Pardon Pırt Yaptım! Dünyanın Dört Bir Yanından Sosyal Alışkanlıklara Aykırı Olmayan 24 Davranış
Pardon Pırt Yaptım! Dünyanın Dört Bir Yanından Sosyal Alışkanlıklara Aykırı Olmayan 24 Davranış
Disney çalışanlarına bir objeye bile çift parmak ile işaret etmeleri gerektiğinin öğretildiğini biliyor muydunuz? Bazı kültürlerde bunun ayıp olabileceği riski olduğu için büyük stüdyo bu konuyu böyle çözmüş.
Siz de seyahat ettiğinizde tatsız durumlara düşmeyin diye List25'dan en sık görülen kültürel alışkanlık farklılıklarını derledik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
24. Japonya'da burnunuzu çekmek kabul edilebilir bir davranıştır ama sümkürmek çok ayıplanır. Avrupa ülkelerinde ise bunun tam tersi olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
23. Güney Amerika, Asya ve Afrika kıtalarında bir parti düzenliyorsanız hemen hemen duyan herkesi çağırmak doğru olandır. Ama Avrupa ve Kuzey Amerika'da buna gerek yok.
22. Finlandiya'da tanımadığınız kişilerle ufacık bir saunanın içinde çıplak oturabilirsiniz ama otobüs durağında yabancılarla sohbet edemezsiniz.
21. Güney Kore'de yeni tanıştığınız kişiye -bu bir kadın olsa bile- soracağınız ilk şeylerden biri yaşıdır. Böylece onlarla ne kadar resmi konuşmanız gerektiğini anlarsınız.
20. Alkol almak özellikle güney Avrupa'da günün her saatinde kabul edilebilir bir alışkanlıktır. İşyerindeki öğle aranızda bile bir kadeh içebilirsiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
19. Tek başına taksi kullanacağınız zaman ön koltuğa oturup oturamayacağınızı gittiğiniz ülkeye göre tespit etmek gerek.
18. Batıda genellikle kabul edilmeyen bir durum ise kişinin evlenene kadar ailesiyle birlikte yaşaması ve ailenin o kişiyi geçindirmesi.
17. Bazı ülkelerde tabağınızın tamamını bitirmek daha fazla yemek istediğiniz anlamına gelir. Bazı yerlerde ise yeteri kadar yemezseniz ayıp!
16. Birçok ülkede bahşiş keyfi bir durumdur. Ama Amerika'da kesinlikle bahşiş bırakmalısınız.
15. Normalde komşularınız gürültü yapıyorsa gidip kendiniz rica etmeniz gerek öyle değil mi? Hayır, İsviçre'de iseniz polise haber vermek normal olan davranış.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
14. 'Bayrağa bağlılık yemini' çok Amerikanvari bir davranış!
13. Danimarka'da bir kafede otururken çocuğunuzu bebek arabasında ve dışarıda bırakabilirsiniz. Danimarka'da kimse kimsenin çocuğunu kaçırmıyormuş.
12. Yiyecek mayasından yapılan bu Vegemite, sabahları ekmeğe sürülüp yeniyor. Sadece Avustralya'da.
11. Sıraya girmek genellikle sadece Kuzey Avrupa'da doğru düzgün yerine getirilen bir kural.
10. Arap kültüründe ve daha çok orta doğuda görülen bir davranış erkeklerin fiziksel olarak yakın durması, hatta el ele yürümesi. Başka ülkelerde bu eşcinsellik olarak değerlendirildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
9. Politik adayların seçim çalışmalarına para vererek destek olmak da Amerikalılara özgü bir davranış.
8. İngiltere ve özellikle de İrlanda'da otobüs şoförüne teşekkür edebilmek için yolcular ön kapıdan inip biniyor.
7. Yine Güney Avrupa... İspanya'da yere çöp atmak gayet normal.
6. Uçak yere inince halen bazı ülke vatandaşları alkışlayarak kutlama yapıyor.
5. Öpücük atarak garson çağırdınız mı hiç? Mesela Burma, Myanmar bunu yapmanız gereken ülkelerden bazıları.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
4. İspanya'da ve Portekiz'de öğle vakti siesta olarak bütün her yer birkaç saatliğine kapanırsa hiç şaşırmayın.
3. Parmakla göstermek çoğu ülkede ayıptır. Bu yüzden illa ki bir şey göstermeniz gerekiyorsa iki parmakla ya da elle gösterin.
2. Asya kıtasının bazı ülkelerinde, yemeği ya da içeceği şapırdatmazsanız lezzetli değildi demektir.
1. Ve en önemlisi 'okey' işareti! Çoğu ülkede bu işaret 'tamam, ok, anlaşıldı' anlamındayken diğer bazı ülkelerde 'bu sana girsin' anlamındadır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Maddeleri anladım da o başlık nedir yav, bu arada #14 gösteriş için yeminler edeceklerine, bayraklarını götlerine giymemeyi ve başkanlarından memnun olmadıkl... Devamını Gör
basmakalıp ne kadar boş bilgi varsa bu oranın adeti diye kondurmuşsunuz aq, he aq alman mühendisliği he aq japon teknolojisi he aq çin malı, he barbar türkle... Devamını Gör
çocuğunu cafenin kapısında kim bırakır ki lan?