onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Özel Oytun Türkoğlu Yazio: Blockchain, NFT ve Markalar

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Özel Oytun Türkoğlu Yazio: Blockchain, NFT ve Markalar

Özel Oytun Türkoğlu
12.01.2022 - 18:08 Son Güncelleme: 13.01.2022 - 12:16

Bu Onedio’da ilk yazım. Sürekli marka üzerine çalışan, düşünen, yazan ve anlatan biri olarak, Onedio’daki ilk yazımı hepimizin gündeminde olan blockchain (blok zinciri) ve marka konularını birlikte işleyecek şekilde yazmak istedim. Marka gibi tarihi çok eski bir konuyu blok zinciri ve nft’lerle birleştirmenin sektöre de faydası olabileceğini düşünüyorum.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Nedir bu NFT?

Nedir bu NFT?

NFT son yılların en ilgi çekici dijital konularından bir tanesi. 2015 yılından beri konuyu konuşmamıza rağmen popülerliği son bir iki yılda iyice arttı. Açılımı Non Fungible Token olan NFT, Türkçeye de “Değiştirilemeyen Token/Jeton” ya da  “Değişmesi Mümkün Olmayan Para” şeklinde çevriliyor. Dijital bir varlığın benzersiz olduğunu onaylayan ve blok zinciri adlı deftere depolanan bir veri birimi diye açıklayabiliriz. Böyle çok karışık gözüküyor olabilir ama aslında o kadar da karışık değil. 

Coin, kripto para, token kelimeleri hepimizin günlük yaşamına girmiş durumda. NFT’ler aslında bir kripto para birimi. Herhangi bir sanat eserini, bir tasarımınızı, tweet’lerinizi, videolarınızı, hikayelerinizi, çektiğiniz fotoğrafları, kısacası hayal gücünüzle sınırlı olarak pek çok şeyi NFT’ye dönüştürebilirsiniz.  Koleksiyon değerine sahip olabilecek tüm varlıkların dijital dünyadaki bir yansıması olarak düşünebiliriz.

Ne işe yarar bu NFT?

Ne işe yarar bu NFT?

NFT’lerin birer kripto para birimi olduğundan bahsetmiştik, NFT’ler de diğer kripto para birimleri gibi blockchain (blok zinciri) üzerinde bulunuyor. Diğer kripto para birimlerinden farklı olarak, NFT’nin asıl değeri eşsiz olmasından geliyor. Bulundukları platforma göre mevcut bir değerleri olduğu gibi gelecekte sahip olacakları maddi değer de büyük önem taşıyor. Parlayan bir sanatçının eserinin NFT’sine sahip olmak o sanatçının ünlülüğü ile de zaman içerisinde değişebiliyor. Bir NFT’ye sahip olduğunuzda başka hiç kimsenin sahip olmadığı veya olamayacağı dijital bir varlığa sahip oluyorsunuz. Çeşitli NFT’ler ise kullanıcılarına etkinliklere katılım, özel eğitimler, kaynaklara erişim ve kişiye özel içerikler sunmaya başladı. Bazı NFT’lere sahip olan kullanıcılar markaların sunduğu VIP özelliklere de sahip olabiliyorlar.

2020’de 1 milyar doların altında büyüklüğü olan NFT pazarı 2021 sonunda 41 milyar dolarlık bir Pazar haline gelerek 40 kattan fazla büyüdü. Mart 2021’de, Christie’s müzayede evinde Beeple'ın bir tablosunun 69,3 milyon dolara satılmasıyla bütün dünyanın gözü NFT’lere çevrildi. Aynı zamanda bu, bir müzayede evinde yapılan ilk NFT satışı olarak tarihe geçti. Dünyanın gözünün NFT’ye çevrilmesiyle birlikte sanat, spor, müzik, moda ve iş dünyasından insanlar dijital mülkiyet sertifikalarının blok zincirinde kayıtlı olduğu NFT’lerini piyasaya sürmeye başladılar.

NFT Markalar için ne anlam ifade ediyor?

NFT Markalar için ne anlam ifade ediyor?

Markalar açısından da NFT çılgınlığı büyük bir önem taşıyor. Hem sahip oldukları ürünlerin hem de değerlerin NFT’lerini yaratmakta çok istekli oldukları görülüyor. Tüketici bağlılığı, marka deneyimi yaratma ve etkileşimi artırma gibi konularda NFT’lerden yararlanacak markaların sayılarında artış

olmasını bekliyoruz. Budweiser ve Pepsi NFT’lere girerken, Nike ve Adidas ise Metaverse ile anlaştı.

Önümüzdeki yazıda da markalar için blockchain ve nft fikirlerini yazacağım.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın