Kadın Cinselliğini Bitiriyor: Psikolojik Olarak İyi Hissetmiyorsanız Anorgazmi (Boşalamama) Sorununuz Olabilir
Türkiye'de kadın nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u boşalamama sorunu ile mücadele ediyor. Fiziksel ve ruhsal sağlığın bozulduğu bazı durumlarda kadınlarda görülen bu sorunun tıptaki adı Anorgazmi'dir. Anorgazmi kadın cinsel hayatını neredeyse kökünden etkileyen bir rahatsızlık olarak açıklanabilir. Peki Anorgazmi, yani kadınlarda boşalamama sorunu nedir, nasıl tedavi edilir, detaylıca bir bakalım...
Tıpkı erkeklerde olabileceği gibi kadınlarda da boşalamama sorunu yaşanabilir.
Kadınlarda orgazm olamama sorununun yanı sıra erken orgazm olma sorunu da görülebiliyor.
Orgazm olmak için cinsel uyarılma şart ancak bazı kadınlarda bu işlev görülmüyor.
Kadının vajinal orgazm olmaması bir sorun değildir.
Kadınlarda orgazm çeşitleri klitoral orgazm, vajinal orgazm, erojen bölge uyarılmasıyla oluşan orgazm (meme ucu gibi) ve psikolojik uyarılarla orgazm (fantezi, hipnoz gibi) olarak sıralanıyor. Genetik faktörler nedeniyle kadınların bir kısmı vajinal orgazm olabilirken bazıları klitoral orgazm olabiliyor. Ancak kadınların anorgazmi sorunu varsa bu bölgeler uyarılmasına rağmen orgazm gerçekleşmeyebilir.
Yeterli cinsel uyarıya rağmen cinsel aktivite sırasında orgazm olamıyorsanız anorgazmi sorununuz olabilir.
Kadınlarda görülen anorgazmi ilk cinsel birliktelikte fark edilebileceği gibi sonradan da gelişebilir. Öncelikle bu durumun sizi rahatsız etmesi ya da bu sorundan şikayetçi olmanız gerekir. Bu sebeple doktora başvurduğunuzda biyolojik, sosyokültürel ve psikolojik faktörler birlikte değerlendirilerek bir sonuca ulaşılır.
Dini ve ailevi faktörler orgazm olmayı etkileyebilir.
Anorgazmi nedenleri sayısızdır. Birçok faktör sizin orgazm olamamanızı etkileyebilir. Bunların başında psikolojik rahatsızlıklar ve fiziksel anlamda bir hastalığınızın olup olmaması gelir. Bununla birlikte partner ile ilişkiniz, orgazm olamama probleminin ne zaman başladığı, kişinin cinsel taciz ya da istismar gibi bir travmasının olup olmadığı ve kültürel ya da dini faktörler incelenir.
Ne zaman anorgazmi tanısı konulur?
Orgazm sıklığının azalması, orgazm olabilme süresinde uzama ya da hiç orgazm olamama gibi durumlar anorgazmi belirtisidir. Ayrıca orgazm hissi yoğunluğunda azalma olması da bu hastalığı doğurabilir. Bu durumlar 6 aydan uzun sürüyorsa anorgazmi teşhisi konabilir.
Anorgazmi nasıl tedavi edilir?
Anorgazmi tedavisi sürecinde psikolojik ve fiziksel tedaviler yapılabilir. Öncelikle kişinin yaşam tarzını ve cinsel yaşamındaki alışkanlıkları iyileştirmesi gereklidir. Kişinin psikolojik durumu bu hastalıkta önceliklidir. Ancak eğer durumda değişiklik olmazsa duyu organları ile ilgili tedaviler, ilaç tedavisi, bilişsel davranış terapileri ve cinsellik eğitimi de sağlanabilir.
Yorum Yazın