Kredi Vadesi 4 Yıla mı Çıkıyor?
Seçim öncesi iç talebi canlandırmak için bireysel kredilerde vade sınırının 36 aydan 48 aya çıkarılması için BDDK'ya talimat verildiği belirtiliyor. Hürriyet gazetesinden Erdal Sağlam, bireysel kredilerdeki vade sınırının 36 aydan 48 aya çıkarılması kararı alındığını belirtti.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in kredi kartlarına getirilen taksit sınırlamasının esnetilebileceği açıklamasının ardından, bireysel kredilerde vadenin artırılması da gündeme geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kısa sürede karar alınacağı ve bir an önce uygulamaya sokulmasının planlandığı ifade edildi.
Konuyu bugünkü (1 Eylül 2015) köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam'ın yazısının bir bölümü şöyle:
'Hükümet, seçim öncesi iç talebi canlandırmak için harekete geçti. Bunun ilk adımı olarak bireysel kredilerde vade sınırının 36 aydan 48 aya çıkarılması için BDDK'ya talimat verildiği belirtiliyor.
Diğer taraftan taşıt kredilerinde vadenin 48 aydan 60 aya çıkarılması ve kredi kartında taksit sınırlamasının ise henüz tartışma aşamasında olduğu söyleniyor.
HÜKÜMET seçim öncesinde iç talebi canlandırmak, daha rahat bir ortamda seçime giderek daha fazla oy almak istiyor. Bunun ilk adımı olarak bireysel kredilerdeki vade sınırını 36 aydan 48 aya çıkarma kararı aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bu kararın kısa sürede alınacağı ve bir an önce uygulamaya sokulmasının planlandığını öğrendik. Bununla beraber tüketici kredilerinin bankalara maliyetinin de azaltılması planlanıyor. BDDK bireysel kredilerin risk ağırlığının azaltılması üzerinde çalışıyor. Bu yolla bankaların bireysel kredi vermeleri cazip hale getirilip piyasada rahatlık sağlanması ve bunun seçimde AKP oylarını olumlu etkilenmesinin amaçlandığı kesin.
Tedbirler kalkıyor
Böylece Ali Babacan'ın çabasıyla 2014 yılı başında uygulamaya sokulan iç talep ve cari açığı kısıtlamaya dönük tedbirlerde geri dönüş yaşanacak. Kritik küresel süreçte Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyen cari açık, alınan bu önlemlerle sınırlandırılmış ve sağladığı fayda herkes tarafından görülmüştü. Şimdi ise kritik küresel süreç devam etmesine rağmen bu önlemlerde geri dönüş planlanıyor. Yanısıra son dönemde cari açığın yeniden artma eğiliminde olduğu da açık. Seçim ekonomisi ille de para dağıtarak olmuyor, ileride yaşanacak riskler görülmesine rağmen bankaların para dağıtmasının önünü açmak da popülizm.
İlk işareti verilmişti
Bunun ilk işaretlerini yaklaşık 10 gün önce, yeni göreve gelen BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben vermişti. Akben konuyu finansal istikrar komitesinde ele aldıklarını ve 'Kredi kartında taksit sayısı 9, acaba biraz bunu esnetebiliriz miyiz veya tüketici kredilerinde 36 taksit gibi... Fakat orada da onları artırdığınızda bu defa cari açığa olumsuz etki yapıyor. Bilhassa ithal cep telefonu gibi ya da pahalı ürünler konusunda bunu esnettiğinizde cari açığa olumsuz etki yapıyor. Yani orta bir yerde buluşturmak lazım. Yönetebilir bir seviyeye getirmek lazım' demişti.'
Tamamını okumak için buraya tıklayın.