onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Oyların Sayımı ve Dökümü Nerde, Nasıl Yapılır? Oy Sayımı Halka Açık mı, İzlenebilir mi?

Oyların Sayımı ve Dökümü Nerde, Nasıl Yapılır? Oy Sayımı Halka Açık mı, İzlenebilir mi?

Herkesin heyecanla beklediği ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri 28 Mayıs'ta yapıldı. Tüm Türkiye, oyunu kullanabilmek için sandık başına gitti. Oy verme işlemleri 28 Mayıs Pazar günü saat 08:00'da başladı ve 17:00'da son buldu. Oy verme işlemlerinin hemen ardından sandıklar açılmaya başladı. Herkes seçimlerde oy sayımın nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki oy sayımı nasıl ve nerede yapılır? Halka açık mı, izlenebilir mi? İşte oyların sayımı ve dökümüyle ilgili merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Türkiye'nin uzun süredir beklediği ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sona gelindi.

Türkiye'nin uzun süredir beklediği ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sona gelindi.

Oy verme işlemleri 28 Mayıs Pazar günü sabah saat 08.00'de başladı. Tüm Türkiye, oy vermek için sandık başına geçti. Oy verme işlemleri saat 17.00'de sona erecek. Ardından sandıklar açılarak oyların sayılma işlemi gerçekleştirilecek. Oy sayım işlemlerinde sandık kurulunun birtakım sorumlulukları bulunuyor.

Oy Sayımı Ne Zaman Başlar?

Oy Sayımı Ne Zaman Başlar?

Oy verme işlemleri saat 17.00 itibarıyla sona erdi. Saat 17.00'den sonra oy kullanmak için sandık başına giden vatandaşlar oylarını kullanamayacak. Fakat saat 17.00'den önce sandık başında olan ve oyunu kullanamayan vatandaşlar, oylarını sırasıyla kullanabilecek. 

Oy sayımı ise sandıkların kapanmasının hemen ardından başlayacak. İlk olarak zarfların kapalı biçimde sayımı yapılacak.

Oylar Nasıl Sayılır?

Oylar Nasıl Sayılır?

YSK'nın 'SANDIK KURULU İLE

OYLARIN SAYIM - DÖKÜM

İŞLEMLERİ HAKKINDA BİLGİLER' adıyla paylaştığı bilgi kitapçığına göre;

  • İlk olarak sandığın açılmasını müteakiben çıkan oy zarfları ile sandık/seçmen listesinde oy kullanan seçmenlerin imzaları sayılır.

  • Daha sonra çıkan oy zarfları ilk etapta açılmadan kontrol edilir. Bu aşamada geçersiz zarflar ayrılır ve sayısı tutanağa yazılır.

  • Zarf sayısının seçmenlerin sayısından fazla çıkması halinde, zarfların arasından rastgele bir zarf seçilir. Seçilen zarf yakılarak bertaraf edilir. Sandıktan çıkan zarf sayısıyla seçmen sayısının eşit olması sağlanır. 

  • Zarf sayısının imza sayısından az olması durumunda ise sayım işlemine geçilir.

  • Seçmenlerin kullanmadığı oy pusulaları ve zarflar bağlanır, mühürlenir, tutanağa işlenir. 

  • Oyların sayım işlemi aralıksız ve açık bir şekilde yapılır. 

  • Oy sayımı sırasında yapılan şikayetler, sayımı durdurmaz. Sandık kurulu başkanı, oy sayım işlemine başlamadan önce sayım-döküm

  • cetvellerinin boş ve yazısız olduğunu hazır bulunanlara gösterir.

  • Sandık başında görevli olan kimseler ise zarfları almak, okunan oyları tutanağa işlemek ve okunan oyları düzenli bir şekilde korumakla görevlidir.

Oylar Sayıldıktan Sonra Ne Yapılır?

Oylar Sayıldıktan Sonra Ne Yapılır?

Oy sayma işlemleri tamamlandıktan sonra;

  • Sandık sonuç tutanağının birer sureti, seçim çevresinde seçime katılan ve talep eden müşahitlere, sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalı ve mühürlü bir şekilde verilir. 

  • Sayıma ilişkin belgeler seçim torbasına konur. Ağzı bağlanır. Kurul mühürüyle mühürlenir ve imzalanır. 

  • Hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ve en az iki üye ile ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilir. Sandık kurulu başkanına eşlik edecek kişiler, ad çekme yoluyla belirlenir. 

  • İlçe seçim kurulları ise sandık sonuç tutanaklarının birleştirilmesi işlemlerini, siyasi parti temsilcileriyle birlikte müşahitlerin huzurunda yapar.

Oy Sayımları Vatandaşlar Tarafından İzlenebilir mi?

Oy Sayımları Vatandaşlar Tarafından İzlenebilir mi?

Oy verme işlemlerinin bitmesinin ardından oy sayma işlemlerine geçilir. Oyların sayım ve döküm işlemleri açık olarak yapılır. 

Siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitleri ile 'o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler' oy sayım işlemlerini izleyebilirler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2022 yılında Ege Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü'nden mezun oldum. Farklı alanlarda tercümanlık ve metin yazarlığı yaptım. Henüz öğrencilik yıllarımda merak saldığım içerik dünyası, profesyonel hayatımın büyük bir parçası haline geldi. Onedio'da Yaşam Editörü olarak dünyadaki en güncel haberleri takip ediyor, yaşamın içinden dikkat çekici konuları sizlere aktarıyorum. Z kuşağının bir üyesi olarak internet dünyasının içine doğdum, şimdi ise onu şekillendiriyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
6
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın