Kolombiyalılar Tarihi Barış Anlaşmasına 'Hayır' Dedi
Kolombiya'da FARC ile hükümet arasında 52 yıllık iç savaşı bitirmek için imzalanan barış anlaşması referandumda reddedildi. Sandıktan yüzde 50.2 ile 'hayır' oyu çıktı. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, 'Bu oylama, Kolombiya'nın istikrarını etkilemeyecektir. Vazgeçmiyorum. Görevimin son dakikasına kadar barışı aramaya devam edeceğim' dedi. FARC tarafından da görüşmelere devam etme sinyali geldi.
Kolombiya halkı, 1964'ten beri FARC ile güvenlik güçleri arasında devam eden, 250 bine yakın kişinin ölümüne ve 6 milyon kişinin yerlerinden olmasına yol açan çatışmaları bitirmek için hafta başında Cartagena kentinde imzalanan anlaşmayı referandumla oyladı.
Referandumdan çok az farkla "hayır" oyu çıktı
Sandıkların kapanmasından yaklaşık iki saat sonra açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,2 anlaşmaya 'hayır' dedi. Yüzde 49,8 'evet' oyu çıktı. Aradaki farkın yalnızca 60 bin civarında olduğu hesaplanıyor.
Sonuçların belli olmasının ardından 'Hayır' kampanyasının merkezinde toplanan çok sayıda Kolombiyalı sevinç gösterisinde bulundu.
52 yıldır süren çatışmaları bitirmeyi öngörüyordu
Kırsal bölgelerdeki halkın barış anlaşmasına karşı çıktığı belirtiliyordu
250 bine yakın kişinin öldüğü, 6 milyon kişinin yerlerinden olduğu söyleniyor
Anlaşmaya göre, FARC'ın 7 bini bulan üyesi BM gözetiminde silahlarını bırakacak, daha çok dağlık ve kırsal alanlarda bulunan örgüt üyelerinin entegrasyon süreci başlayacaktı.
Anlaşmaya "hayır" diyenlerin esas gerekçesinin metinde yer alan bazı hükümler olduğu ifade ediliyor.
Bunların başında FARC gerillalarının kurulması öngörülen özel mahkemede suçlarını itiraf etmeleri halinde hapis cezası yerine bir çeşit “kamu hizmeti” ile topluma entegre edilmesini sağlayacak maddeler geliyordu.
Barış için yeniden görüşme sinyalleri
Halkın hükümet ile gerilla örgütü FARC arasındaki barış anlaşmasını beklenmedik şekilde reddetmesinin ardından hem hükümet hem de örgütten yeniden görüşme sinyalleri geldi.
Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 4 yıl süren müzakerelerin ardından geçen hafta imzalanan barış anlaşmasına halkın çok az farkla onay vermemesi üzerine Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında halkın 'hayır' cevabını ve yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.
'Vazgeçmiyorum, görevimin son dakikasına kadar barışı aramaya devam edeceğim'
Santos, barışı aramaya devam edeceğini belirterek, FARC ile 4 yıl boyunca barış görüşmelerini sürdüren müzakere ekibini örgüt liderleri ile yeniden görüşmeleri için hemen Küba'ya göndereceğini bildirdi.
Santos, ayrıca barış anlaşmasına 'hayır' görüşünü savunanların lideri eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe dahil ülkedeki diğer kesimlerle yeniden müzakerelere başlamaya bugünden itibaren görüş alışverişi yapacağını duyurdu.
Santos, 'Bu oylama, Kolombiya'nın istikrarını etkilemeyecektir. Vazgeçmiyorum. Görevimin son dakikasına kadar barışı aramaya devam edeceğim.' dedi.
'Barış hayali kuran Kolombiya halkı bize güvensin, sonunda zafer barışın olacak'
FARC tarafından da görüşmelere devam etme sinyali geldi. Örgütün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 'Kalplerimizdeki sevgi çok büyük. Sözlerimizle ve eylemlerimizle barışa ulaşabiliriz.' ifadesine yer verildi.
FARC lideri Rodrigo Londono da referandumda barış anlaşmasına 'hayır' çıkmasına rağmen örgütün barış arzusunun devam ettiğini belirtti.
'Timochenko' olarak bilinen Londono, 'FARC, geleceği inşa etmek için sadece sözleri silah olarak kullanmaya olan niyetini tekrar etmektedir. Barış hayali kuran Kolombiya halkı bize güvensin, sonunda zafer barışın olacak' açıklamasını yaptı.
Belirsizlik oluştu
Hem hükümet kanadı, hem de FARC'ın açıklamaları doğrultusunda ağustos ayında ilan edilen ateşkesin devam edeceği belirtiliyor. Ancak 4 yıllık görüşmelerin ürünü olan barış anlaşmasının reddedilmesinden sonra Kolombiya hükümetinin nasıl bir yol izleyeceği henüz tam olarak bilinmiyor.
Kolombiya Devlet Başkanı Santos, halkın sürpriz şekilde onay vermediği anlaşmanın oylandığı referandum öncesindeki açıklamasında, 'hayır' çıkması halinde bir B planı bulunmadığı, bunun yeniden savaşın başlaması anlamına geleceğini söylemişti.
Ancak 'hayır' sonucunun ardından yeniden müzakere zemini arayacağını ve muhalefet ile istişare edeceğini açıklaması gözleri muhalefete çevirdi.
Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe'nin öncülük ettiği 'hayır' kanadı, barış anlaşmasıyla örgüte çok fazla taviz verildiğini savunuyordu.
Özellikle FARC üyelerinin yargılanması için kurulması öngörülen özel mahkemede örgüt üyelerinin suç işlediklerini kabul etmesi durumunda hapis cezası almayacak olması halkın büyük bölümünün tepkisini çekiyordu. 'Örgütün işlenen onca suçun ardından ceza almadan kurtulacak' olmasını eleştiren 'hayır' tarafları bunu kabul edilemez buluyordu.
Hükümet ile FARC arasında yeniden bir müzakere sürecinin başlaması halinde müzakerelere Kolombiya muhalefetinin tam olarak dahil olup olmayacağı, olursa muhalefetin taleplerine FARC'ın nasıl karşılık vereceği belirsizliğini koruyor.
AA, Al Jazeera ve BBC Türkçe
Yorum Yazın
Boşuna umutlanmayın. PKK anlaşabileceğiniz bir yapı değil.
Darisi Başımıza.
Ülkemize de bekliyoruz umutla... 52 yıla kadar bekletmeyin