Hayatı
18 Aralık 1878'de Gürcistan'ın Gori kentindeki Rus köylü köyünde dünyaya geldi. Asıl adı, asıl adı Yosif Visaryonoviç Cugaşvili idi. 7 yaşında çiçek hastalığına yakalandı ve yüzünde yara izi kaldı. Birkaç yıl sonra, geçirdiği iki at arabası kazası sonucu sol kolu sakatlandı ve hayatı boyunca tam iyileşmedi. Diğer köy çocukları ona acımasız davrandı. Bu nedenle Stalin, onunla dalga geçenlere karşı acımasız bir çizgi geliştirdi.
Annesi Rahip Olmasını İstedi
Stalin'in annesi, dindar bir Rus Ortodoks Hristiyandı ve rahip olmasını istedi. Bu nedenle rahip okuluna gitti ve burada Rusça eğitimi aldı. Okuldayken Alman sosyal filozofu ve “Komünist Manifesto” yazarı Karl Marx'ın çalışmalarını gizlice okumaya başladı ve Rus monarşisine karşı devrimci hareketle ilgilenmeye başladı. 1899 yılında, 16 yaşındayken, otoriteye karşı başkaldırıp huzursuzluk çıkardığı için okuldan atıldı.
Lenin Gider, Stalin Gelir
Lenin daha sonra, Tiflis'teki RSDİP örgütüne katıldı ve 1901'de Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne katıldı ve devrimci hareket için tam zamanlı çalıştı. 1902'de bir işçi grevini koordine ettiği için tutuklandı. Sibirya'da hapse atıldı ve sürgüne gönderildi. Bu dönemde Rusça'da 'çelik' anlamına gelen Stalin adını aldı.
1912'de Lenin, o zaman İsviçre'de sürgünde olan, Joseph Stalin'i Bolşevik Partisi'nin ilk Merkez Komitesinde görev yapmak üzere atadı. Üç yıl sonra, Kasım 1917'de Bolşevikler Rusya'da iktidarı ele geçirdi. Lenin başa geçti. Bu yıllar boyunca Stalin, partide yükselmeye devam etti ve 1922'de komünist Parti Merkez Komitesi genel sekreteri oldu.
Lenin 1924'te öldükten sonra, Stalin sonunda rakiplerini geride bıraktı ve Komünist Parti'nin kontrolü için güç mücadelesini kazandı. 1920'lerin sonundan itibaren, Joseph Stalin, Sovyetler Birliği'ni bir köylü toplumundan endüstriyel bir süper güce dönüştürmeyi amaçlayan beş yıllık bir dizi plan başlattı.
Kalkınma planı, ekonominin kontrolüne odaklandı. Hükümet çiftliklerin kontrolünü ele geçirmek için harekete geçti ve Sovyet tarımının zorla kolektifleştirilmesini sağlandı. Stalin, teröre ve ona karşı olabilecek herkesi ortadan kaldırmak için totaliter bir duruş sergiledi. Gizli polisin yetkilerini genişletti, vatandaşları birbirlerini gözetlemeye teşvik etti. Şehirler onun şerefine yeniden adlandırıldı. Sovyet tarih kitapları ona devrimde daha belirgin bir rol vermek ve hayatının diğer yönlerini mitolojik hale getirmek için yeniden yazıldı.
Yorum Yazın