onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Levent Uysal Yazio: Neden Eğitim Sisteminde Reforma İhtiyaç Var II

etiket Levent Uysal Yazio: Neden Eğitim Sisteminde Reforma İhtiyaç Var II

Levent Uysal
02.06.2021 - 14:26 Son Güncelleme: 06.06.2021 - 15:27

Artık, zihinlerimizin bize birebir benzeyen ama hastalanmayan, yaşlanmayan bedenlere aktarılması gündemde veya bulut teknolojisine aktarılması. Eksi kafalar bunu uygun bulmayabilir ama zaten gelecek eski kafalıların yeri değil, bundan 50 yıl önce ATM’ler geldiğinde de korkmuş, insanlar işlerinden olacak diye onu istememiştik. Ya da telefon, pek çok insan evlerine ilk telefon bağlandığında ailesinin ve kendinin yaklaşımını hatırlıyordur sanırım.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Biz istesek de istemesek de değişim geliyor, gelmek zorunda.

Çünkü ilerlememek, geri kalmak demektir. Bugün tabu olanlar, bugün aklımızın almadığı teknolojiler ve olaylar, yarının gerçekleri ve sıradanları olacak. Annelerimiz, anneannelerimiz için telefon gibi bir teknolojinin hayali bile kurulamazken, şimdi hepimizin cebinde var. Biz de şimdi klonlama gibi uç bir teknolojinin hayalini kuramıyoruz belki ama çocuklarımız ve torunlarımız için bu sıradan bir prosedür haline gelebilir.

Bu değişimden korkmak yerine, yarına şüpheyle bakmak yerine, dünü özlemek yerine; yarını kurgulayanlar biz olmalıyız, çocuklarımız olmalı. Geleceği öğrenmeliyiz ve öğretmeliyiz.

Gelecek dediğimizde, şu günlerde konuşulmaya ve kurgulanmaya başlayan 5.0 modeli ortaya çıkıyor. Geleceğin toplumu olan Toplum 5.0, ilk olarak 2017 yılında, Japonya Başbakanı tarafından bir kavram olarak kullanıldı. Bu toplum, teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplum felsefesine dayanıyor. Buna göre, teknoloji, toplumlar tarafından bir tehdit olarak değil, bir yardımcı olarak kullanılmaya başlanıyor ve bu yapıda nesnelerin internetinin gücünden had safhada faydalanılıyor. Kısacası bu modelde, sanal dünya ile gerçek dünya beraber işler hale geliyor. Bu topluma ulaşmanın anahtarı ise Eğitim 5.0!

Eğitim 5.0, Toplum 5.0’a yani, teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplum felsefesine ulaşmanın anahtarıdır.

Eğitim 5.0, Toplum 5.0’a yani, teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplum felsefesine ulaşmanın anahtarıdır.

Geleceğin toplumunu yaratmanın temelini oluşturan, kişiselleştirilmiş eğitim, öğrenim esnekliği, sürekli gelişim, eleştirel düşünme ve problem çözme, veri yorumlama, öğrenci katılımlı müfredat, proje bazlı öğrenme ve en önemlisi de teknoloji ve eğitim birlikteliği dinamiklerine dayanan geleceğin eğitim modelidir. Sınıf ortamında kullanılabilecek, tüm toplum odaklı insansız teknolojiler, yani yapay zekâ temelli tüm uygulamalar, Eğitim 5.0’ı destekler.

Eğitim 5.0 ile geleceğin ihtiyaçlarına ve sorunlarına cevap verebilecek, öğrenmeye açık, ileri görüşlü ve yenilikçi bireyler yetiştirebilecek; bireylere, merak ve yaratıcılık duygularını taze tutabilecek ve bunları geliştirebilecekleri ortam sağlanabilecek; bireylere, kendi öğrenme biçimlerini, ilgilendikleri konuyu ve yeteneklerini keşfedecekleri alan ve destek verilebilecek; bireylere, öğrenmenin ne demek olduğu ve öğrenmenin sürekliliği, yaşam boyu sürdüğü gösterilebilecek; sürekli bir gelişim ve değişim içerisinde olan dünyayı anlayabilecek ve bu değişime uyum sağlayabilecek, hatta yönetebilecek deneyim, bireylere verilebilecek; bireylerin farklılıkları gözetilebilecek ve bu farklılıklarının temel alınacağı bir öğrenim sistemi sunulabilecek. 

Bireyler, kendi farklılıklarını, öğrenme biçimlerini ve kişisel gelişim basamaklarını keşfedecekleri ortama sahip olabilecek; kendi hızlarında çalışabilme, bireysel ihtiyaçlarını ifade edebilme, kişisel sınırlarını genişletme, öğrenmenin yanında öğretebilme ve sorumluluk alma fırsatını elde edebilecek; öğrenci merkezli, çağdaş eğitim anlayışının temeli olan, farklı bakış açılarına yer veren, bilgiyi doğru yönde birleştirebilen ve karşılaşılan problemlere çözüm yolları üretebilen, bu yüzyılın en önemli yeterlilik alanlarından biri olan eleştirel düşünme ve problem çözme temelli olan bir müfredat hazırlanabilecek.

Kısacası, bireyler geleceğin ihtiyaçlarıyla donanacak; geleceği üretecek ve yönetecek bilgi ve beceriye sahip olacak.

Öğrenme aşkından, azminden, keyfinden bir şey kaybetmeyecek ve yaratıcılık yetisi güçlenecek. Bu ideal modelde, her bir bireyin öz yetisi ve öğrenme biçimi değer kazanacak, bu şekilde bireyler bu değerleri topluma katabilecek.

Elbette burada bir diğer önemli soru şu olacaktır, bu model nasıl kurgulanmalı ve sisteme nasıl entegre edilmeli ki, geleceğin bireylerini, toplumlarını yetiştirip; geleceğin soru ve sorunlarına çözüm bulabilsin, geleceği üretecek ve yönetecek insanları eğitebilsin, yaratıcılık ve problem çözme gibi değerleri destekleyebilsin?

Bu modelin entegrasyon sürecinde, kurumların, öğretmenlerin, velilerin görevi ne olacaktır; bu süreçte ödevlerin, sınavların ve ezberin yeri nedir; defolu ve eski eğitim anlayışımızdan nasıl kurtulabiliriz?

Instagram

Twitter

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
5
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın