onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Koronavirüsten Sonra Dünya Ekonomisinde Meydana Gelen Gözle Görülür 10 Değişiklik

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Koronavirüsten Sonra Dünya Ekonomisinde Meydana Gelen Gözle Görülür 10 Değişiklik

Covid-19 salgını dünyanın neredeyse her yerine ulaştı. Hükümetler de hastalığın yayılmasıyla beraber karantina önlemleri aldı. Dünyadaki birçok sektör karantinadan olumlu veya olumsuz etkilendi. Dolayısıyla küresel ekonomi de karantinadan etkilenerek gözle görülür değişiklikler yaşadı. İşte koronavirüs salgının dünya ekonomisinde meydana getirdiği değişiklikler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Ekonomide durgunluk (resesyon)

tenor.com

Dünya genelinde yaşanan Covid-19 salgını, küresel ekonomide durgunluk meydana getirdi. Koronavirüsün neden olduğu bu durgunluk, gelişmiş ekonomilerde bile ağırlık yarattı.

2. Borsalarda düşüş

2. Borsalarda düşüş

Pandemiyle beraber borsa büyük ve hızlı düşüşler gördü. Bu durum emeklilik fonlarının değerini ve tasarruf hesaplarını etkiledi. Ayrıca borsalar, pandemi sebebiyle sert satış baskısı altında kaldı.

3. Gelirlerde azalma

3. Gelirlerde azalma

Pandemi döneminde uygulanan kısıtlamalarla işsizlik arttı. Bu da gelirlerinin azalmasına neden oldu. 2020 yılı IMF verilerine göre, ABD'deki işsizlik oranı %10,4'e dayandı. Birçok işçi, istihdam kaybını önlemek amacıyla hükümetlerinin uyguladığı kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. Ayrıca insanlar ev giderlerini karşılamada zorluklar yaşadı.

4. Harcamalarda daralma

4. Harcamalarda daralma

Pandeminin neden olduğu ekonomik gerileme, tüketicilerin harcamalarında keskin bir daralmaya neden oldu. Uzmanlara göre harcamalar yavaş yavaş toparlanmaya başlayacak. Şu anda tüketici harcamalarına odaklanıldığında ise eşitsiz toparlanmalar görülüyor.

5. Petrol fiyatlarında dengesizlik

tenor.com

Salgından dolayı kısıtlamalar uygulandı. Birçok insan evinden çıkamaz hale gelmişti. Böylece petrol fiyatları da sert düşüşler yaşadı. Seyahat sınırlamaları gevşetilince petrol fiyatları yeniden yükselişe geçti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Üretimde azalma

www.pinterest.ru

Hastalık dünyanın birçok yerindeki fabrikaların kapanmasına neden oldu. Dolayısıyla üretim azaldı. Bu da ithalat ve ihracat arasında dengesizlikler yaşanmasına neden oldu.

7. Tedarik zinciri kesintisi

7. Tedarik zinciri kesintisi

Ekonomik aktivitelerin aşağı yönlü yavaşlaması ve ulaşımda kısıtlama tedarik zinciri kesintilerine neden oldu. Küresel şirketlerin üretim ve kârlılığı etkilendi. Virüs tedarik zincirindeki önemli ürünleri devre dışı bıraktı. Bu da ekonomide çeşitli sorunları beraberinde getirdi. Böylece ekonomi ve endüstrideki değişiklikler kaçınılmaz oldu.

8. Enflasyonun artması

8. Enflasyonun artması

Ekonomik daralmalarla beraber dünya genelinde enflasyonda artış gözlemlendi. Bazı ülkeler tedbirlerini almıştı. Ancak tedbir almayan ülkelerde birçok sıkıntı yaşanmaya devam ediyor. Bu sıkıntıların giderilebilmesi içinse, küresel iş birliği gereklidir.

9. KOBİ işletmelerinde zarar

9. KOBİ işletmelerinde zarar

Yerel piyasalar için üretim yapan ve sermaye birikimlerine sahip olmayan işletmeler dünya çapında büyük kayıplar yaşadı. Pandemi döneminde birçok işletmeyi ayakta tutabilmek için bazı ülkeler mali destek programları hayata geçirdi.

10. Ekonomide dengesizlik

10. Ekonomide dengesizlik

Küresel karantina döneminde dijitalleşme ve evden çalışma durumları arttı. Tabii bu süreçlere ayak uyduramayan insanlar oldu. Bu da toplumsal gelir eşitsizliklerine neden oldu. Bir yandan dijital dünyanın avantajlarından faydalanan insanlar zenginliğine zenginlik kattı. Yoksullar ise daha da fakirleşti.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın