Marmara’daki 5.1’lik Deprem Sonrasında Uzmanlardan 3 Bölge İçin Ciddi Uyarı Geldi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Marmara’daki 5.1’lik Deprem Sonrasında Uzmanlardan 3 Bölge İçin Ciddi Uyarı Geldi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki son sarsıntılar büyük korkuya yol açarken, gözler yeniden "Olası Büyük Marmara Depremine" çevrildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre; Gemlik Körfezinde meydana gelen 5.1'lik depremin ardından "Ova Kentleri" olarak bilinen Gemlik, Bursa ve Yalova'daki duruma ilişkin uyarılarda bulunan uzmanlar ise bu 3 yerleşim yerini etkileyecek yıkıcı deprem riskine dikkat çektiler.
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, "Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü. Güney Marmara’da, Bursa ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar bulunuyor" dedi.
Son deprem için 'Öncü' denemeyeceğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Barış, "Şayet birkaç hafta içerisinde 5.1'den daha büyük birkaç deprem daha olursa öncü denebilir. 1999 Kocaeli depremi sonrası, fayın batısındaki bölgelere gerilim transfer edildi. Yalova, Bursa, Gemlik, İznik'de gerilmeden nasibi alan yerler. Bursa, Yalova ve Gemlik ova üzerine kurulan kentler. Bu yerlerin etrafında çok fazla fay var" diye konuştu.
Gemlik başta olmak üzere 3 kentte de eski yapıların çok acil olarak depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini de söyleyen Prof. Dr. Barış, "Söz konusu kentlerin zemin yapısı yumuşak.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sadece belediye, AFAD ve kamunun değil, özel sektör ve vatandaşların da bu dönüşüme destek olması gerekir. Gemlik'i tümden taşımak kolay değil. Bu yüzden depreme dayanıklı konutlar inşa edilmeli" ifadelerini kullandı.
Jeoloji ve Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise İznik-Mekece arasında fay segmentinin 7 ve üzerinde deprem yaratabileceğini belirtirken, "Marmara'nın güneyinde 7 ve üzeri deprem üretecek 3 fay var. Gemlik, Bursa ve Yalova risk altındaki kentler. 5.1'lik sarsıntıyı öncü deprem olarak değil ancak hazırlık evresi depremleri olarak görebiliriz" dedi.
Gemlik'in yerleşim modelini de değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi: "İlçe adeta dar bir koridorun ortasında etrafı faylarla sınırlandırılmış şekilde. Bu yapısıyla ilçeyi Hatay'ın yerleşim modeline benzetiyorum. Deprem, fayın İznik-Mekece kısmında olursa ciddi yıkım olabilir. Dahası Bursa, Yalova, İzmit ve Adapazarı da ova zeminde kurulan kentler ve ciddi risk altında olan yerler."
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2007 yılında başladı medya sektörü maceram, 2009 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılığı bölümünden mezun olunca daha da perçinlendi.
Türkiye’nin en büyük medya kuruluşlarında stajyer, editör, haber müdürü ve danışmanlık gibi görevler aldıktan sonra 2022 yılından bu yana Onedio’dayım.
‘Eşik bekçiliğidir’ diye ustalarımızdan öğrendiğimiz gazeteciliğin ‘etik’ değerlerine inanarak ve sadık kalarak Türkiye ve dünya gündemini en sıcak haliyle size iletmeye çalışıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
ALLAH'ın dediği olur, uzmanların dediği değil, bunlara inanıp önlem alan kafirdir.
Senin şu kafayı yaşamak için alkol'e servet dökmek gerekir
o değil de İsrail Filistin savaşı ile ilgili haberleri durdurdunuz bakıyorum sebebini çok merak ediyorum
onu boşver sen kocandan izin aldın mı buraya gelmeden önce? Yoksa sen kafir misin?
4 tane 6 üzeri deprem gördüm. bnun hazırlığı filan yok..ne a.q toplanıp arap çölünemi yerleşelim.. anlayana..