilk kez bir kuyruklu yıldızın yüzeyinden çekilen fotoğraf:
2. Kuyruklu yıldızın merkezine 31.8 kilometre uzaklıktan alınan fotoğraf:
3. Kuyruklu yıldızın merkezine 28.5 kilometre uzaklıktan alınan fotoğraf:
Aşağıdaki 10 fotoğraf, yaklaşık olarak 10 kilometre uzaklıktan çekilmiştir:
ESA'nın uzay aracı Rosetta, geçtiğimiz ekim ayının ikinci yarısını, 67P/Churyumov–Gerasimenko isimli yıldızı 10 kilometre uzaklıktan inceleyerek geçirdi. Bu uzaklıktan çekilen fotoğraflar, aslında yıldızın ne kadar gizemli ve ilginç bir yer olduğunu gözler önüne seriyor.
Kuyruklu yıldızın bazı özelliklerini öne çıkarmak ve karanlıkta kalan yerlerini de görüntüleyebilmek adına, elde edilen fotoğraflar üzerinde bir takım oynamalar yapılmıştır. Gerçekte yıldız tamamen karanlık; orada her yer kömürden bile daha siyah.