Nezaketsiz ve 'Zehirli' İnsanlarla Aynı Ortamda Çalışanların Bilmesi Gereken 14 Şey
Kaçımızın iş, arkadaş, hatta aile ortamında sürekli kendini haklı gören, kaba saba, herkesin içinde sesini yükselterek gururumuzu inciten, özür dilemeyi bilmeyen, efendilikten cevap da veremediğimiz, içimize ata ata şiştiğimiz en az 1 kişi yok?
Çok zordur bu insanlarla beraber çalışmak; aynı ortamda bulunmak. Tüm sinirimizi yıpratmakla kalmaz; işimizde moralsiz ve başarısız; sosyal yaşantımızda tedirgin ve mutsuz olmamıza neden olurlar.
Bu kişilerin üzerimizde yaptıkları etkileri; ve kendileriyle nasıl başa çıkabileceğimize dair önerileri sizler için derledik.
1. Araştırmalara göre, "zehirli" insanlara düzenli olarak maruz kalan kişilerin beyinleri aşırı stres tepkisi veriyor.
2. İş yerinde nezaketsizlik ve çirkeflikle karşılaşan neredeyse herkes olumsuz tepki gösteriyor; hatta dayanamayıp açıkça misilleme yapıyor.
3. Bu durum müşteri ilişkilerini de zedeliyor.
4. Christine Porath ve Christine Pearson'ın HBR için yaptıkları araştırmaya göre, yöneticiler ve çalışanlar arasında halka açık alanda nezaketsizlik çok yaygın.
800 yönetici ve çalışanla yapılan anketin sonuçları düşündürücü. Başka bir çalışan veya yönetici tarafından nezaketsizce davranılan kişilerin
Yüzde 48’i kendilerini yaptıkları işe daha az veriyor.
Yüzde 38’inde yaptıkları işin kalitesi düşüyor.
Yüzde 80’i olay üzerinde düşünerek çalışma saatlerini boşa harcıyor.
Yüzde 78’i şirkete bağlılıklarının azaldığını belirtiyor.
Yüzde 12’si işi bıraktığını söylüyor.
Yüzde 25’i ise, hırsını başka birinden aldığını itiraf ediyor.
5. Bu insanlardan kesinlikle mantıklı davranmalarını beklemeyin.
Bu insanların kendilerine özgü bir mantık kurma biçimleri oluyor. İnsanları ve ilişkileri algılayış biçimlerindeki farklılıklardan, veya belki de yalnızca böylesi işlerine geldiğinden, bu mantık biçimlerini kırmaya çalışmak gerçekten boşa bir çaba.
6. Değişeceklerini zannetmeyin.
Çirkef ve nezaketsiz insanlar, zayıf gözükecekleri ve hata yaptıklarının tescilleneceği korkusuyla asla esneklik göstermezler ve değişime direnç verirler. Vaktinizi bunu değiştirebileceğiniz fikriyle harcamayın.
7. Sizi anlayacağını, ya da hak vereceğini düşünmeyin.
En önemli özelliklerinden birisi, olup bitenleri başkasının gözüyle değerlendirme becerisine sahip olmamalarıdır. Karşıdakini anlamaya çalışmak bir yana; karşıdakini hiç dinlemedikleri, söylenenleri hiç anlamadıkları ve konuşulan şey her ne olursa olsun kendi istediklerini kabul ettirme çabası içinde oldukları görülür.
8. Doğruyu göstermek konusunda ısrarcı olmayın.
Yanlışlarda olduklarının yüzlerine vurulmasına asla tahammülleri yoktur. Bunu sesli (ya da yazılı) olarak dile getirirseniz de sizi her türlü pişman etmeyi bilirler. Bu nedenle, kendinizi hiç yoktan özür diler konumda bulmamak için, bu kişilere doğruyu gösterme konusuna aceleci ve ısrarcı olmayın.
9. Alınganlık göstermeyin, bu kişilerin davranışlarını üzerinize kişisel olarak alınmayın.
Durum aslında bizim kendi kişiliğimize yönelik olmaktan ziyade, bu kişilerin kişilik özelliklerinin bir parçası ya da yansıması olarak tezahür eder.
10. En öncelikli konu, ilişkinize çok net sınırlar çizin.
İlişkinin yalnız belli bir amaca yönelik bir ilişki (örneğin iş ilişkisi) olarak mı sürdürüleceğini, yoksa arkadaşlığın geliştirilmeye mi çalışılacağını belirleyecek olan sizsiniz.
Elbette çizdiğiniz sınıra dair bu kişilerle konuşarak anlaşmaya varmak pek kolay olmayabilir. Ancak konuşulmadan da kabul ettirebilirsiniz; kararlı davranmak çok önemli.
11. Siz sonuç elde etmeye odaklanın.
Zehirli insanlarla ilişkiyi bir şekilde sürdürmek zorunluluğu varsa, (örneğin bu kişi bir sebepten hayatınızdan tümüyle çıkaramayacağınız bir konumda bulunuyorsa; diyelim yöneticiniz ise ve siz işi bırakabilecek durumda değilseniz), sonuç elde etmeye odaklanın.
12. Bu kişilerin yerine, kendinizi daha çok anlamaya çalışın.
Olaylar karşısında ne düşüneceğinizi, ne tür duygular yaşayacağınızı, ne tür tepkiler göstereceğinizi ve nasıl davranacağınızı ne kadar gerçeğe yakın öngörebilirseniz, o kadar hazırlıksız yakalanmamış olursunuz ve daha kontrollü hareket edebilmeniz de mümkün olur.
13. Unutmayın 👉🏼Sizi kendi seviyelerine çeker ve orada kolaylıkla alt ederler.
Yani yaşadığınız duyguların sizi yönlendirmesine izin vermeyin.
14. Ve en önemlisi, özgüven ve özdeğerlilik duygunuzu asla kaybetmeyin.
Bu kişiler tarafından aşağılanmaya, küçümsenmeye, yüksek sesle emir almaya, ve hatta beceriksiz ilan edilmeye maruz kalabilirsiniz.
Siz, kendinize inanın. Bırakın üste çıktıklarını düşünsünler. Sınır çizmek / görmezden gelmek dışındaki neredeyse tüm çabanız dönüp dolaşıp sizi yıprattığıyla kalacaktır. Siz özgüven ve özdeğerlilik duygunuzu asla yitirmeyin.
Yorum Yazın
Özeldeyken son iki işimden ayrılma sebebimdi, "Abi siparişler hazır kuryeyi arayım mı ?" "Abi yok,bey diyeceksin" amk yeri sanki bana koç holding, alt tarafı... Devamını Gör
gündelik yaşamımda kesinlikle katlanmayacağım kişiler, üstüne yerin dibine gömerim, ki çok gömdük böylelerini :)
business kardeş, bugün güzel işler çıkartıyorsun! arada sizin developera bir mail at da yorumlara emoloji de koyabilelim. sana alkış falan yaparız. kodlar va... Devamını Gör