Görüş Bildir
Haberler
Özbekistan Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Özbekistan Rehberi

Özbekistan Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Özbekistan Rehberi

Özge Tepe
16.04.2023 - 14:31

Özbekistan veya resmi adı ile Özbekistan Cumhuriyeti, Sirderya ve Amuderya nehirleri arasında uzanan bir Orta Asya ülkesidir. Özbekistan kuzeybatıda Kazakistan, doğu ve güneydoğuda Kırgızistan ve Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile sınır komşusudur. Özbekistan, 31 Ağustos 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etti.

Bu içeriğimizde Özbekistan hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Özbekistan Hakkında Genel Bilgiler

Özbekistan Hakkında Genel Bilgiler

Özbekistan veya resmi adı ile Özbekistan Cumhuriyeti, Sirderya ve Amuderya nehirleri arasında uzanan bir Orta Asya ülkesidir. Özbekistan kuzeybatıda Kazakistan, doğu ve güneydoğuda Kırgızistan ve Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile sınır komşusudur. Özbekistan, 31 Ağustos 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etti.

Özbekistan hakkında genel bilgiler şu şekilde:

  • Başkenti: Taşkent

  • Resmi Diller: Özbekçe, Karakalpakça

  • Hükûmet Şekli: Üniter başkanlık cumhuriyeti

  • Yüzölçümü: 448.978 km2

  • Nüfus: 35.300.000

  • Para Birimi: Som

  • Telefon Kodu: 998

Özbekistan'ın Tarihi

Özbekistan'ın Tarihi

Pers İmparatorluğu, MÖ VI-IV yüzyıllarda burada zenginleşti. Büyük İskender bölgeyi işgal ettiğinde İmparatorluk dağıldı. Helenistik dönem başladı. O dönemde ticaret gelişmeye, büyük şehirler büyümeye başladı ve Greko-Baktriya Krallığı hüküm sürmeye başladı. MÖ 2. yüzyılın ortalarında Greko-Baktriya Krallığı çöktü ve tarihin yeni bir bölümü başladı. Göçebe Kuşan kabilesi, Kuşan devletini kurdu. Bu sırada ticaret, insanların hareketi ve etnik gruplar arası iletişim gelişmeye başladı.

Şehirlerin avantajlı bölgesel konumu nedeniyle, Büyük İpek Yolu güzergahı modern Özbekistan topraklarından geçti. Andijan, Kokand, Riştan, Semerkand, Buhara, Hive, Taşkent gibi büyük ticaret şehirleri bu yol üzerinde ortaya çıkmış ve büyümüştür. Daha sonra Part İmparatorluğu, Kangju, Akhalitler İmparatorluğu ve Türk Kağanlığı gibi ülkeler burada zenginleşti ve gelişti. MS VII. Yüzyılda Araplar bölgeyi fethetti. Bölge Maveraünnehir olarak anılmaya başlandı.

XII.Yüzyılda Cengiz Han bu bölgeyi fethetti ve burada Çağatay ulusunu kurdu. Ancak, bu bölgenin altın çağı, Amir Temur'un iktidara geldiği XIV.Yüzyılda başladı. Semerkant, devletin başkenti, ekonomik ve kültürel merkezi oldu. Semerkand'dan sonra Deşt-i-Kıpçak göçebe kabileleri tarafından fethedildi. Şeybanoğulları hanedanının yeni devleti kuruldu. 6. yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar bu topraklarda Hive, Kokand hanlıkları ve Buhara Emirliği hüküm sürmüştür.

XIX yüzyılın 60'larında Rus İmparatorluğu'nun işgalinden sonra burada Türkistan Genel Valisi kuruldu. 1924'te Özbekistan, Sovyet Cumhuriyeti oldu. Sovyet döneminde, çok sayıda cumhuriyetten çeşitli milletlerden büyük bir göç yaşandı. 31 Ağustos 1991'de Özbekistan bağımsızlığını kazandı. Cumhuriyet BM'ye üye oldu, demokratik bir hükümet biçimi ve piyasa ekonomisi gelişmeye başladı.

Özbekistan, zengin tarihi, çok sayıda farklı milletin toprakları boyunca hareketi nedeniyle, doğu ve batı medeniyetlerini birleştirerek zengin bir kültüre ve etnik gruplar arası uyuma sahip bir ülke haline geldi.

Coğrafi Açıdan Özbekistan

Coğrafi Açıdan Özbekistan

Özbekistan topraklarının yaklaşık beşte dördü, güneşten kavrulan batı bölgesi çorak arazi görünümündedir. Aral Denizi'nin güneydoğusundaki küçük tepeler, alçakta bulunan Kızılkum Çölü'nün düzlüğünü bozar ve çok daha doğuda, bir dizi dağ sırtı Özbekistan topraklarını böler.

Taşkent'in güneybatısındaki Mirzachol Çölü, kuzeyde Tien Shan mahmuzları ile güneyde Türkistan, Malguzar ve Nuratau sıradağları arasında uzanır.

Özbekistan kuzeybatıda Kazakistan, doğu ve güneydoğuda Kırgızistan ve Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile sınır komşusudur.

Özbekistan'ın İklimi

Özbekistan'ın İklimi

Yılda ortalama yalnızca 8 inç (200 mm) yağış alan belirgin kuraklık ve bol güneş ışığı bölgenin karakteristik iklimidir. Yağmurların çoğu kış ve ilkbaharda düşer, dağlarda daha yüksek seviyeler ve çöllerde minimum miktarlar vardır. Ortalama Temmuz sıcaklığı 32 °C'dir, ancak Taşkent'te ve başka yerlerde gündüz hava sıcaklıkları sıklıkla 40 °C'yi geçer. Buhara'nın yüksek yaz sıcağı, dağlardaki daha soğuk sıcaklıklarla tezat oluşturuyor. Özbekler bu kalıplara uyum sağlamak için pencereleri güneş görmeyen ancak revaklara açılan evleri ve sokağa kapalı ağaçlıklı avluları tercih ederler.

Özbekistan'da 600'den fazla akarsu geçmesine rağmen, nehir suyu buharlaşma ve filtrasyon yoluyla hızla kaçtığı veya sulama sistemlerine aktığı için iklim drenajı güçlü bir şekilde etkiler.

Özbekistan'ın Nüfusu

Özbekistan'ın Nüfusu

Özbekler, ülkenin beşte dördünden fazlasını oluşturuyor. Aynı zamanda birçok etnik grup burada yaşıyor. Özbekistan'daki etnik gruplar ve yoğunlukları hakkında bilgiler şu şekilde:

  • %84,5 Özbek

  • %4,8 Tacik

  • %2,4 Kazak

  • %2,2 Karakalpak

  • %2,1 Rus

  • %0,8 Kırgız

  • %0,6 Türkmen

  • %0,5 Tatar

  • %2,1 Diğer

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomik Açıdan Özbekistan

Ekonomik Açıdan Özbekistan

Özbekistan, dünyanın önde gelen pamuk üreticilerindendir. Bağ ve bahçeleri ile tanınan ülke, Karagül koyunu ve ipekböceği yetiştiriciliği açısından da önemlidir. Özbekistan'ın mineral ve petrol ve gaz rezervleri önemli. Ülke  büyük miktarda doğal gaz üretmekte ve ihraç etmektedir.

Bol güneş ışığı, kısa süreli ılıman kışlar, verimli sulanan toprak ve iyi meralar Özbekistan'ı sığır yetiştiriciliği ve pamuk ekimi için uygun kılar.

Özbekistan'da Toplumsal ve Kültürel Hayat

Özbekistan'da Toplumsal ve Kültürel Hayat

Diller

Ülkenin resmi dili Özbekçedir ve Özbekçe, Uygur diline yakın Türk dillerinden biridir. Özbekistan'a ait özerk bir cumhuriyet olan Karakalpak Cumhuriyetinde de Karakalpakça konuşulur. Özbekistan nüfusunun yaklaşık yedide biri Rusça bilmektedir.

Din

Özbekler Sünni Müslümanlardır ve Orta Asya'nın en dindar Müslümanları arasında kabul edilirler. Böylece, nüfusun yaklaşık dörtte üçü Müslümandır. Nüfusun onda birinden biraz daha azı Doğu Ortodoks Hristiyan'dır ve halkın geri kalanı kendilerini dinsiz olarak kabul eder veya başka dinleri takip eder.

Mutfak

Özbekistan'da çok fazla tahıl tarımı yapıldığından ekmek ve erişte mutfağın önemli bir kısmını oluşturur. Buranın imza yemeği Özbek pilavıdır.

Özbekistan'da Gezilecek Yerler

Özbekistan'da Gezilecek Yerler

Özbekistan, eşsiz kültürü ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Burada gezilecek yerlerden birkaçı şu şekilde:

  • Registan Meydanı

  • Gur-i Emir

  • Bibi Hanım Camii

  • Ark Kalesi

  • Kukeldash Medresesi

  • Timur İmparatorluğu Tarih Müzesi

  • İsmail Samani Türbesi

  • Chorsu Bazaar

  • Tillâ-Kârî Medresesi

Özbekistan'a Nasıl Gidilir?

Özbekistan'a Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Özbekistan'a hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile gidilebilmektedir. Taşkent, Semerkant ve Fergana şehirlerine birçok havayolu şirketi uçuş düzenlemektedir.

30 günü aşmayan seyahatler için Özbekistan'a pasaport ile gidilebilirken 30 günü aşan seyahatlerde vize talep edilmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
5
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Seyahat içerikleri artsın beğeniyorum.

Ozan Çiftçi

yazın 52 dereceyi görüyoruz, gelmek isteyen ona göre gelsin :)

SEMAaaaaa

buharlaşma garantili 😂 şapka ve güneş kremi tedarikli olmak gerekk