onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Lyme Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lyme Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
20.08.2021 - 11:40

Erken evrede teşhis edilmeyen Lyme rahatsızlığı, yüz felci gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor. Enfekte kenenin ısırmasının ardından ciltte geniş ve kırmızı döküntülere neden olmakla birlikte Lyme hastalığı, yaygın olarak karşılaşılan antropod kaynaklı bir rahatsızlık olarak biliniyor. Kenelerden bulaşan bir hastalık olması nedeniyle kenelerin bulunduğu ormanlık alanlardan kaçınmak ve bu alanlara girilmeden önce muhakkak vücudun büyük bir bölümünü kapatacak giysilerin tercih edilmesi öneriliyor. Peki, Lyme hastalığı tam olarak nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların cevapları…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Lyme hastalığı kene ve parazitlerin taşıdıkları virüs ve bakterileri insan vücuduna yapışarak bulaştırması ile meydana gelir. Vücutta farklı bir döküntüye neden olan lyme hastalığı, Amerika Connecticut kentinde yaygın görülmesi üzerine bölgenin adını almıştır. Lyme hastalığının taşıyıcısı olan bu kenelerin yaşadığı ormanlık bölgelerde zaman geçirmek yetişkinler ve çocuklar için son derece risklidir. Son dönemde merak edilen konulardan biri olan bu rahatsızlık Avrupa’nın yanı sıra ülkemizde de görülebiliyor. Peki, Lyme hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme Hastalığı Nedir?

İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan Lyme hastalığı, Türkiye’de 1990’lı yılların sonunda görülmüştür. Hastalık kene ve parazitlerin bulunduğu alanlarda insan vücuduna yapışması ile gelişmektedir. Bu enfekte kene özellikle geyik kenesi adı verilen kene çeşidinde bulunan Borrelias bakterisinin kişiye bulaşması ile ortaya çıkar. Kene vücut dokularına girerek gizlenebiliyor ve yerleşmek istediği alana göre şekil alarak hayatta kalabiliyor. Farklı hastalıklarla aynı semptomları içerdiğinden Lyme hastalığının çoğu zaman tanısı da zor olabiliyor.

LYME HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Başlangıçta döküntü şeklinde kendini gösteren Lyme hastalığı, giderek genişlemeye ve iç içe geçen halkaya benzer bir görünüm almaktadır. Orta kısmında ise bir solukluk ortaya çıkar. Tüm belirtiler herkeste farklı olsa da kenenin ısırmasını takiben 3 ila 30 güne kadar belirtiler ortaya çıkmaktadır. Diğer belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

- Ateş

- Titreme

- Eritema migrans (döküntünün yayılması durumu)

- Lenf bezlerinde şişlik

- Baş ağrısı

- Yorgunluk

- Vücutta ağrılar

Lyme hastalığı bazı durumlarda yüzün bir kısmında geçici felç, kilo verme ve uyuşukluk hissine neden olan nörolojik sorunlara yol açabilir. Bununla birlikte Lyme hastalığı, özellikle dizlerde şiddetli eklem ve kas ağrılarına yol açabiliyor.

Lyme Hastalığının Tanı ve Tedavisi

Lyme Hastalığının Tanı ve Tedavisi

Her geçen gün artış gösteren bir hastalık olması nedeniyle konuyla ilgili en çok merak edilenler arasında Lyme hastalığının tanı ve tedavi yöntemleri gelmektedir. Lyme hastalığı doktorunuzun muayenesinin ardından net olarak hastalığın varlığının saptanması için laboratuvar testlerine gereksinim duyulur. Test sonucunun pozitif çıkması durumunda tekrar bir test yapılarak hastalık için kesin bir teşhis konabilir. 

Lyme hastalığının erken evrede teşhis edildiğinde Doksisiklin adında bir antibiyotik kullanılması önerilir. Bu antibiyotikler doktorun önerdiği zaman aralığında kullanılır. Teşhisin geç konulduğu kişilerde ise eklem ağrıları ve nörolojik hasarlar gelişebilir. Bu hastalara ise Nonsteroidik Anti-Enflamatuar İlaçlar doktor tarafından reçete edilebilir. Ancak eklemlerin büyük oranda zarar görmesi durumunda antibiyotikler semptomları ortadan kaldırmamakla birlikte bu noktada hastaları uzun bir tedavi beklemektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın