Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Muta(Müt'a) nikahı hakkında bilinmeyenler!
Muta Nikahı nedir?
Muta (Müt’a) nikahı peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) döneminde önceki bir nikahlanma şeklidir. Daha sonra Cebrail (as) vasıtası ile Yüce Allah (cc) tarafından gelen vahiylerle kıyamete kadar haram kılınmıştır. Peygamber efendimiz de gelen vahiyler sonucunda bu nikahın haram olduğunu ve zina ile eşdeğer olduğunu her kim Muta nikahı kıydıysa derhal kadını serbest bırakmasını ve hiçbir alacak istememesini söylemiştir.
Süresi
Özellikle islamiyetin Şii mezhebinde daha sık olarak uygulanan muta nikahının anlamı belli bir süre için evlilik anlaşması yapmaktır. Muta nikahında erkek ve kadın belirli bir bedel (ücret) veya mal karşılığı en az bir birliktelik ve en çok 99 senelik evlilik süresince anlaşma yaparlar. Bu evliğin süresi 3 ay, 5 ay olabileceği gibi 5 dakika veya 2 saat gibi kısa süreler de olabilir.
Nasıl kıyılır?
Bu nikahta erkek, kendi öz iradesi ile nikahı kabul eden kadına beni şu kadar süre için mütalandır der, kadında seninle şu kadar süre, şu kadar para veya mal karşılığında mütalandım der. Böylece muta nikahı kıyılmış olur. Ancak nikahlanan kadın ne kadar süre ile nikahlanmış olursa olsun erkeğin mirasından hiçbir şekilde pay alamaz, hak talebinde bulunamaz.
Mesheplerin bakış açıları
Sözlük anlamı olarak ise Müt’a (muta) kendisinden faydalanılan birşey anlamına gelmektedir. Müslümanlıkta muta nikahı veya islam mezheplerinde muta nikahı kıymak dendiğinde ise mezheplerin görüşleri aşağıdaki gibidir;
Şii inancında muta nikahı: Peygamberimiz tarafından kıyamete kadar yasaklanan muta (müt’a) ile evlenmenin yasaklanmadığı benimsenmiştir. Şiilerde müt’a ile evlenmek nikahlanmak şeriata uygundur ve izin verilmiştir.
Alevi inancında muta nikahı: Alevilere göre muta batıl bir inançtır ve kabul edilemez.
Sünni inancına göre muta nikahı ile evlenmek: Sünnilikte Müt’a nikahı kabul edilemez. Sünnilere göre peygamberimiz Muta nikahlı eşinizi derhal serbest bırakın ve verdiğiniz maldan geri birşey istemeyin buyurmuşlardır. Sünni inancına göre muta nikahı kıymak haramdır ve zina ile eşdeğer anlamına gelmektedir.
Günümüzde
Günümüz islamiyet otoriteleri muta nikahına eleştirel bir bakış açısı sergilemişlerdir. Muta uygulamasını bir nikah değil zoraki bir işleyiş veya karşı tarafı ticari bir nesne olarak yorumlamışlardır. Günümüzde muta nikahı denen kavram ücret karşılığı yapılan ancak sosoyolojik olarak geçerli sayılamayacak bir durumdur.
Uzun uzun okumak istemeyenler için genel bakış.
Mut’a nikahı, erkek olan ademoğlunun, kadın olan ademoğluylu belirli bir ücret karşılığında, bir süreliğine evlenmesi anlamına gelir.
Aynı zamanda ‘geçici nikah’ anlamına da gelen bu nikah türü islam öncesi ‘Cahiliye Dönemi’ olarak da bilinen Arapların geleneğiydi.
Amaç savaş ya da ticari yolculuk sebepleriyle eşlerinden uzak kalan erkeklerin cinsel ihtiyaçlarını karşılamasıydı.
Etimolojisini incelediğimizde ‘kendisinden faydalanan şey’ anlamına gelen bu vuku bir Şia (Şiilik) inancı olup, İran’da çok sık yaşanmaktadır.
Tanımın bu yoruma en çok destek olduğu kısım da bildiğimiz imam nikahından farklı olarak Mut’a nikahı kıyan kadının nafaka hakkı, birlikt yatma hakkı ve miras hakkı bulunmamasıdır.
Yorum Yazın