onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Köylüler Yıllarca Çıra Olarak Kullanmış: Bayburt Kehribarına Çin'den Talip Çıktı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Köylüler Yıllarca Çıra Olarak Kullanmış: Bayburt Kehribarına Çin'den Talip Çıktı

Çinli takı firması temsilcileri, köy sakinlerinin yıllarca çıra zannederek ateş yakmak amacıyla kullandığı kehribara talip oldu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Takı tasarım firması Huoruo Sanayi Grubu yöneticisi Shao Gunag Hui ve beraberindeki heyet, Bayburt merkeze bağlı Aydıncık köyünde 2018 yılında tespit edilen doğal kehribar rezervinde incelemelerde bulunmak için kente geldi. 

Köy sakinlerinin yıllarca çıra zannederek ateş yakmak amacıyla kullandığı kehribarın rezerv alanının ruhsat sahibi Heytam Haşlak, heyet üyelerine bilgi verdi.

Maden sahasında incelemelerde bulunan yetkililer, Çin'e gönderilmek üzere farklı alanlardan numuneler aldı.

"Ürünümüzü beğendiler, ön anlaşma yaptık"

"Ürünümüzü beğendiler, ön anlaşma yaptık"

Ruhsat sahibi Heytam Haşlak, firma temsilcileriyle yapılan görüşmeler neticesinde ihracata yönelik anlaşmaya varıldığını söyledi. Firma temsilcilerinin talebi doğrultusunda ilk etapta birkaç numune teslim ettiklerini belirten Haşlak, 'Ürünümüzü beğendiler, numuneleri aldılar. Ön anlaşma yaptık, bundan sonra da çalışmaların devamı gelecek.' dedi.

Haşlak, 2021 yılının ilk aylarıyla birlikte Çin'e doğrudan ihracata başlamayı hedeflediklerini vurguladı.

"Dünyada çıkarılan kehribarın yüzde 75'i Çin'e gönderiliyor"

"Dünyada çıkarılan kehribarın yüzde 75'i Çin'e gönderiliyor"

Firma yöneticisi Shao Gunag Hui ise kehribarın Budizm inanışında önemli ve kutsal bir yeri olduğunun altını çizdi. Budizm'de kutsal görülen yedi eşyadan en önemlisinin kehribar olduğuna dikkati çeken Shao Gunag Hui, 'Çin'deki kehribar piyasayı çok büyük. Dünyada çıkarılan kehribarın yüzde 75'i Çin'e gönderiliyor, orada piyasaya sunuluyor. Çoğunlukla takı amacıyla ya da tapınaklarda kullanılıyor. Beş bin yıllık Çin tarihine baktığımızda kehribarın ilaç sektöründe sakinleştirici olarak kullanıldığını da görüyoruz.' diye konuştu.

"Türkiye'ye bir ekip göndereceğiz"

"Türkiye'ye bir ekip göndereceğiz"

Bayburt'ta tespit edilen kehribar rezervinden örnek aldıklarını ve Çin'e göndereceklerini anlatan Shao Gunag Hui, 'Numuneler kabul edilirse buna yönelik bir anlaşma yapacağız. Daha sonra Türkiye'ye bir ekip göndereceğiz. Kazılacak yerlere bakacağız. Orada uygun gördüğümüz madenin Çin'e ithalatını gerçekleştireceğiz.' ifadesini kullandı.

Shao, rezerv büyüklüğüne göre bölgede tesis kurabileceklerini vurgulayarak 'Kehribar, Bayburt'ta son 2 yıldır keşfedilmiş. O yüzden üretimi ve işlenmesi çok gelişmemiş. Daha güzel neler yapabiliriz diye bakacağız. Belki Bayburt'ta bir tesis kurup, çıkarılan kehribarı burada işleyerek direkt Çin'e gönderebilir, orada doğrudan piyasaya sürebiliriz.' değerlendirmesinde bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
11
11
7
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
EngineerMind

Ara Güler’in baraj açılışı için gittiği Aydın’da kaybolup içinde köylülerin antik sütunlardan ev inşa ettiği Afrodisias’ı keşfetmesi gibi. Asıl değeri çok ge... Devamını Gör

Adam Eva

Bizde tarihi eser ve mezarlar genelde altın için tahrip ediliyor.

Serhat

Türkiye İstanbul'dan ibaret değildir

selimkazak

Sen kıymetini bilmezsen başkaları gelir alır işte ucuza gitmese bari çıra nedir ya ...

Emre Bektaş

Çıra niyetine kullandıklarından sebep kilosunun eşit miktarda çıra fiyatından 1 kuruş üstüne de satılsa karlı olur bence. Ulan toprak altından çıkan taş yanı... Devamını Gör