Görüş Bildir
Haberler
Karadeniz'de Her Mevsim Ayrı Güzelliği İle Bizi Kendine Aşık Eden Kaçkar Dağları

Karadeniz'de Her Mevsim Ayrı Güzelliği İle Bizi Kendine Aşık Eden Kaçkar Dağları

Yeter Şirin
15.08.2022 - 06:47

Bahar ve yaz aylarında evrendeki bütün renkleri bir arada görebileceğiniz, kışın ise beyazın soğukluğunu hissettiğimiz ve keskin zarafeti bizi büyüleyen Kaçkar Dağları... Filmlerde gördüğümüz o uçsuz bucaksız yemyeşil manzara ya da yüksek bir dağın nefes kesici görüntüsü bize çok uzakta değil. Bütün hazırlıklarınızı yapın, Kaçkar Dağlarına tırmanıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaçkar Dağları Hakkında

Kaçkar Dağları Hakkında

Kaçkar' kelimesi Ermenice'de 'haçlı taş' anlamlı Խաչքար (Haçkar) kelimesinden geldiği tahmin ediliyor. Bir diğer iddiaya göre Kaçkar adının Kıpçak Türkçesinde 'koç' anlamlı Koçkar kelimesinden gelmekte olup halk arasında kaçkar haline dönüştüğü düşünülüyor. Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına yayınladığı 'Tirabzon' haritasında Kaçkar Dağı değil Varsambek veya Kaçgar Dağı ('Varsambek od. Katshgar D.') olarak geçtiği söylemiş.

Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Özellikleri

Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Özellikleri

Kaçkar Dağları 3.937 metre yükselikiği ile Türkiye'deki dördüncü en büyük doruğa sahip. Park 9 adet Köy, 33 adet yayla yerleşimi ile 51.550 hektar alana sahip. Kaçkar Dağlarının bulunduğu alan 1994 yılında milli park ilan edildi.

Milli Park Doğal sit alanı, arkeolojik sit alanı, turizm merkezi ve belediye mücavir alanı gibi birçok statüsü bulunuyor bu durum alanın ne kadar özel olduğunun göstergesi. Umarız hep böyle devam eder!

Ülkenin en yağışlı bölümünde yer alması, milli parkın ormanında alpin çayır ve orman altı florasını zenginleştirip akarsular yönünden de zengin kılmaktadır. Fırtına deresi, Hemşin deresi gibi büyük akarsular milli parkı çevresinde bulunuyor. E tabi bu da manzaraya daha da değer katıyor. Flora zenginliği ile uyumlu olarak milli parkta ayı, kurt, çakal, tilki, karaca, yaban domuzu, sansar, tavşan, kakım, gelincik gibi memeliler, yırtıcı ve ötücü kuşlar, yaban horozu bulunmakta. Fırtına Deresinde 'Deniz alası' olarak bilinen alabalığın atası kabul edilen nadir bir tür bulunuyor.

Hemşin Deresi yakınlarında bulunan Zilkale, Kale-i Bala ve Fırtına Deresi köprüleri kültürel açıdan önemli kültür mirasları. Aynı zamanda, yörenin sosyal-kültürel ve ekonomik durumunu sergileyen yayla yerleşim yerleri hem Karadeniz yapısına uyumlu hem de mimari değer açısından önem taşımaktadır.

Kaçkar Dağlarında, yazın doğa yürüyüşü yapmak isterseniz 8 adet Yürüyüş Parkuru bulunuyor. Kaçkar Dağları yaz mevsiminde ayrıca kampçılık, dağcılık, trekking, piknik, rekreasyon aktiviteler yapılmakta.

Kaçkar Dağları Milli Parkı Nerede?

Kaçkar Dağları Milli Parkı Nerede?

Adres: Beştepe, Alparslan Türkeş Cd. No:41, 06560 Yenimahalle

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu: ‘Doğa muhteşem. Trekking için kısa ve uzun bir sürü parkur var. Yukarı Kavurun Yaylasında yaylacıların tesis ettiği ücretsiz alanda çadır kurup günü birlik yaylalar arası yürüyüş yapabilirsiniz. Elektrik, WC duş ihtiyacınızı ücret karşılığı giderebileceğiniz kafeler mevcut.’

Kaçkar Dağı Milli Parkı İçinde Bulunan Zenginlikler

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası

Ayder Yaylası,  Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alan 1350 m rakımlı ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir huzur mekanı dersek abartmış olmayız. 'Görüntüsü yeter' dediğimiz yerlerden birisi.

Adres: 53780 Yukarışimşirli/Çamlıhemşin/Rize

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Ömürde bir defa gidilmeli, görünmeli...’

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüzükler Efendisi Platosu Gibi Bir Yapı: Zilkale

Yüzükler Efendisi Platosu Gibi Bir Yapı: Zilkale

Evet yanlış okumadınız. Eğer Yüzüklerin Efendisi Türkiye'de çekilseydi Zilkale en uygun yer olurdu. İhtişamı ve gücünden yıllardır bir şey kaybetmeyen kalenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Avup Dağı eteklerinde yapılan kale arkeolojik sit alanı içinde.

Adres: 53780 Zilkale/Çamlıhemşin/Rize

Google Harita Konumu için tıklayın

Ziyaretçi Yorumu:'yolu biraz yorucu ve bozuk ama kale mükemmel özellikle en üste çıktığınızda muhteşem bir doğa manzarası sizi bekliyor müze kart geçerli değil’

Kale-i Bala

Kale-i Bala

Zilkale ile benzer özelliklerinden dolayı aynı zamanlarda yapıldığı tahmin edlmekte. Kaçkarlar’ın Anadolu’ya geçişin sağlandığı Başhemşin ve Tatos Geçidi’ne yakındır. Dikdörtgen şeklindeki kale, sarp bir kayalık üzerinde bulunuyor.

Adres: 53780 Yazlık Köyü/Çamlıhemşin/Çamlıhemşin/Rize

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu: ‘Müthis manzara 💕 ancak bu eser bakımsızlıktan yıkılıyor. Yürüyüş yolu çok tehlikeli. Yazık. Yapının tarihi dokusuna uyumsuz pres tuğla korkuluk ayakları da dikkatimi çekti. Turizm Bakanlığı burayla ilgilenmeli.’

Fırtına Deresi

Fırtına Deresi

Adına türküler yazılan, diziler çekilen bir yer olan Fırtına Deresi özellikle raftingciler için mükemmel bir debiye sahip. Tarihi köprüleri ve yeşilin her tonunu içinde barındıran bölge ziyaretçilerini bekliyor.

Adres: Rize

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu: 'Doğay'la iç içe kamp yapıp çadır atmak için uygun yerler.Rafting yapmadan dönmeyin derim.’

Kaçkar'a Tırmanış

Kaçkar'a Tırmanış

Rize ve Hopa arasında bulunan, yıl boyunda görülen buzulları, masmavi gölleri, yeşilin her tonuna sahip ormanları, coşkulu dereleri, bin bir çeşit bitkileri ve hayvanları ile Kaçkar Dağlarının en yüksek tepeleri Altıparmak (3480 metre), Kavran (3932 metre) ve Verçenik (3710 metre) tepeleridir.

Yaz aylarında tırmanmak ne kadar kolay ise kış aylarında tırmanmak o kadar zorlu. Kış aylarında yoğun kar vadileri doldurur, yaylaları görünmez hale getirir ve evler yok olur. Ayrıca buzulların eğimi sebebiyle her zaman çığ riski maalesef var.

Güney rotasından tırmanışı kolay olan Kaçkar Dağlarını her yıl yüzlerce dağcı ziyaret ediyor. Sis olmadığı zamanlarda Doğu Karadeniz dağlarının muhteşem görüntüsünü izleyebilirsiniz. Kuzey rotasını ise daha çok deneyimli dağcılar tercih ediyor ve kuzeyden zirve yapmanın başka bir avantajı geri dönüşte Ayder Yaylasından geçmek. Karar sizin...

Kaçkar Dağları Tırmanış Rotası

Kaçkar Dağları Tırmanış Rotası

Kaçkar Dağlarının en kolay rotası olarak bilenen güney rotası, Artvin İli Yusufeli İlçesi Yaylalar Köyünden başlamakta. Vadi boyunca güneybatıya doğru ilerlenerek önce Olgunlar Yaylası'na, daha sonra ise Nastaf (Hastav, Hastaf) yaylasına bağlı 2900 m rakımdaki “Dilber Düzü” denilen alana ulaşılır. Dilber Düzü, güney tırmanış rotasının ana kamp yeri. Tırmanış ilk olarak Dilber Düzünden ilk olarak Deniz Gölüne çıkılarak başlar. Buradan kuzeybatı tarafında bulunan patika ve işaretleri (kaya babaları) takip ederek zirveye ulaşılır.

Güney rotası, Kaçkar Dağı'nın tüm rotaları içerisinde en uzun olsa da yaz mevsiminde en güvenli olanıdır. Yazın Kaçkar'a gidilen rota üzerinde kar ya da buz olmadığı için krampon ve teknik kazmaya ihtiyaç duyulmaz. Kış mevsiminde tırmanış eğim, bitki örtüsü ve bakı nedeniyle çığ riskinin yüksek olmasından ötürü çok tehlikeli olacağı için profesyonel dağcılar olmadan kesinlikle tek başına gidilmemeli.

Kuzey rotası Güney rotasına göre daha zordur. Rota, Rize İli, Çamlıhemşin İlçesi Ayder Yaylasına 17 km uzaklıkta bulunan Yukarı Kavrun yaylasından başlar. Yukarı Kavrun Yaylasına ulaştıktan sonra, buradan güney doğu yönünde ilerleyerek set denilen yere ulaşılır. Setten yaklaşık olarak 3000 m yükseklikte bulunan öküz çayırı (öküz yatağı) bölgesine ulaşılır. Öküz çayırı kuzey klasik, büyük ve küçük buzul rotalarının ana kamp yeridir. Büyük ve küçük buzul rotaları ile yaz-kış dağlara teknik tırmanış yapılabilir ama kuzey klasik rota, sadece yaz aylarında tırmanışa uygun. Ayrıca buzul rotalarından başlanacak tırmanışlar teknik tırmanışlar olup buzul, kaya ve mix profesyonel tırmanış tekniklerine uygun malzeme ve dağcılık eğitimi gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kaçkar Dağları Nerede?

Kaçkar Dağları Nerede?

Adres: 53780 Yaylaköy/Çamlıhemşin/Rize

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:'Eşsiz manzara muhteşem havası ile hayatınızda mutlaka bir defa görmeniz gereken yerlerden bir tanesi.’

Kaçkar Dağları Konaklama ve Kamp Alanları

Kaçkar Dağları Konaklama  ve Kamp Alanları

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde konaklama imkanı da bulunmakta. Kaçkar Dağlarında konaklamak isteyen ziyaretçiler Ayder Yaylasını tercih ediyorlar. Ayder Yaylası içerisinde; pansiyonlar, butik oteller ve bungalovlar yer almakta. Farklı olan bütçelere hitap edebilen birçok konaklama alanları bulabilmek mümkün.

Kamp yapmak isterseniz kamp alanları ücretli ve ücretsiz şeklinde ikiye ayrılıyor. İşletmeler tarafından sağlanan hizmetlerle sınırlı olan kamp alanları ücretlidir. Ama ben ücret ödemek istemiyorum diyorsanız milli park içinde ücretsiz kamp yapılabilecek bölgelerde bulunuyor.

Kaçkar Dağlarına Nasıl Gidilir?

Kaçkar Dağlarına Nasıl Gidilir?

Kaçkar Dağlarına özel aracınızla gitmek isterseniz; Karadeniz bölünmüş sahil yolunu takip ederek, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi üzerinden gidebilirsiniz. Milli Parkın güney tarafına Erzurum-Artvin kara yolunu kullanarak Yusufeli ilçesi, Sarıgöl köyü, Altıparmak köyü ve Yaylalar Köyü geçilerek gidebilirsiniz. Çamlıhemşin-Rize arası 62 kilometre, Ayder-Çamlıhemşin arası 17 kilometre uzaklıktadır.

Hava yolunu kullanarak gitmek isterseniz; en yakın hava limanı Trabzon ve Erzurum şehirlerinde hizmet veriyor. Milli park, Trabzon’a 219 kilometre, Erzurum’a 372 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kaçkar Dağları Milli Park’ına gitmek için Rize ve Çamlıhemşin üzerinden şehirler arası otobüsler ve minibüslerle aktarma yaparak ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın