Görüş Bildir
Haberler
LGS
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: 'Yoğun Bakımdan Çıkalım, Sonra Nekahat Döneminde İyileşme Başlasın'

etiket Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: 'Yoğun Bakımdan Çıkalım, Sonra Nekahat Döneminde İyileşme Başlasın'

FreiGeist
25.10.2018 - 14:00 Son Güncelleme: 25.10.2018 - 14:55

'2023 Eğitim Vizyonu'nun açıklanmasının ardından AA Editör Masası'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye'nin eğitim meselesini bir hal yoluna koyduklarında işlerinin bitmediğini, asıl işlerinin o zaman başlayacağına işaret etti ve  'Mecazi olarak bir şekilde yoğun bakımdan çıkalım, sonra artık nekahat döneminde iyileşme başlasın, dünya ile mücadele etme imkanımız doğsun' dedi. 

"Bugün düşündük, yarın şu değişikliği yapıyoruz' demeyeceğiz"

Ziya Selçuk, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bakan Selçuk, Türkiye'nin eğitim meselesini bir hal yoluna koyduklarında işlerinin bitmediğini, asıl işlerinin o zaman başlayacağına işaret ederek, 'Mecazi olarak bir şekilde yoğun bakımdan çıkalım, sonra artık nekahat döneminde iyileşme başlasın, dünya ile mücadele etme imkanımız doğsun' diye konuştu.

Selçuk, şu ifadeleri kullandı:

'Birkaç küçük fark var aslında bu yapılan işle ilgili. Bunlardan bir tanesi ilk kez felsefesiyle teorisiyle yöntemiyle tekniğiyle bütünsel bir sistem yaklaşımı içerisinde bir sistemin, bütün alt sistem bileşenlerinin eş zamanlı olarak dönüştürülmesi hedefleniyor burada. Yani 'biz Türkiye'nin sınav sistemiyle ilgili şunu yapacağız, öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili şunu yapacağız ya da müfredatla ilgili şunu yapacağız' değil. Bir sistemin bütünsel dönüşümüyle ilgili bir mesele var. Bu bakımdan değerli.

İkincisi şu; biz bunu yaparken 'bugün düşündük, yarın şu değişikliği yapıyoruz' demeyeceğiz. Ne diyeceğiz? Diyoruz ki, biz şu kadar sene içerisinde olgunlaşacak bir fidandan söz ediyoruz. 'Hemen bir şey yapmak mümkün değil. Lütfen zaman tanıyın' diyoruz. Eğer hemen bir şey yaparsak, bulduğumuz çözümler geleceğin sorunları olacak. O yüzden hemen bir şey yapmamak lazım. Bir şey yapmaktan çok, neyi yapmayacağımızın üzerine odaklanmamız lazım.'

Selçuk, 3 yılda ulaşacakları yerin aslında sistemin genel bir raya oturması ve artık bunun üzerinden iyileştirmelerin hızlanması olduğunu kaydetti.

"İmkanları en iyi olan okulumuzla imkanları en kötü okullarımız arasındaki yüzde 60'ların üzerinde bir fark var"

"İmkanları en iyi olan okulumuzla imkanları en kötü okullarımız arasındaki yüzde 60'ların üzerinde bir fark var"

Velilerin ve öğrencilerin çok merak ettiği konunun ise 'liselere geçişte hangi sistemin uygulanılacağı' olduğuna değinen Selçuk, şu görüşleri paylaştı:

'Aslında biz bunu, bu bağlamdan çıkarmak istiyoruz. Çünkü mesele bir kademeler arası geçiş meselesi değildir, mesele bir çocuğun hayatıdır, geleceğidir. O sebeple biz burada sınavın adını, tekniği ve yöntemini değiştirsek inanın bir mesafe alamayız. Seneye sınav nasıl olacak sorusu, doğru bir soru değil. Doğru soru bence şu; siz eğitim sistemi içerisinde bir çocuğun ortaokuldan liseye ve üniversiteye geçerken kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda nasıl daha mutlu, donanımlı, daha fazla potansiyelini ortaya koyabileceği bir ortam oluşturacaksınız? Mesele aslında bu. Bunu yapabilmek için şöyle bir şey söz konusu; bizim kendi ölçümlerimiz dairesinde imkanları en iyi olan okulumuzla imkanları en kötü okullarımız arasındaki fark çok yüksek. Yaklaşık yüzde 60'ların üzerinde bir fark var.'

"Hangi dersten ne tür sorular çıkacağını her ay yayınlayacağız"

Dün, örnek soruların yayımlandığını hatırlatan Selçuk, 'Sevgili öğrenciler, 'Hiç endişelenmeyin sen böyle bir sürprizle karşılaşmayacaksın. Biz sana hangi dersten ne tür sorular çıkacağını her ay yayınlayacağız, göstereceğiz, örnek deneme sınavlar yapacağız. Sen rahat ol.' dedik' ifadelerini kullandı.

Selçuk, öğretmenlere de 'Öğretmenim, bak bu ezber sorusu değil, bu bir muhakeme sorusu. Onun için bu çocuklara böyle madde ezberleterek bir yara varamayız. Biz başka bir öğrenme yaklaşımına ihtiyaç duyuyoruz. O sebeple siz de lütfen derslerinizde buna dikkat edin. Biz bunun için size her türlü kaynağı sağlayacağız, yardımcı kaynak vs. meselesi. Bunun en alasını, en kalitesini biz zaten her türlü ihtiyacı karşılayacak şekilde çoklu ortamlarda, dijital ortamlarda, fiziksel ortamlarda bunu ortaya koyacağız' mesajı verdiklerini aktardı.

"Mesele çocuğu ölçmek değil, mesele sistemi ölçmek" 🎥

'Bunu bir Liselere Giriş Sınavı (LGS) bağlamından çıkartıp, bu bir eğitim kalitesi sorunudur ve bunun üzerine büyük fotoğrafa bakmak lazım şeklinde gidiyoruz' değerlendirmesinde bulunan Bakan Selçuk, ekledi:

'Seneye de bu sınav daha az stresli, ne olduğu belli olan ve çocukların neye çalışacağını çok net olarak bildiği bir düzen sürecek. 'Hemen seneye bütün sistemi değiştiriyoruz', hayır sakin sakin bunu yapacağız. Sonuçta ulaşmak istediğimiz yer, belli bir süre sonra sınavla öğrenci alan okul sayısını azaltmak. Seneye cüzi bir miktarda olacak ama 3 sene içerisinde yaklaşık yüzde 40 kadar azalacaktır.'

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, meselenin çocuğu ölçmek değil, sistemi ölçmek olduğunu vurguladı.

"3600 ek göstergesiyle ilgili 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde bir haberimiz olacak.

"3600 ek göstergesiyle ilgili 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde bir haberimiz olacak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu konusuna değinen Selçuk, 'Öğretmen, 657'nin içerisinde sıkışmış vaziyette. Kendisine özel kanun yok. Halbuki bunların ataması, yükselmesi, disiplin meselesi, kariyer meselesi, ek göstergesi, tazminatları hepsi aslında özelleşmeli' sözleriyle devam etti.

3600 ek göstergesiyle ilgili 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde bir haberimiz olacak' diyen Selçuk ücretli öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmanın yılbaşından sonra hayata geçmesini beklediklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk ayrıca '2016 yılında atanmış sözleşmeli öğretmenlerimiz, dördüncü yılını bitirdiğinde şu anki kadrolu öğretmenlerimiz gibi tayin isteme ya da başka haklara sahip olacak.' dedi.

"5 yaşında ilkokula başlanmaz"

"5 yaşında ilkokula başlanmaz"

Selçuk, '5 yaşında ilkokula başlanmaz. Bizim bunu yeniden tanzim etmemiz gerek. Burada önümüzdeki yıl bir düzenleme yapılacak' dedi ve şöyle devam etti: 

'Anaokulunun zorunlu eğitim kapsamına alınmasına ilişkin Bakan Selçuk, 'Bu, üçüncü yılda başlayabilecek bir proje. Bunu hemen başlatamayız, böyle bir altyapımız yok.'

"Öğrenci andı konusunda hukuki süreç yürüyor"

"Öğrenci andı konusunda hukuki süreç yürüyor"

Danıştay'ın 'öğrenci andı' kararı konusuna değinen Bakan Selçuk, 'Hukuki süreç yürüyor. Burada oturup da bir şekilde ateş etmenin, 'Bu böyledir, bu böyle değildir' demenin benim hem tabiatım icabı hem de şu arada eğitimin menfaati icabı, bunun bir hukuki süreç olduğunu söylemekle iktifa ediyorum' ifadesini kullandı.

Selçuk, 'İmam hatip okullarına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

'Ben insanımızın muhalefet ihtiyacını çocuklarımız üzerinden gidermesine karşıyım. 'Şu çocuklar, bu çocuklar', böyle bir tartışma benim karakterime uygun değil.'

"Meslek liseleri için genel beceri testi oluşturuyoruz"

"Meslek liseleri için genel beceri testi oluşturuyoruz"

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Meslek liseleri için genel beceri testi oluşturduklarını söyledi ve şöyle devam etti:

 'Mesleki ve teknik eğitimi öne çıkaracağımız, pozitif ayrımcılık yapacağımız çok özel bir dönem başlıyor. Mesleki eğitimde hemen önümüzdeki yıl modüler yapıya geçiyoruz çünkü orada elimizdeki birçok şey hazır. Meslek lisesi üretimlerinde Hazine payını yüzde 1'e düşürerek rekabet gücünü artıracağız ve bu okulları 10 kat, 20 kat, belki 100 kat daha fazla üretimin içine sokacağız, belki bir yılın içerisinde.'

"Yabancı dil eğitiminde herkese aynı teknik uygulanmaz"

"Yabancı dil eğitiminde herkese aynı teknik uygulanmaz"

Yabancı dil eğitiminde herkese aynı tekniği uygulayarak başarı sağlanamayacağını belirten Bakan Selçuk,'Hikaye temelli, proje temelli, tiyatro ile yabancı dil öğrenme gibi yaş gruplarına göre tekniğin, stratejinin değiştiği, esnek ve modüler bir yapıya ihtiyacımız var. Önümüzdeki 2 yıl içinde 5 ya da 6 çeşit yabancı dil öğretme yaklaşımını pilot olarak Türkiye'nin değişik okullarında uygulayacağız' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
221
61
21
9
6
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
NiyAzi Öztürk

Bakan Selçuk, "Ben göreve geldiğimden beri uyuyamıyorum. Çünkü geldiğim gün çok yüksek bir beklenti oluştu. Hiçbir vaatte bulunmadan, hiçbir kelime sarf etme... Devamını Gör

Dead nettle.

4+4+4 ü kaldır en başta. 5 yaşında anaokulu değil 1. sınıfa başladı çocuklar. Yaş değil Hafta ile pisikolojik yaş yeterliliği dediniz. sokakta 2-3 yıl daha... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Söyledikleri çok güzel, Erdoğan bu adamı nasıl getirdi hala şaşırıyorum. İnşallah iş yapmasına izin verirler.