Görüş Bildir
Haberler
Ramazanda Bağışıklığımızı Yüksek Tutabilmek İçin Tüketmemiz Gereken Besinler

Ramazanda Bağışıklığımızı Yüksek Tutabilmek İçin Tüketmemiz Gereken Besinler

Rana Şen
15.04.2021 - 09:15

Virüsle mücadele ettiğimiz zor süreçlerden geçiyor, sağlığımıza iki kat dikkat ediyor ve bağışıklığımızı desteklememiz gerektiğini biliyoruz. Peki ramazan geldi, ne yemeliyiz, ne içmeliyiz... Haliyle akla gelen ilk soru hem oruç tutup hem nasıl bağışıklığımızı güçlü tutacağız oluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Her şeyden önce dengeli ve yeterli beslenmek altın kuralımız!

Her şeyden önce dengeli ve yeterli beslenmek altın kuralımız!

3 öğün olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tüketimi artıyor. Halbuki günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları ramazan ayında değişmiyor. Her zaman olduğu gibi ramazan ayında da amaç; yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak olmalı. Tüm bunların yanında düzenli uykuyu da unutmamak gerek tabii.

Sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 2-2,5 litre su tüketilmeli.

Sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 2-2,5 litre su tüketilmeli.

Uzun açlık ardından vücuda giren besinlerin sindiriminde metabolizmayı yormamak ve bedene yüklenmemek dikkat etmemiz gereken noktalardan biri. Bunun için sindirimi kolaylaştırıp susuzluğun da önüne geçmek için günlük sıvı tüketimimize önem vermeliyiz.

Sarımsak

Sarımsak

Sarımsak sadece yemeklerimizin vazgeçilmez bir lezzeti olarak değil; insan sağlığı için de yüzyıllardır önemli bir deva olarak kullanılır. Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.

Balık

Balık

Özellikle soğuk deniz balıkları yüksek miktarda antioksidan etki gösteren Omega 3 içerir. Yapılan birçok çalışma Omega 3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle haftada 2 kez mutlaka balık tüketilmesi öneriliyor.

Sumak

Sumak

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için antioksidan değerinin bir göstergesi olan “orac” değeri yüksek besinler tüketmek önerilmektedir. Sumak, orac değeri en yüksek olan besinlerin arasında yer almaktadır. Baharat olarak da kullanılan sumak bağışıklık sistemi için önemli bir kalkan oluşturabilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Probiyotik içeren besinler

Probiyotik içeren besinler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel, 'Probiyotik takviyeli yoğurt ve kefir gibi ürünlerde bulunan faydalı mikroorganizmalar bağışıklık sistemini destekleyici etkide bulunabildikleri için özellikle bu dönemde iftar veya sahurda tercih edilebilir. Bunun dışında sebzelerden yaptığımız turşularımız aşırı miktarda olmayacak şekilde ara ara iftar sofralarımızda bulunabilir' diyor.

C Vitamini

C Vitamini

Bağışıklık siteminizi güçlü tutarak hastalanmanızı engeller. Kuşburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, soğan, dutsu meyveler dediğimiz berryler, kabak, brokoli ve yeşil salatalar C vitamin almanızı sağlayacak besinlerdir.

Kefir

Kefir

Bağırsak florasını düzenleyen kefir, ramazan ayında yaşanan kabızlık probleminin giderilmesine de yardımcı olur. Ayrıca kefirin glisemik indeksinin düşük olması ve yüksek protein içeriği ile midede uzun süre kalarak tokluk hissi sağlanabilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın