Görüş Bildir
Haberler
Ramazan Yine Lezzetiyle Geliyor: Her İftarda Damaklarımıza Şölen Yaşatacak 9 Ramazan Tatlısı

Ramazan Yine Lezzetiyle Geliyor: Her İftarda Damaklarımıza Şölen Yaşatacak 9 Ramazan Tatlısı

Lunami
29.04.2022 - 17:30

Ramazan tatlılarının her biri tatlarıyla damağımıza görüntüleriyle de gözlerimize şölen çektiren lezzete sahipler. Olsa da yesek!

1. Güllaç

1. Güllaç

Daha Ramazan ayı gelmeden güllaç yaprakları satışa sunulmaya başlar. İşte bununla güllaç tatlısının ağızda bıraktığı enfes tadı hatırlamaya başlarız. 

Yapılışı oldukça kolay olan güllaç tatlısının tarifi;

Bir buçuk litre süt ile iki su bardağı şekeri bir tencereye alıyoruz ve şeker sütün içinde eriyene kadar tencereyi ocakta tutuyoruz. Şeker süt içinde eridikten sonra sütü soğuması için kenara alıyoruz. Bir tepsinin içerisine -güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde- güllaç yaprağını koyuyoruz. Ardından ılıyan sütten birkaç kaşık alıp -güllaç yaprağının her yeri ıslanacak şekilde- güllaç yaprağının üzerine gezdiriyoruz. Bu işlemi altı güllaç yaprağı için yaptıktan sonra kıyılmış veya rondodan geçirilmiş ceviz içlerini son yaptığımız -altıncı katmana- eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Ardından ilk altı katmanda yaptığımız gibi güllaç yapraklarını tepsiye alıp sütle ıslatıyoruz. Üzerini istediğiniz gibi ceviz içi, antep fıstığı tozu ve vişneyle süsleyebilirsiniz.

2. Keşkül

2. Keşkül

Osmanlı mutfağından gelme bir tatlı olan keşkülün tarifi;

Yarım su bardağı şeker, üç yemek kaşığı pirinç unu ve bir çay bardağı toz bademi bir tencereye alın. Ardından 1 litre sütü tencereye ekleyin. Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra tenceredeki karışımı kısık ve orta ateş arasında bir derecede, karışım kıvam alıncaya dek ara vermeden karıştırın. Krema gibi bir kıvam aldığında keşkül karışımınız ocaktan alın. Keşkülü servis edeceğiniz kaplara alın, tatlınızın ilk sıcağı geçtikten sonra soğuması için buzdolabına yerleştirin. Servis yapmadan önce keşkülünüzün üzerini dilediğiniz gibi süsleyin. Genelde badem ve antep fıstığı ile süslenir.

3. Tulumba

3. Tulumba

Türkiye'nin vazgeçilmez tatlılarından birisi olan tulumba tarifi;

Tatlıya şerbetini yaparak başlıyoruz. 3 su bardağı toz şeker ile üç su bardağı suyu bir tencere alarak kaynatın. Kaynayan şerbete bir yemek kaşığı kadar limon suyu ekleyin bir beş dakika kadar daha kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alın ve ılıyınca da şerbeti buzdolabına kaldırın. Tatlının hamur kısmında ise bir tencereye aldığınız elli gram tereyağına iki su bardağı suyu, bir yemek kaşığı limon suyunu, bir tatlı kaşığı toz şekeri ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyin. Yağın erimesinin ardından karışıma iki su bardağı unu ekleyin. Topak kalmayacak şekilde karıştırın ve ardından karışımı soğuması için ocaktan alın ve karışımı karıştırarak soğutun. Hamurun soğuduğuna emin olduktan sonra -toplam üç yumurta olacak şekilde- karışıma bir yumurta kırın ve hamurla özdeşleşmesini sağlayın. Ardından ikinci ve üçüncü yumurtayı da tek tek kırarak hamurla özdeşleşmesini sağlayın. Yarım çay bardağı irmik ekleyerek hamurunuzu son bir kez karıştırın. Hazırladığınız hamuru bir sıkma torbasına alın ve bir tencere içine aldığınız soğuk sıvı yağda tulumba hamurunuzu kızartın. Bir kevgir yardımıyla tulumbalarınızı alın ve soğuk şerbetin içerisine bırakın. Tulumba tatlınız servise hazır!

4. Tel kadayıflı muhallebi

4. Tel kadayıflı muhallebi

Ağızlarda enfes bir tat bırakan tel kadayıflı muhallebi tatlısının tarifi;

Bir tava içerisine dört yüz gram tel kadayıfı, bir yemek kaşığı tereyağını ve dört yemek kaşığı şekeri alarak kavurun. Renk almaya başlayınca kadayıfı ocaktan alarak bir su bardağı kıyılmış veya rondodan geçirilmiş cevizi ekleyin. Tatlının muhallebi kısmında ise bir tencereye beş yemek kaşığı unu alarak kokusu çıkana kadar kavurun. Unun kokusu çıkınca tencereye bir yemek kaşığı tereyağı ekleyin karıştırın ve ardından bir litre sütü ekleyin. Bir su bardağı şeker ile beş gram vanilyayı karışımınıza ekleyerek pürüzsüz oluncaya kadar pişirmeye devam edin. Pişen muhallebiyi kenara alın ve ılıyana kadar karıştırın. Ilıyan muhallebiye yüz mililitre kremayı ekleyin ve bir robot yardımıyla muhallebiyi pürüz kalmayana dek karıştırın. Bir kaba hazırladığınız tel kadayıflı karışımın yarısını eşit bir şekilde yayın. Sonra hazırladığınız muhallebinin tamamını kabınızın tabanına yaydığınız tel kadayıfın üzerine eşit olacak şekilde dökün. Son olarak da yarısı kalan tel kadayıflı karışımınızı muhallebinin üzerine eşit olacak şekilde serpiştirin.

5. Şekerpare

5. Şekerpare

Ağızlarda dağılan şekerpare tatlısının tarifi;

Tatlıya şerbetini yaparak başlıyoruz. İki buçuk su bardağı toz şeker ile üç su bardağı suyu bir tencere alarak kaynatın. Kaynayan şerbete birkaç damla limon suyu ekleyin bir beş dakika kadar daha kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Bir kaba yüz yirmi beş gram tereyağı, bir adet yumurta, bir paket kabartma tozu ve vanilya, yarım su bardağı pudra şekeri, iki buçuk yemek kaşığı irmiği ekleyin ve karıştırın. Ardından yavaş yavaş yaklaşık iki su bardağı olacak şekilde unu ekleyin. Hamurunuz ele yapışmayan yumuşak kıvamı olmalı. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alarak bu topları bir tepsiye diziyoruz. Ardından üzerine badem ya da fındık batırarak önceden ısıttığınız yüz yetmiş beş derecelik fırında şekerpareler hafiften pembeleşene kadar pişirin. İlk sıcağı çıkan şekerparelerin üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis edebilirsiniz.

6. Kemalpaşa

6. Kemalpaşa

Hem pratik hem lezzetli olan Kemalpaşa tatlısı her sofranın eşlikçisi! Kemalpaşa tatlısının tarifi;

İki su bardağı toz şeker ile iki su bardağı suyu bir tencere alarak kaynatmak için ocağa alın. Şerbetiniz kaynamaya başlayınca bir paket Kemalpaşa tatlısını şerbetin içerisine atın ve şerbeti çekene kadar bir on dakika kadar şerbetli karışım içerisinde pişirin. İçini çeken Kemalpaşaları bir kevgir yardımıyla servis tabağına alın ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Tatlınız oda sıcaklığına geldiğinde dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

7. Kadayıf dolması

7. Kadayıf dolması

Çıtır çıtır kadayıf dolması tatlısının tarifi;

İki buçuk su bardağı toz şeker ile iki buçuk su bardağı suyu bir tencere alarak kaynatın. Kaynayan şerbete birkaç damla limon suyu ekleyin ve kısık ateşte bir iki dakika daha kaynatarak ocaktan alıp soğuması için bir kenara alın. Bir kenara beş yumurta sarısının olduğu bir kabı, bir çay bardağı ceviz içinin bulunduğu bir tabağı koyun. Ardından iki yüz elli gram taze ince kadayıfı havalandırın. Bir parça tel kadayıfı alın ve çalıştığınız zeminde dikdörtgen biçiminde açın ardından içine ceviz içi koyarak kadayıfınızı sarın. Sarılan kadayıfı yumurtalı karışıma batırın. Ardından da tencere veya tavanızda ısıttığınız yağda kadayıflarınızı her bir yanı pişene kadar kızartın. Kızarttığınız kadayıf dolmalarını soğuk şerbete batırın birkaç dakika bekledikten sonra çıkararak servis tabağınıza alın

8. Tavuk göğsü

8. Tavuk göğsü

İçerisinde gerçekten de tavuğun göğüs etinin bulunduğu tavuk göğsü tatlısının tarifi;

Bir tavuk göğsünün yarısını bir kapta tel tel ayırın ardından üzerini geçecek kadar su ekleyin. Dilerseniz bir gün dilerseniz de dört ila beş saat bekletin. Ardından suda beklettiğiniz tavuk göğsünü yaklaşık beş kere diderek suyunu değiştirin. Tavuklarla yapılan işlem bittikten sonra bir kaba; bir kahve fincanı mısır nişastası ile bir kahve fincanı pirinç ununu ekleyip karıştırın, sonrasında bir bardak suyu ilave ederek tekrardan karıştırın. Bir tencereye bir litre sütü ve bir su bardağı şekeri ekleyerek kaynama noktasına gelinceye kadar devamlı karıştırın. Süt ve şeker karışımı kaynamaya yaklaşınca nişastalı, pirinç unlu karışımınızı yavaş yavaş ekleyin ve eklerken karıştırın. Muhallebide baloncuklar olmaya başladıktan (iyice kaynadığını gösteriyor baloncuklar) bir beş dakika daha muhallebiyi karıştırın ve tavuklarınızı ekleyin. Muhallebi tekrar kaynayıncaya dek muhallebinizi karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvam aldıktan sonra ocağınızın altını kapatarak muhallebinize tereyağı ekleyin ve blender yardımıyla muhallebinizi karıştırın ve havalandırın. Son olarak tavuk göğsü tatlınız kaselere alın ve soğuduktan sonra buzdolabında bir gece bekletin.

9. Revani

9. Revani

Ağızda dağılan enfes mi enfes revani tatlısının tarifi;

Tatlıya şerbetini yaparak başlayalım. Beş su bardağı toz şeker, dört su bardağı suyu ve yarım limonun suyunu bir tencere alarak kısık ateşte yaklaşık yirmi dakika kaynatın. Sonra ocaktan alıp soğuması için bir kenara alın. Bir kaba dört yumurta, bir çay bardağı toz şeker, bir paket vanilya, bir su bardağı ayçiçeği yağı ve bir su bardağı yoğurdu alarak bu malzemeleri karıştırın. Ardından iki su bardağı unu, bir su bardağı irmik, bir paket kabartma tozu, bir yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğunu hazırladığınız yumurtalı harca ekleyerek bütün malzemeleri çırpın. Ardından pişireceğiniz kaba revan hamurunuzu dökün ve önceden ayarlanmış yüz seksen derecelik fırına atarak revani kızarana kadar pişirin. Pişen revaninin üzerine soğumuş olan şerbetinizi gezdirin ve bir saat kadar revaninizi dinlendirin. Süslemesini dilediğiniz gibi yapabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
4
4
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın