Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Philae Sonsuz Kış Uykusuna Yattı
Çuri (67P/Churyumov–Gerasimenko) kuyruklu yıldızında bulunan Philae ile iletişime geçme umutları artık tükendi. Bilim insanları robotun donduğunu düşünüyor.
Alman Uzay ve Havacılık Dairesi'nden (DLR) Philae projesi müdürü Stephan Ulamec, “Philae'nin ekibimizle tekrar iletişime geçmesi şansı ne yazık ki sıfıra yakın“ açıklamasını yaptı. Çuri kuyruklu yıldızına yaklaşık 14 ay önce iniş yapan Philae'nin misyonunun böylece sona erdiği belirtiliyor.
Yolculuğu 10 yıldan fazla görevi ise ancak 60 saat süren ve güneş panelleri gölgede kaldığı için bataryası şarj olmayan Philae ile 9 Temmuz’dan beri irtibat kurulamıyordu.
DLR'den gezegen araştırmacısı Ekkehard Kührt, kuyruklu yıldızda geceleri eksi 180 dereceye kadar soğuk olabileceğini kaydediyor. Kührt, “Gündüzleri bile kuyruklu yıldız donmuş durumda oluyor“ dedi. Eksi 50 dereceye kadar varan bu sıcaklıkta Philae'nin çalışması zor oluyor. DLR, bu nedenle Philae'nin sonsuza dek kış uykusuna yattığını bildirdi.
Philae’nin yolculuğu 12 yıl önce başladı
Philae’yi taşıyan uzay aracı Rosetta 2 Mart 2004’te Fransız Guyana’sındaki uzay üssünden fırlatıldı. Ağustos 2014’te Çuri olarak tanınan 67P/Churyumov–Gerasimenko adlı kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait olan Philae, 12 Kasım 2014 tarihinde Çuri'ye iniş yaptı ve araç, bir kuyruklu yıldıza inen ilk araştırma modülü oldu.
Yorum Yazın
üzüldüm lan... hoşçakal philae...
bi kapatıp açsanız belki düzelir
Kış uykusuna yattı ya, yazın uyanacak mı? (Diye bir şey söyleyim dedim, kendimden tiksindim bir anda, ay kusup geliyorum)