Kendine Özgü Renk Tonlarıyla Tanınan Türkiye'nin İlk Gravür Sanatçılarından Aliye Berger'in Hayatı
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kendine Özgü Renk Tonlarıyla Tanınan Türkiye'nin İlk Gravür Sanatçılarından Aliye Berger'in Hayatı
Türkiye'de ortaya çıkan pek çok sanatçı bilinse de ilk gravür sanatçılarımızdan Aliye Berger'i kaç kişi tanıyor? Kendine has renk seçimleri ve sanatını yorumlama şekliyle Aliye Berger'in hayatına göz atmaya ne dersiniz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
24 Aralık 1903’te İstanbul Büyükada’da doğan Aliye Berger, Yazar Halikarnas Balıkçısı ile Ressam Fahrünnisa Zeyd'in kardeşiydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
21 yaşındayken Türkiye'de bulunan Macar keman virtüözü ve pedagog Karl Berger’den ders almaya başlayınca bu ilişkileri kısa sürede aşka dönüştü.
1951 yılında Türkiye'ye dönen Berger, burada tam 150 gravürden oluşan ilk kişisel sergisini açtı.
"Güneşin Doğuşu" ismini verdiği ilk yağlı boya tablosu Berger'e birincilik ödülünü getirirken, yalnızca 1 sene sonra Tahran Bineali'nde de ikincilik ödülünü kazandı.
Aliye Berger sanat hayatı boyunca yağlı boya çalışmalara yer verse de işlerinin büyük çoğunluğunda oyma baskı tekniğini tercih etti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünyanın pek çok yerinde tam 12 sergi açan Aliye Berger, eserlerine fantastik öğeler eklese de gündelik yaşamı anlatan çalışmalar yarattı.
9 Ağustos 1974 günü doğup büyüdüğü Büyükada'da hayata gözlerini yuman Berger'in eserleri ölümünün ardından bile sayısız sergide yer aldı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumdan beri televizyonun başından kalkmamak o dönem ebeveynlerim tarafından azar işitmeme neden olsa da mesleğimin ilk adımlarını böyle attım. 2015 yılından beri editörlük yapıyorum. Kariyerimi 2024'ten itibaren Onedio bünyesinde yer alan TV kategorisiyle taçlandırdım. Burada dizilerin ve gündüz kuşağının nabzını tutmaktan ve kendi yorumlarımı okuyucuyla buluşturmaktan çok zevk alıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın