Görüş Bildir
Haberler
Kayhan Karlı Yazio: Öğrencilerin Her Zaman İhtiyacı Olacak 7 Beceri

etiket Kayhan Karlı Yazio: Öğrencilerin Her Zaman İhtiyacı Olacak 7 Beceri

Kayhan Karlı
23.03.2022 - 20:04 Son Güncelleme: 24.03.2022 - 12:39

Son günlerde her yerde gündemimizin önemli bir bölümünü alan Metaverse ve eğitim mi yazsam derken başka bir konuyu yazmak gerektiğini düşündüm.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eğitim nereye taşınırsa taşınsın bu yüzyılda öğrencilerin ihtiyacı olan temel yetkinliklerin ortaya çıkarıldığı uzun soluklu bir araştırma bulgusu önemli bir konunun altını çiziyor.

Eğitim nereye taşınırsa taşınsın bu yüzyılda öğrencilerin ihtiyacı olan temel yetkinliklerin ortaya çıkarıldığı uzun soluklu bir araştırma bulgusu önemli bir konunun altını çiziyor.

Merak ve hayal gücü: Yakında neredeyse sahip olduğumuz işlerin tamamını makineler yapıyor olacak. Bu nedenle de insanların daha karmaşık ve yaratıcılık, beraberinde merak duygusu gerektiren işleri yapıyor olması gerekecek. 

İnisiyatif alma ve girişimcilik: Girişimcilik aslında problemler karşısında sızlanmak ve mazeret bulmak yerine inisiyatif alarak yaratıcı çözümler geliştirmektir. Bu hem finansal girişimciliği hem de sosyal girişimciliği kapsar. Dünyamız her gün daha bilinmezlerle dolarken bu becerilerin ihtiyacı da somut bir şekilde görülüyor.

Çeviklik ve uyum yeteneği: Zamanın ruhu HIZ… Bu nedenle bu çağın insanının büyük bir hızla yaşanan değişime uyum sağlama becerisi ve çevikliği onu hep birkaç adım önde tutacaktır.

Eleştirel düşünme ve problem çözme: Bu yüzyıl aklını başkasına kiraya verenlerin değil, aksine eleştirel düşünebilen sorgulayan yeni bakış açıları yaratan bireylerin olacaktır. Üstelik de değişimin hızına paralel olarak ortay çıkan problemlerin çokluğu ve hatta kendi tasarımlarımızdaki problemlerin varlığı da problem çözme becerisinin önemini ortaya koyuyor.

Etkili yazılı ve sözlü iletişim: Makine iletişiminin bugünkü sonuçları ve hızla dijital araçların oluşturduğu iletişim tembelliğimizin yarattığı kaotik ortamları hepimiz sıklıkla yaşıyoruz. Bu nedenle de çocuklarımızın bu beceriyle yetişmesi bir gerekliliktir.

Ağlar arası işbirliği ve etki yaratan liderlik: Bu yüzyıl aslında fiziksel hareketliliğin yanında sanal hareketliliği de hızla büyüt ve bu nedenle de artık süreçlerin vazgeçilmesi ait olduğumuz değişik ağlar olmaya başladı. Bu ağlar eskiden az ve sınırlı toplum katmanlarından oluşurken şimdiyse hem sayısal olarak çok fazla hem de farklı insan ve toplum katmanları var. Bu nedenle de bu ağlarda etki yaratarak liderlik yapabilmek hayati bir beceri oluyor. Liderlik etki yaratma sanatıdır, der Maxwell.

Bilgiye ulaşma ve analiz etme: Bilginin neredeyse serbestleştiği, kaynakların da bir o kadar gizli ve karmaşık oldu çağımızda bilgiye erişmenin algoritması çözmek ve eriştiği bilginin analizini yapabilmek bir anlamda bireysel ve toplumsal hayatın da sürdürülebilirliği kadar önem taşıyor.

Sözün özü; okulları ve eğitim sisteminiz bu becerilerden hangisine sahip?

Kaynak: Tony Wagner, Harvard Üniversitesi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın