Meme Kanseri İle İlgili En Çok Merak Edilenler
Memede ele gelen kitlelerin %90’ı kanser değildir. Ancak memede ele gelen farklı bir yapı veya kitlenin doktora başvurarak mutlaka aydınlatılması gerekir. Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah İğci, meme kanseri ile ilgili en çok sorular hakkında bilgi veriyor.
Meme kanseri için risk faktörleri nelerdir?
Anne ve kız kardeş gibi birinci derece akrabasında meme kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış ve emzirmemiş kadın lar, 50 yaşın üzerindeki kadınlar, 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapmış olanlar, ilk adetini erken yaşayanlar ve geç menopoza girenler, fazla kilolular ve aşırı alkol kullanan kadınlar , meme kanseri (BRCA) geni taşıyanlar ile ilk doğum öncesi uzun süre doğum kontrol hapı kullanan kadınlar risk altındadır.
Meme kanserinde erken tanı için ne yapılmalıdır?
Meme kanseri, kanser tarama programları içinde değerlendirilebilen ve erken dönemde yakalanma ihtimali çok yüksek olan bir kanser türüdür. Meme kanserinde tarama yöntemleri 40 yaşından sonra başlamalıdır. Ancak 30 yaşından itibaren kişinin bilinçlenip her ay kendi kendine meme muayenesi ile gerekli kontrollerini yapması çok önemlidir.
Tarama yöntemleri 3 şekilde yapılmaktadır
Mamografi Memesinden hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda 40 yaşından sonra yıllık mamografi çekilmesi, meme kanserini ele gelen büyüklüğe ulaşmadan tespit edilmesini sağlar. Ailesinde meme kanseri olanlar da ise ilk mamografi 32 yaşından itibaren yapılmalıdır.
Kendi kendine meme muayenesi Kadınların aylık kendi kendini muayene etmesi kolay bir yöntem olup, genellikle adetin bitiminden itibaren 4-5 gün sonra yapılmalıdır. Menopoz, rahim veya yumurtalık ameliyatı olan kadınların ayda bir kez aynı günler olmak üzere meme muayenesini yapmaları gerekmektedir. Kendi kendine meme muayenesi için belden üst taraftaki giysileri çıkarılıp ayna karşısında, duş yaparken ve sırt üstü yatarken şekillerde gösterildiği gibi gerekli kontrol yapılmalıdır. Bu şekilde, kadınlar meme içindeki dokularını tanıyarak bunun dışında oluşan farklılıkları anında fark edebilir.
Rutin kontroller Memesinde hiçbir şikayeti olmayan kişilerin 40 yaşından sonra yılda bir kez doktora başvurarak muayene olması gerekmektedir.
Kadinlive
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın