Görüş Bildir
Haberler
Kadınlar Dünyayı Değiştirir! BBC'ye Göre Son Yılların En Etkili 20 Kadını

Kadınlar Dünyayı Değiştirir! BBC'ye Göre Son Yılların En Etkili 20 Kadını

Begüm
08.03.2022 - 10:13 Son Güncelleme: 08.03.2022 - 11:07

Son yılların en etkili kadınlarını biliyor musunuz? Yaptıkları ile fark yaratan bu kadınların her biri birbirinden harika. 

Her yıl BBC tarafından yayınlanan en etkili kadınlar listesinin 2021 ayağı da Aralık ayında yayınlanmıştı. İşte son yılların en etkili kadınları bu listede!

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Elizabeth Anionwu

20. Elizabeth Anionwu

Birleşik Krallık'ta yaşayan ve hemşire olan Elizabeth Anionwu orak hücre ve Talasemi konusundaki çalışmaları ve etkileri ile alanında çığır açan bir hemşiredir.

19. Amena Karimyan

19. Amena Karimyan

İnşaat mühendisi ve teknik üniversitede eğitmen olan Amena Karimyan, Afganistan'da gökbiliminin var olmasına ve gelişmesine büyük katkıları olan bir isim.

Karimyan tarafından kız öğrenciler ile kurulan gökbilim grubu ile 225 takımın katıldığı Uluslararası Gök Bilimi ve Astrofizik Yarışması'nda birincilik kazandı.

18. Fang Fang

18. Fang Fang

Ödüllü Çinli yazar Fang Fang, koronavirüs salgını başladığında Wuhan'dan tarafsız habercilik yaparak tüm dünyayı bilgilendirdi.

17. Karen Dolva

17. Karen Dolva

Norveçli mucit Karen Dolva, icat ettiği tek düğmeli iletişim cihazı ile uzun süreli hastalıklardan etkilenen kişiler arasındaki yalnızlığın üstesinden gelmeyi amaçlıyordu.

16. Shamsia Hassami

16. Shamsia Hassami

Afganistan'ın ilk kadın graffiti ve sokak sanatçısı olan Hassami, Taliban işgaline karşı sanatını harap olmuş Afganistan sokaklarında resmetmeye devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Cindy Bishop

15. Cindy Bishop

Birleşmiş Milletler elçisi ve model olan Cindy Bishop kadına şiddetin sonlandırılması için çeşitli kampanyalarda çalışıyor. Bunun yanı sıra Asya bölgesinde cinsiyet eşitliği için yürütülen bölgesel bir platform olan Dragonfly360'ın da direktörlüğünü üstleniyor.

14. Tanya Muzinda

14. Tanya Muzinda

1957'den bu yana motokros şampiyonu olan ilk Zimbabweli kadın olan Muzinda, kazandığı geliri hayır işlerinde ve 100 kızın eğitim almasında harcıyor. Bunun yanı sıra 2018 yılında Afrika Birliği tarafından 'Yılın Genç Kadın Sporcusu' ödülüne de layık görülmüştü.

13. Waad al-Kateab

13. Waad al-Kateab

Suriyeli  aktivist ve gazeteci olan Waad al-Kateab aynı zamanda Emmy de dahil olmak üzere ödüllü bir film yapımcısıdır.

12. Elisa Loncón Antileo

12. Elisa Loncón Antileo

Şilili Antileo, 2021 yılında Şili'nin yeni anayasasını yazmak için seçilen Kurul'daki 17 yerliden biriydi. Öğretmen, dil uzmanı ve akademisyen olan Antileo, Anayasa Kurulu'nda başkanlık görevini de üstleniyor. Aslında bu anayasa değişikliği ile Şili'de yerel halk ilk defa kendi temsilcileri ile kamuda yer alma fırsatı yakaladı.

11. Fiamē Naomi Mata’afa

11. Fiamē Naomi Mata’afa

Samoa'nın ilk kadın başbakanı olan Mata'afa sürdürdüğü çevreci politikaları ile hem ülkesinde hem de çevresinde büyük etkiler yaratıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Sarah Gilbert

10. Sarah Gilbert

Bilim insanı olan Gilbert, koronavirüsün genetik ayrıntıları yayınlandığında çalışmalara başladı. Oxford Üniversitesi'nde Aşı Bilimi Profesörü ve Vaccitech'in kurucu ortağı olan Gilbert etkili bir aşı bilimci.

9. Gülsüm Kavram

9. Gülsüm Kavram

Doktor, feminist ve yazar olan Kavram aynı zamanda Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformunun kurucu ortaklarından biridir. Türkiye'de kadın cinayetleri üzerine faaliyetlerini göstermektedir.

8. Angélique Kidjo

8. Angélique Kidjo

4 Grammy Ödülü bulunan müzisyen Kidjo, aynı zamanda çocuklar için Unicef elçisidir. Afrika'daki kızların eğitimini destekleyen Batonga derneğinin de kurucusudur.

7. Dr. Alema

7. Dr. Alema

Bir düşünür ve kadın hakları savunucusu olan Alema uzun yıllar boyunca Afganistan'da barıştan sorumlu devlet bakanlığında insan hakları ve sivil toplumdan sorumlu bakan yardımcılığı görevi yaptı. Şu anda da mülteciler için danışman ve arabuluculuk görevi üstleniyor.

6. Nilofar Bayat

6. Nilofar Bayat

Tekerlekli basketbol oyuncusu olan Bayat, Afganistan Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı'nın kaptanlığı ile birlikte engelli kadın haklarının da savunucusu olarak konumlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Zuhal Atmar

5. Zuhal Atmar

Afganistanlı girişimci olan Atmar, Afganistan'ın ilk kağıt geri dönüşüm fabrikası Gul-e-Mursal'ın kurucusu. Fabrikada kadın istihdamına öncelik veren Atmar günde yaklaşık 35 ton kağıt işliyor.

4. Catherine Corless

4. Catherine Corless

İrlandalı yerel tarihçi olan Corless, Galway'deki Bon Secours Anne ve Bebek Sığınağı'nda 796 çocuğun ölümünü araştırmaya başladı. Yaptığı araştırmalar ile bir bölgedeki toplu mezarların açığa çıkarılmasına yardımcı oldu. 'İnsanlığa olağanüstü hizmetinden' dolayı İrlanda Barosu tarafından İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü.

3. Oluyemi Adetiba-Orija

3. Oluyemi Adetiba-Orija

Nijeryalı ceza avukatı olan Aderiva-Orija aynı zamanda ücretsiz hizmet veren ve kadınlardan oluşan Headfort Vakfı'nın kurucusu olarak konumlanıyor. Hafif suçlar ile karşı karşıya kalan ve durumu yerinde olmayan veya reşit olmayan kişilere ücretsiz hizmet sağlıyor.

2. Halima Aden

2. Halima Aden

Kenya'da mülteci kampında doğan Aden başörtülü ilk süper model olmasının yanı sıra insani yardım görevlisi olarak çalışıyor. Mankenliği bırakan Aden, UNICEF'in çocuk elçisi.

1. Lima Aafshid

1. Lima Aafshid

Afganistanlı şair Aafshid Afganistan'daki ataerkil yapı ve normlara meydan okuyan bir gazeteci olarak da konumlanıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
8
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ukela

Linç yiyeceğim ama anlatmazsam duramam. Sene 1987 eski eşimle İstanbul Üniversitesine gidiyoruz , Haliç yolu uygundur diye ordan gidiyorduk. Sonra her zamank... Devamını Gör

Ayaka

Komikti gercekten ama eger kadın erkek ayrımcılıgı olmasaydı kadınlara ayrı dernekler kurmak zorunda kalmazdı kimse 🤷🏻‍♀️