onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kan Basıncını Yükselten Elektronik Sigara Kalp Hastalıkları Riskini Üç Katına Çıkarıyor!

etiket Kan Basıncını Yükselten Elektronik Sigara Kalp Hastalıkları Riskini Üç Katına Çıkarıyor!

Rinascita
12.09.2017 - 14:57

Sigaranın kan basıncını yükselterek, kalp hastalıklarını tetiklediğine dair araştırmayı sizler için Daily Mail'den derledik.

Kaynak: http://www.dailymail.co.uk/health/art...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Araştırmacıların, elektronik sigaranın kalp hastalıklarıyla ilişkisi hakkında yaptıkları araştırmalar sonucunda ortaya çıkan endişeler günden güne artıyor.

Elektronik sigaraların kan basıncını ve kalp atış hızını arttırdığı keşfedilmişti. Yapılan çalışmada nikotin içeren elektronik sigara kullanıcılarının, nikotinsiz elektronik sigara kullananlara göre üç kat daha fazla damar sertleşmesi yaşadığı ortaya çıktı. Uzmanlar elektronik sigaraların, tütünlere göre çok daha sağlıklı olduklarını söyleseler de araştırmalar yine de riskli olduklarını gösteriyor.

İsveçli bilim insanları, düzenli olarak nikotinli elektronik sigara kullananların veya başkalarının dumanına maruz kalanların kan dolaşımında problemler olabileceğine dair uyarıda bulundular.

Sertleşen atar damarlar, kan pompalanmasını zorlaştırıyor. Bu durum da kalp kasılmalarının artmasına neden olarak, kalp kaslarına daha çok zarar veriyor. Aynı zamanda yüksek tansiyon, koroner kalp hastalığı, felç, kalp yetmezliği ve atrium kasılması gibi ciddi rahatsızlıkları beraberinde getiriyor.

Araştırmanın başındaki isim Dr. Magnur Lundback elektronik sigara kullanıcılarının son yıllarca giderek arttığını ve cihazların da 'neredeyse zararsız' olduğu söylenerek satıldığını ifade etti.

Yine de elektronik sigaraların güvenilirliğinin de tartışıldığını, sürekli artan kanıtların sağlık konusunda birçok olumsuz etki gösterdiğini de ekledi. 

'Bu çalışmada nikotin içeren elektronik sigaralara maruz kalan gönüllülerin kalp atış hızında ve kan basıncında ciddi bir artış gözlemledik.'

Takım, ortalama 26 yaşında olan 15 genç gönüllüden oluşuyor. Bu bireylerin her biri de daha öncesinde elektronik sigara kullanmamış, ayda en fazla 10 sigara içen kullanıcılardı.

Bir gün, içerisinde nikotin bulunan sigarayı 30 dakika kullanıyorlardı; diğer gün de nikotinsiz olanı. 

Araştırmacılar kan basıncını, kalp atışını ve atardamar sertleşmesini sigara içiminin hemen ardından ölçtüler. Ardından 2 ve 4 saat sonra bir daha ölçtüler. Son olarak atardamar sertleşmesinde ciddi bir artış olduğunu gördüler.

'Atardamar sertleşmesinde ani bir artış gözlemledik ve bunun da nikotinden ötürü olduğunu gördük.'

'Artış geçiciydi ama atardamar sertleşmesindeki aynı geçici etkiler, sonraki tütün kullanımlarında da görülüyor. Hem aktif hem de pasif olarak sigaraya düzenli olarak maruz kalmak, atardamardaki sertleşmenin artmasına sebep olur. Bu yüzden nikotinli elektronik sigaraya düzenli olarak maruz kaldığımızda atardamar sertleşmesindeki etkilerin uzun süreli ve kalıcı olabileceğinden şüphe ediyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar elektronik sigaralara karşı ciddi ve tedbirli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini önemle vurguluyor. Elektronik sigara kullanıcıları, bu ürünün potansiyel tehlikelerini göz önünde bulundurmalılar. Böylece devam etmeye veya bilimsel verilere dayanarak bırakmaya karar verebilirler.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Elektronik sigara kullanıcıları, düşük nikotinli veya nikotinsiz kartuşlar alabilirler. Fakat Dr. Lundback bu sektörün sigara içmeyenleri, özellikle de genç insanları hedef almasını şiddetle eleştiriyor.

Ayrıca birkaç yıl içinde tütünü, dolayısıyla bilinen sigarayı geride bırakacağına inanıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
234
76
34
26
21
16
11
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ozok

Sigara firmalarının beyin yıkama operasyonları.

Adnan Çalışkan

İçerik sponsoru kim acaba? Phillip Morris mi, Japan Tobacco mu?

içeriği belli pg vg sıvı nikotin ve aroma sigara nın içerisinde kaç madde var iki dakika beyni olupta sorgulasa şu yazıyı yazan kişi bu saçmalığa girişmeyece... Devamını Gör