Görüş Bildir
Haberler
Refakat İzni Kimlere Verilir? Kamuda ve Özel Sektörde Refakat İzni Kaç Gündür?

Refakat İzni Kimlere Verilir? Kamuda ve Özel Sektörde Refakat İzni Kaç Gündür?

Elif Ateş
13.01.2022 - 09:30

Refakatçi izni, çalışanlar için sunulan bir izin çeşididir. Herhangi bir sağlık sorununun bulunduğu durumlarda bu izin kullanılır. Ancak çalışanın refakat iznini kullanabilmesi için birinci dereceden yakınının ciddi bir hastalık geçirmesi gereklidir. İşçilere verilen bu süre kısa ya da uzun olabilir. Refakatçi izin süresi kişinin çalıştığı alan göre değişiklik gösterebilmektedir. Peki, refakat izni kimlere verilir? Kamuda ve özel sektörde refakat izni kaç gündür? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çalışma hayatında bulunan izinlerden biri refakatçi izinleridir. Hem devlet memurları hem de özel sektörde çalışanlar refakatçi raporunu annesi, babası, kardeşi, eşi ya da çocuklardan herhangi biri için alır. Çalışanın yakınlarından birinin ağır kaza geçirmesi, tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması gerekir ki raporu alabilsin. Refakatçi iznini kullanacak çalışanın, bakmakla yükümlü olduğu kişinin tedavisinin evde veya hastanede olmasının bir önemi yoktur. Refakatçi izni için alınan sağlık raporunda refakatini gerektiren tıbbi durumların belirtilmesi gerekir. Ayrıca hastaya bakılmadığı durumda hayati tehlikesi bulunuyor ise mutlaka raporda belirtilmelidir. Refakatçi izinleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Refakat İzni Kimlere Verilir? Kamuda ve Özel Sektörde Refakat İzni Kaç Gündür?

Refakat İzni Kimlere Verilir? Kamuda ve Özel Sektörde Refakat İzni Kaç Gündür?

Refakatçi izinleri, hem devlet çalışanlarına hem de özel sektörde çalışanlara farklı hükümlerle uygulanır. Bu izinler, yılsonu tatil izinlerinden kesilen süreyi kapsar. Kamu kuruluşlarında çalışan ya da özel sektörde çalışanlar birinci derecen yakınlarının hayati bir durum olduğu zaman refakatçi izni verilebilir.

Özel sektörde çalışan işçiler, refakatçi izin sürelerini en fazla üç ay süreyle kullanabilirler. Eğer bu süre yeterli değil çalışan üç ay süresi dolduktan sonra işverene bildirmek koşulu ile bu süreyi uzatabilir. Çalışanlar refakatçi iznini uzatabilmek için birinci dereceden akrabasının rahatsızlığını belgelemek zorundadır. Çoğu özel sektörde refakatçi izni alan çalışanların sigortası ödenmektedir. Ancak bu durum işçinin çalıştığı kuruma ve işverenine göre değişiklikte gösterebilmektedir.

Kamu kuruluşlarında refakatçi izin süresi en fazla üç aydır. Aynı kişi için aynı dönem içinde refakatçi izni alınamaz. Aynı kişi ve aynı hastalık için kullanılacak refakatçi izni toplam 6 ay kadardır. Devlet memurunun refakati gerektiren durumun ortadan kalkması durumunda izin süresi bitmeden işe hemen başlayabilir. Eğer refakat durumu bittiği halde kişinin görevine başlamadığı tespit edilirse 657 Sayılı Kanuna göre gerekli işlemler yapılır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın