Mekan Açma Hayalinizin Kabusa Dönüşmemesi İçin Yapmanız Gereken 11 Şey
Pek çok profesyonelin veya beyaz yakalı çalışanın hayalidir kendi işletmesini açmak. Mekan sahibi olmak eğlenceli gibi görünse de, rekabetin hızla değiştiği piyasada bu istek birçok tuzak barındırıyor. Mekanın konumundan adına, logosundan tasarımına ve mekanda kullanılan renklere kadar birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor.
Önem verilmesi gerekenler sadece restoran veya kafeler için değil; aynı zamanda süpermarketler, şarküteriler gibi gıda sektöründe yer alan tüm işletmeleri kapsıyor.
Marka ve iç mekan tasarımcıları, restoran veya kafe işletmelerinde en çok yapılan hataları ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor.
1. Mekanı seçerken uzman desteği
2. Sokak ve binanın uygunluğu
Seçilen mekanın arabalı veya yaya ulaşımına uygunluğu, bahçe kullanımının yasal ve mevzuat açısından uygunluğu; sigara içilebilir alan, mutfak kurulumuna, depo, soğuk hava, personel alanları oluşturmaya elverişliliği dikkat edilmesi gerekenlerden sadece bazıları.
3. Her merdiven basamağı cironuzdan %10 kaybettirir
En işlek caddelerin üzerinde yer alsanız bile, düz ayak girişler doğal bir sirkülasyon için önemli. Basamaklarla inilen/çıkılan mekanlarda trafik % 10’a kadar fark edebilir. Açacağınız mekanın yol/kaldırım ile hemzemin, düz ayak bir girişi olması her zaman avantaj.
4. Logo renginin her yerde kullanılması, sanılanın aksine markanın görünürlüğünü artırmaz
Mekanlardaki renk kullanımı hem tasarımı hem de aydınlatmayı etkiler. Özellikle, logoda kullanılan renkleri mekanın her noktasına taşımak sıkça yapılan bir hata. Logonun öne çıkabilmesi için, onu tamamlayan mekanın renklerden rol çalmaması gerekir. Bu noktada yardımcı renklerle kontrast yaratmak çok daha iyi bir sonuç verir.
5. Kullanılan renkler ve malzemelere uygun aydınlatmaları tercih etmek kazandırır
Mekanda kullanılan aydınlatmalar yemeğin canlılığını ve albenisini artırmalı. Örneğin ahşabın kullanıldığı bir yerde sarı aydınlatma, ambiyansın etkisini güçlendirir. Aydınlatmalar, masaüstünden duvar apliklerine ve tavanda gizli ışıklara kadar çeşit çeşit ve kısılabilir olmalı. Böylelikle günün her saatine uyumlu olarak ayarlanabilmeli.
6. Mobilya seçiminiz konseptinize uygun olmalı
Açacağınız mekan self-servis mi, garsonlu mu olacak? Günün hangi saatleri açık olacak gibi soruların cevabı verildikten sonra konsept tasarım ortaya çıkar. Sabit masaların yanı sıra, hareket edebilir sandalye ve masa grupları ile farklılık sağlayın. Dikkat: Malzeme seçiminde taklitlerden sakınmalı. İmitasyon ürünler imitasyon bir marka imajı yaratır.
7. Dışarıya koyduğunuz masa adedini iyi hesaplayın
Kapının önüne konulan masaların çokluğu mekanın içinin görünmesini engeller. Mekanın önünü kalabalık göstermek yapılan yanlışlardan bir tanesi. Dışarıya az sayıda ve küçük sandalye ve masalar konularak müşteri içeriye davet edilir.
8. Dikkat çekmesi istenilen ürünlerin etrafını sadeleştirin
Kasa önünde insanların tercih edebileceği porsiyonlarda ve şık paketlerde ürünler sunulmalı. Bunlar, insanların hem hediye edebileceği, hem de yanlarına alıp götürebileceği porsiyonlarda olmalı. Özellikle yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü gibi özel günlere uygun paketler hazırlayın.
9. Kararsızlık ve net olmayan hedefler sonun başlangıcıdır
Konsept-konum-mekan birbirlerine bağlı unsurlardır. İşletmeler, 5-10 yıl vadeli planlarını iyi yapmalı. Hareket noktasında hedef kitleyi ve ürünleri iyi belirleyip kararlı olmak gerekiyor. Dönerciyken dünya mutfağına geçiyor olmak başarısızlığı da beraberinde getirir.
10. Kriz yönetimi
Yeni açılan bir mekanın ilk 8-10 ayı içerisinde belirli bir rutine girmesi gerekir. İlk 6 ay içerisinde mekan personel gideri, elektrik-su gibi giderlerini, ekipman maliyetlerini karşılamadıysa ve ileriye doğru bir vaadi yok ise kriz yönetimi yapılmalı. Menü, lokasyon gözden geçirilmeli, mekanın görünürlüğü artırılmalı.
11. Sadece fiyat rekabeti ile günü kurtarmaya çalışmak hazin bir sona davetiye çıkarır
Belirli bir rutin var ama kâra geçilemiyorsa lokasyonda sıkıntı yoktur. Bu noktada fiyat rekabetinden uzak durulmalı. İşletmeci körlüğünü aşmak ve içeriden dışarıyı görmek oldukça zordur. Bunun için dışarıdan bakan birinin iyi bir arkadaşın, müşterinin veya danışmanın değerlendirmeleri dikkate alınmalı.