Motivasyona Yeni Bir Bakış Açısı Geliştirmek: Pygmalion Effect
Motivasyona Yeni Bir Bakış Açısı Geliştirmek: Pygmalion Effect
Hayatımızda başarılı olduğunu düşündüğümüz ve potansiyeline inandığımız kişileri desteklediğimiz zaman o insanların gerçekten de o işte başarılı olduğunu görürüz. Aynı şekilde tam aksine başarısız olacağını düşündüğümüz kişilerin de başarısız olduğunu gözlemleyebiliriz. Yine kendilerinin başarısız olacaklarını düşünen kişiler o durum ile ilgili olumsuz bir tutum gerçekleştirir ve bu tutum da o kişinin güvenini kırar. Tüm bunlar ise o kişinin başarısız olmasına neden olabilir. Kısaca anlatmak gerekirse inanmak başarmanın yarısıdır sözü tam da bu durum için geçerlidir. Gerçekten kendini gerçekleştiren bir kehanet var mıdır gelin birlikte bakalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Pygmailon etkisini kendisini gerçekleştiren kehanet ya da beklenti etkisi olarak da duymuş olabilirsiniz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Olumlu duygular ve beklentiler olumlu sonuçlara neden olurken, olumsuz duygu ve düşünceler ise olumsuz sonuçların yaşanmasına neden olur.
Daha sonra yetkililer birkaç öğrenci seçerek öğretmenlere bu öğrencilerin daha yüksek puan aldığını iletirler.
İşte kehanetin kendini gerçekleştirmesi...
Bu testi ve yaşananları göz önüne alırsak kendini gerçekleştirme kehanetinin bağlı olduğu dört farklı faktörden söz etmek mümkün olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Geri dönüşlerin önemi...
Özetle bahsetmek gerekirse bu deneyde kendini gerçekleştirme kehanetini açık şekilde gözlemleyebiliriz.
Çalışan, kendinden üstün gördüğü kişinin yani patronunun bu şekilde destekleyici olmasından etkilenir ve çalışan kendini gerçekleştiren kehaneti aktive eder.
Tüm bu anlattıklarımız sizler için de geçerlidir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Kendini gerçekleştiren kehanet doğru bir şey ama doğru insanlar ve doğru zaman için geçerli herkeste işe yaramıyor be gülüm…