Mülakatlarda Başarılı Olarak Hayalinizdeki İşe Alınabilmeniz İçin Yapmanız Gerekenleri Açıklıyoruz
#6 Acilen alışveriş yapmam lazım...
Çok istediğiniz bir iş için mülakata çağırıldınız ve oldukça heyecanlısınız...
1. Kendinize karşı iyi davranın.
Sosyal psikolog Ammy Cuddy TED konuşmasında "güz pozu" teriminden bahsetmektedir.
2. Başarılı olduğunuzu hayal edin.
3. Sakin olmaya çalışın.
İş görüşmesinden önce stresli olmak anlaşılabilir bir durumdur fakat sakinleşmek için bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Egzersiz ya da meditasyon yaparak ve müzik dinleyerek mülakattan önce sinirlerinizin gevşemesini sağlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda daha çok motive olmanıza ve iyi hissetmenize de yardımcı olur.
Mülakattan önce sakinleşmenizi sağlayacak nefes teknikleri de deneyebilirsiniz.
Healthline'a göre nefes teknikleri vücudunuzun rahatlamasını sağlar. Nefesinizi düzenleyerek sakinleştiğinizde mülakata daha hazır ve hedefe odaklanmış bir şekilde girebilirsiniz.
4. Ana odaklanın.
Olabilecek kötü şeyleri düşündüğünüz zaman strese girersiniz. Bir mülakat sırasında bunu yaşamak da öz güveninizi düşürür. Bu yüzden dikkatinizi o ana vermeye çalışmalısınız. Yanlış bir şey söyleyip kendinizi komik duruma düşüreceğinizi düşünmeyi bırakıp mülakatı yapan kişiye odaklanın ve dediklerini dikkatlice dinleyin. Ulaşmak istediğiniz işe odaklanırsanız anda kalabilirsiniz.
5. Mülakata önceden hazırlanın.
Mülakata hazırlanmak kontrolün sizde olduğunu hissetmenizi ve sakinleşmenizi sağlar. Öz geçmişinizi detaylıca hazırlayın ve sorulan sorulara verebileceğiniz cevapları düşünün. Mülakat için bir arkadaşınız ile ya da ayna karşısında prova yapabilirsiniz. Bu hazır hissetmenize yardımcı olur.
6. Öz güveninizi arttıracak kıyafetler seçin.
HuffPost'da yazar olan Women’s Wellness Weekends'in kurucusu Jill L Ferguson stilin ve seçilen kıyafetlerin modu, sağlığı ve öz güveni etkilediğini söylemektedir. Bir mülakata katılırken öz güveninizi arttıracak bir kıyafet seçmelisiniz. Bu kıyafet rahat olmalı ve profesyonel görünmenizi sağlamalıdır.
7. Mülakatı yapan kişiyle iletişime geçin.
Kendinizi iyi hissetmediğinizde utangaç olmanız normaldir. Fakat gerilseniz de mülakatta başarılı olmak istiyorsanız iş veren ile iletişim kurmalı ve yeteneklerinizi etkili bir biçimde anlatmalısınız.
Göz kontağı kurun ve kendinize güvenerek konuşun.
Stresli bir durumda olsanız bile kendinizden emin davranın. Mülakat sırasında karşı tarafa iş ile ilgili sorular sorun ve ilgilendiğinizi gösterin. Sorulan sorulara dürüst cevaplar verin.
8. İletişim yeteneklerinizi geliştirin.
Gergin olduğunuzda sesiniz titrer, çok hızlı konuşursunuz ya da kekelersiniz. Fakat pozitif düşünmeyi başardığınızda ve sakinleşebildiğinizde iş verenlerin karşısında etkili bir biçimde konuşabilirsiniz. Tane tane ve profesyonelce konuşmalısınız. Condon her sorudan sonra bir iki saniye bekleyip düşünmenizin size yardımcı olacağını söylemektedir. Gergin insanlar çok hızlı cevaplar verirler ve mülakatı yapan kişi bunun farkına varır.
9. Aksiliklerin olabileceğini kabul edin.
Mükemmel bir mülakat geçiren hiç kimse yoktur. En iyi olanlar bile birkaç aksaklık yaşamışlardır. Stres seviyenizi herkesin aksilikler ile karşılaştığını ve bunun normal bir durum olduğunu düşünerek düşürebilirsiniz. Söyleyeceklerinizi karıştırdınız diyelim. Sadece derin bir nefes alıp konuşmaya devam edin. Bu oldukça normal bir durumdur.
Eğer bir sorunun cevabını bilmiyorsanız endişelenmeyin.
Thrive Agency'de insan kaynakları müdürü olan Cindy Deuser kimsenin her soruya cevap veremeyeceğini söylüyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sorunun cevabını bilmediğinizi direkt olarak söylemek yerine bu konunun ilginizi çektiğini ve konuyla ilgili daha fazla şey öğrenmek istediğinizi söylemelisiniz.
10. Olduğunuz gibi davranın.
İş verenler güçlü karakteri olan insanlar ile mülakat yapmayı severler. Deuser kendiniz gibi davranmanız gerektiğini ve bunu karşı tarafa yansıtmanız gerektiğini söylemektedir. Komik bir şey söylendiğinde ciddi olmak için kendinizi kasmak yerine gülün. Daha arkadaşça bir ortam kurduğunuzda işi alma olasılığınız artacaktır.
Mülakata girmek kolay bir durum değildir.
Fakat öz güveninizi arttırabilir ve kendiniz gibi davranabilirseniz işler kolaylaşacaktır. Unutmayın mülakata gittiğiniz şirket öz geçmişinize bakıp sizin iyi bir aday olabileceğinizi düşündüğü için mülakata çağırmıştır. Bu yüzden kendinize güvenin.
Sizin mülakat deneyimleriniz nasıldı? Yorumlarda buluşalım.👇
Yorum Yazın
Türkiye'de pek çok işyeri için bu kriterlerin çoğunu kafanızdan silin. Mesai ücreti olmaksızın esnek çalışma saatlerine; üniversite mezunuysanız asgari ücret... Devamını Gör
Ayrıca torpil bulmak ve devlet kurumlarına girmek için malum partiye üye olmak gerekiyor.