Neden Tam Uykuya Dalacakken Yere Düşüyormuş Gibi Hissedip İrkiliriz?
Bu his daha önce sizin de başınıza geldi mi?
Uykuda irkilme ve düşme hissi...
Bu durum miyoklonik spazmın sonucudur.
Miyoklonik spazm; bir kas veya kas grubunda meydana gelen, tek seferde ya da yinelenerek, düzenli ya da düzensiz şekilde oluşan ani ve istemsiz seğirmelerdir. Hıçkırık miyoklonik spazmın en yaygın örneklerinden bir tanesidir.
Hipnik seğirmeler düşme hissiyle bağlantılı.
Hipnik seğirmeler, rüyanın (görsel ya da işitsel) başlangıcında ya da hipnagojik halüsinasyonda (uykuya geçme sırasında) tek bir kasılma sonucu oluşur ve düşme hissiyle ilişkilidir.
Bu duyguya neden olan şey nedir?
Bu irkilmelerin uykuya dalındığı sırada 'Rüyada mıyım yoksa değil miyim?' gibi karışıklıklara neden olması yaygındır. Nedeni her ne kadar kesin ve yeterli olarak bilinmese de bilim insanları bu irkilmelere belli durumların neden olabileceğini söylüyor.
Uyku saatinden hemen önce egzersiz yapılması bedeni uyarır ve hızlıca uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
Kafanızda pek çok endişeyle uyumaya çalışmanız beyni olması gerektiğinden daha uzun süre aktif tutar ve bedeniniz uyurken bile uyarı sinyalleri göndermeye devam eder.
Kafein ve diğer uyarıcılar, bedenin doğal bir şekilde uyku haline geçmesini ve derin bir gece uykusu almasını etkiler.
Uyku eksikliği ve kötü uyku alışkanlığı da bu spazmları tetikleyebilir.
Bu olası nedenlere ek olarak hipnik seğirmeleri açıklayan bir de ilginç bir evrimsel bakış açısı var.
Kolorado Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre; bu seğirmeler, atalarımızın ağaç tepesinde uyurken kasları rahatladığı sırada beynin ağaçtan düşme tehlikesine karşılık verdiği bir tepki sonucu olan eski bir refleks olabilir.
Hipnik seğirmeler her zaman uyanmanıza neden olmaz.
Bu irkilmelerin yoğunluğu değişiklik gösterebilir. Tek bir seğirme her zaman panik içerisinde uyanmamıza neden olmayabilir. Bazen bu irkilmeler hafif bir şekilde yaşlanabilir ve uykuyu bölmez fakat eğer bir partnerle beraber uyunuyorsa o kişi bunu fark edebilir. Kaslardaki kasılmalar bazı zamanlarda kişiyi uyandırmaz ama birkaç saniyelik şok haline sokabilir. Hatta bazı insanlar yataktan aşağı itiliyormuş gibi bile hissedebilir. Bu durum, özellikle de kişinin rüyada yüksek bir yer ya da bina üzerinden düştüğünü gördüğü zaman hissedilir.
Peki ne zaman doktora gidilmeli?
Güzel haber şu ki, bu durum ciddi bir rahatsızlık değil ve komplikasyonlara neden olmaz. Fakat nadiren de olsa daha büyük bir problemin habercisi olabilir. Araştırmalara göre insanların %60 ila %70'i yaş ve cinsiyet fark etmeksizin bu gece spazmlarını yaşıyor. Normalde hipnik seğirmeler doktora gitmenizi gerektirmez fakat bunlar çok sık oluyor, uykuya dalmanızı ve uykuda kalmanızı ciddi anlamda etkiliyorsa doktora gitmenizde fayda var.
Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Bizimle yorumlarda paylaşmayı unutma.
Yorum Yazın
bazen gerçekten düşüyorum ama