Görüş Bildir
Haberler
Özlem Denizmen Yazio: Senin Zaafın Ne?

etiket Özlem Denizmen Yazio: Senin Zaafın Ne?

Özlem Denizmen
28.11.2020 - 15:57 Son Güncelleme: 28.11.2020 - 19:59

‘Olmasa da olur’ dediğin harcamalarınız var mı? Hmm… İşte ben bunlara zaaf harcaması diyorum. Türkiye’deki en popüler zaaf harcamalarını sizin için sıraladım. Hadi gelin bakalım…

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- Ev Eşyası/Dekorasyon:

Türkiye’de hem en fazla harcama hem de borçlanma yapılan alan. Evinizi güzelleştirme isteğinizi anlıyorum ancak bunun tek yolu yeni mobilyalar, aksesuarlar değil. Önce elinizdekilere bir bakın, onları yenileyin, üretin…

2- Kıyafet: İtiraf edin, sizin de gardırobunuzda “Bir gün giyerim nasılsa…’’ dediğiniz ama varlığını bile unuttuğunuz kıyafetler var… Buna rağmen ‘11.11, Büyük İndirim, Efsane Cuma, Siber Pazartesi…’ gibi günlerde sepetinizi doldurmaya devam mı ediyorsunuz? Düşünün… Sizi iyi hissettiren birkaç parça ‘şey’ mi yoksa hedefinize ulaşmak mı? Gardırobunuzu doldururken finansal hedefinizden çalmayın.

Not: Ha bu arada senelik kıyafet harcamanız takribi bir aylık maaşınızı geçmesin.

3-Ayakkabı/Aksesuar: Renk renk ayakkabı, çanta, aksesuar… Söyleyin sizde kaç tane var? (Söz kimseye söylemeyeceğim) Bunlara senede kaç para harcıyorsunuz? Bir çanta, ayakkabı, bot almak için kredi kartına borçlanmaya değer mi?

4-Dışarıda(n) Yeme İçme: Pandemide yeni alınan tedbirlerle birlikte dışarıda yeme içme alışkanlığı, dışarıdan yeme içmeye dönüştü. Siz son 3 ayda bu kaleme kaç para ayırdınız?

5-Elektronik: Yeni telefon, bilgisayar, akıllı saat, kablosuz kulaklık, son dönemde çok revaçta olan akıllı süpürge... Teknoloji sürekli gelişiyor. Bunlara yetişmenin imkanı yok ancak ihtiyaca ve bütçeye uygun alışveriş yapmak mümkün.

6- Eğlence:

Son bir sene içinde en mutlu anınızı düşünün. Bunun parayla ilgisi var mı? Ben eminim YOK. Mutluluk için illa para harcamanız mı gerekiyor?

7- Kozmetik: Parfüm, ruj, kapatıcı, bir rimel daha derken biz kadınların kozmetik çantaları doluyor taşıyor. E bir de botoks, kaş kontür vs var...

8- Araç: Arabayı aldınız iyi güzel de alınca masraflar bitmiyor ki. Üzerinde vergi, yakıt, otopark, bakım, otoyol, kasko gibi birçok masraf eklenecek. Araç bütçesine bir de bu gözle bakın.

9- Oyun/Şans Oyunları: Oyun oynamanızın temel sebebi ne sizce? Kazanmayı mı seviyorsunuz yoksa can sıkıntısına iyi mi geliyor? Başka sebepleri olabilir mi? Bir düşünün…

10- Zararlı Alışkanlıklar (Tütün/Alkol): Alkol ve tütüne para harcıyor musunuz? Ayda ne kadar ödediğinizi biliyor musunuz? Hesaplayın. Günde sigaraya verilen 15 lira, bir yılda tam 5.475 lira eder. Ailede birden fazla kişi sigara içiyorsa masraf iki, üç katına çıkabilir. Bu para birikiminizde de olabilirdi… Ayrıca sigara içmek Koronavirüse yakalanma ihtimalini de 14 kat artırıyor. Hem finansal hem de bütçe sağlığınıza zarar.

11-Çocuk Harcaması: Eğer çocuğunuz varsa onunla oyuncak, harçlık konularında anlaşmaya varın ve bütçe belirleyin. Bunun planın dışına çıkmayın. Eğer daha fazla oyuncak isterse ona “Planımızda yok’’ deyin. Çocuk plan diye bir şeyin olduğunu kavrasın.

12- Evcil Hayvan

Köpeğinizin maması veya kedinizin kumunun kalitesi fiyatıyla ölçülmez. Bu harcamaları hayvan sahibi yakınlarınızla paylaşmayı deneyin.

13- Hediye: ‘Şeyler’ mi, ‘hisler’ mi? Herkes sevdiğini mutlu etmek ister ancak bunun tek yolu onlara hediye almak değil.

14- Hobi: 5 senede bir yeni bir hobi edinmek, dil, enstrüman öğrenmek beyni zinde tutuyormuş. Bunun için illa para harcamaya gerek yok. İnternet sonsuz bir kaynak.

15- Abur Cubur: Her gün abur cubura harcanan ve önemsiz gibi görünen 5 lira, yılda 1825 lira ediyor. İşlenmiş gıdalardan uzak durun, sağlıklı atıştırmalık tariflerini deneyin.

Kaynak:Cep telefonu uygulamam Moneye ile zaaf harcamalarınızı belirleyip o alanlardan tasarruf ederek finansal hedefiniz için biriktirebilirsiniz. Sizi de bekliyorum…

Kaynak:Cep telefonu uygulamam Moneye ile zaaf harcamalarınızı belirleyip o alanlardan tasarruf ederek finansal hedefiniz için biriktirebilirsiniz. Sizi de bekliyorum…

https://moneye.co/

Haftanın Sözü:

“Borsada para kazanmanın anahtarı, hisse senedinden korkmamaktır.' Peter Lynch

Haftanın IN/OUT:

In: Merkez Bankası faiz kararı, sokağa çıkma kısıtlaması, alışveriş yapmadan önce istek mi/ihtiyaç mı diye düşünmek.

Out: Ev/araba almak, indirim furyası, dışarıda kahve içmek.

Instagram

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
8
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın