Görüş Bildir
Haberler
Klorür Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Klorür Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
15.09.2021 - 10:51

Biyokimya tahlilleri, insanlardaki kimyasal dengenin durumunu öğrenmek için yapılan bir parametredir. Bir kan tahlili çeşidi olan biyokimya tahlilleri, vücutta bulunan her türlü maddenin işleyişi hakkında bilgi verir.  İnsan vücudunda yürütülen her türlü fonksiyondan kan dokusu sorumludur. Yaygın olarak görülen hastalıkların teşhisinde oldukça önemli bir tetkik yöntemidir. Kan tahlilinde ortaya çıkan klorür değerleri ise sağlık açısından büyük önem taşır. Eğer klorür dengesizliği tedavi edilmezse felç, kalp krizi hatta ölüme bile neden olabilmektedir. Peki, klorür nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Klorür emilimi, yiyeceklerde bulunan sodyum klorür yoluyla gerçekleşir. Bir insanın günlük klorür ihtiyacı ortalama 830 miligramdır. Çocuklarda ve bebeklerde ise klorür ihtiyacı daha azdır. Çoğu insan günlük alınması gereken tuz ihtiyacından fazlasını almaktadır. Fazla alınan klorür böbrekler tarafından emilerek idrar yolu ile vücuttan atılır. Aşırı terleme ve kusma vücutta klorür ihtiyacını arttıran etkenlerdendir. Hidroklorik asidin ana bileşeni olan klorür hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

KLORÜR NEDİR?

Klorür insan vücuduna sofra tuzu ile giren bir moleküldür. Mide ve bağırsak yolunda emilerek, idrar yolu ile vücuttan atılır. Bu molekülün vücutta önemli görevleri vardır. Aynı zamanda vücutta sodyum, potasyum ve bikarbonat gibi elektrolitler bulunur. Klorür ve bu elektrolitler vücut içindeki sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca asit dengesinin sağlanmasında önemli rol oynarlar.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMLA GELİR?

Kanda klorür seviyesinin 107 mmol/ L üzerine çıkması yükseklik anlamına gelmektedir. Bu elektrolit bozukluk, hiperkloremi olarak da bilinir. Klor yüksekliğinin altında genellikle başka problemler yatmaktadır. Böbrek yetmezliği ve böbrek rahatsızlıkları, solunuma bağlı alkaloz, kanda görülen yüksek sodyum seviyesi, diyabetes inspidus, uzun süreli kusma ve ishal, aşırı sıcağa maruz kalma, çok tuz alımı ya da yeterli sıvı alınmaması klorür yüksekliğine neden olabilmektedir. Klorür yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Tansiyon yükselmesi

  • Yorgunluk

  • Kaslarda güçsüzlük

  • Kalp ritminde bozukluk

  • İshal, terleme ve kusma

  • Konsantrasyon problemleri

  • Vücutta karıncalanma ve uyuşma

  • Sürekli susama isteği

Eğer kanda klorür seviyesi 97 mmol/ L altına düşerse hipokloromi denilen dengesizlik ortaya çıkar. Bu düşüklük genellikle böbreklerle ilgilidir. Diğer nedenleri ise kronik kalp yetmezliği, aldosteranizm, akciğer hastalıkları, addison hastalığı ve alkaloz'dur. Klorür düşüklüğünün belirtileri ise şunlardır:

  • Halsizlik ve yorgunluk

  • Nefes almada güçlük

  • Vücutta sıvı kaybı

  • Kusma ve ishal

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Klorür değerleri laboratuvarlara göre değişiklik gösterebilir. Erişkin insanlarda olması gereken değerler 97- 107 mmol/ L aralığıdır. Yeni doğan bebeklerde ise normal değerler 96- 113 mmol/ L olması beklenir. Yapılan tahlile göre klorür dengesizliğinde kişilere diyet önerilir. Yaşa, cinsiyete ve sağlık durumuna göre farklı içerikli diyetler uygulanır. Özellikle hamile olan kadınlarda klorür takviyesi verilebilmektedir. Deniz yosunu, çavdar ekmeği, domates, kereviz, lahana ve zeytin gibi besinlerde bol miktarda klorür bulunur.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın