Görüş Bildir
Haberler
Kopyalayıp Yapıştırmış: Zülfü Livaneli'nin 'Kardeşimin Hikâyesi' Romanının Çalındığı Ortaya Çıktı

etiket Kopyalayıp Yapıştırmış: Zülfü Livaneli'nin 'Kardeşimin Hikâyesi' Romanının Çalındığı Ortaya Çıktı

Zülfü Livaneli'nin 2013 yılında okuyucuyla buluşan ve yüz binlerce satan romanı 'Kardeşimin Hikayesi'nin çalındığı ortaya çıktı. Nurşen Karayanız isimli bir yazar, Livaneli'nin kitabından kopyala yapıştır yöntemiyle aldığı cümleleri 'Kıyamet Çiçeği' isimli romanında kullandı... 

Skandalı Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz köşesine taşıdı. Yılmaz, olayın Doğan Kitap editörlerinden Tanıl Yaşar'ın bir kitapçıda tesadüfen söz konusu kitabı karıştırırken ortaya çıktığını yazdı. Yılmaz, emek hırsızlığını köşesinde şu şekilde aktardı: 

'Zülfü Livaneli’nin ‘Kardeşimin Hikâyesi’ adlı romanı 2013 yılında yayımlanmıştı. Okuru çok sevdi ve satışı 500 bini geçti. Konusu, anlatımı ve kurgusuyla gerçekten iyi bir Livaneli romanıydı. Romanın yayıncısı Doğan Kitap’ın editörlerinden Tanıl Yaşar gittiği bir kitapçıda yeni yazarların kitaplarını karıştırırken oldukça tanıdık cümlelerle karşılaşmış.

Nursen Karayanız’ın bu yılın başlarında Kariyer Yayınları’ndan çıkmış romanı ‘Kıyamet Çiçeği’ymiş bu. Romanın sayfalarında ilerledikçe Zülfü Livaneli’nin ‘Kardeşimin Hikâyesi’nin içinde bulmuş kendini Yaşar. Farklı bir yazar adı, farklı bir kapak ama cümleler Zülfü Livaneli’nin.

Giriş cümleleri aynı

Giriş cümleleri aynı

Bildiğin kopyala yapıştır yöntemiyle çalınmış ünlü yazarın romanı.

Her iki kitabı alıp tekrar karşılaştırdığında gördüklerine inanamamış. İki romanın giriş cümleleri birbirinin aynısıymış. Romandaki kahramanların isimleri değiştirilip birkaç cümle ve bölüm eklenerek yeni bir roman oluşturulmuş. Arka kapağa da bir-iki havalı tanıtım cümlesi yazılarak olmuş romanın adı ‘Kıyamet Çiçeği’.

“Her kadın erkeğinin kıyamet çiçeğidir” mottosu var kapağında bir de. O kadar da kişiselleştirme olsun.

Yazarın ilk vukuatı da değilmiş

Yazarın ilk vukuatı da değilmiş

İnternette sorguladığınızda şöyle bir biyografi çıkıyor ortaya:

Kitabın tanıtımı şu cümlelerle yapılmış: “Adın Sızlıyor Yüreğimde şiir kitabı ve ‘Tuana’dan Mina’ya Kabuksuz Yara’ adlı romanıyla tanınan genç yazar Karayanız, ‘Kıyamet Çiçeği’ ile kendini ispatladı. Ordulu yazarın bu yeni kitabı kapak tasarımından içerik editörlüğüne kadar tam bir profesyonel çalışma.”

Evet, içerik editörlüğü gerçekten tam bir profesyonel çalışma olmuş. Kitabın tanıtımı için bir klip bile çekilmiş. Meğer bu ilk vukuatı da değilmiş genç yazarımızın. Önceki iki kitabı hakkında da bu tür iddialar ortaya atılmış. Doğan Kitap yetkilileri hukuki süreci başlatmış durumdalar. Sonucu merakla bekliyorum. Daha önce pek çok intihal olayına tanık oldum ama ilk defa böylesine şahit oluyorum.

“Çok satan bir romanı kendi ismimle yayımlayarak bir deney yaptım. Zülfü Livaneli adı mı çok satıyor yoksa okur iyi romanın izini mi sürüyor” gibi bir açıklamayla karşı karşıya kalır mıyız dersiniz?

Livaneli: "Ülkenin geldiği noktayı gösteriyor"

Livaneli: "Ülkenin geldiği noktayı gösteriyor"

Sözcü.com.tr’ye açıklama yapan Livaneli, kitabının kopyalanmasıyla ilgili şunları söyledi: 

“Vallahi ben haberi görünce çok şaşırdım. Bu kadarı da hiç olmaz diye düşünüyordum. Kimsenin de başına gelmemiştir dünyada. Ülkenin geldiği noktayı da gösteriyor galiba. Hiçbir ölçü kalmamış. O genç kardeşimiz keşke esinlenerek yazsaydı. Kendisi de yazabilirdi. Ona da üzüldüm, ne lüzum var? Niye yaptığını bilmiyorum, kendisini de tanımıyorum. Ben şimdi ‘Zülfü Livaneli bu kitabı çaldı’ derler diye korkmaya başladım (Gülüyor). Bu olay, ülkede değer ölçütlerinin, değer yargılarının sarsıldığını gösteriyor. Referanslarımızı kaybettik.Küçük olaylarda hep bunları görüyoruz. Bu yine ufak bir şey. O kadar büyük suçlar işleniyor ki memlekette.'

Emek hırsızlığıyla yazılan kitap sosyal medyanın da gündeminde...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
390
77
46
45
26
10
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Selin Çağlar

öyle bir başlık koymuşsunuz ki Livaneli'nin çalıntı yaptığını sandım.

Büşra Küçük

"Zülfü Livaneli kitap mı çalmış? Nasıl olabilir bu?" diyerek tıkladım. İçeriği okumaya başlayınca rahatladıktan sonra emek hırsızlığına küfrettim.