James Webb'in Yaptığı Yeni Araştırmayla Birlikte Kumdan Yapılma Bulutları Olan Bir Ötegezegen Keşfedildi
James Webb'in Yaptığı Yeni Araştırmayla Birlikte Kumdan Yapılma Bulutları Olan Bir Ötegezegen Keşfedildi
James Webb Uzay Teleskobu (JWST) rutin bilim gözlemlerine başladığından beri, astronomi dünyasında neredeyse her gün yeni bir buluş gerçekleşiyor. En uzak yıldızlardan güneş sistemi dışındaki gezegenlerin görüntülerine kadar etkileyici keşifler artık günlük yaşantının bir parçası haline geldi. Bu kez Webb, bazı gezegenlerin 'kaya bulutlarına' sahip olabileceğini doğruladı. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gökbilimciler Webb'in NIRSpec ve MIRI araçlarını kullanarak bir kahverengi cücenin atmosferinde doğrudan silikat bulutları tespit ettiler.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Söz konusu kahverengi cüce, VHS 1256 b olarak adlandırılıyor ve 2015 yılında keşfedildi.
Kahverengi cüceler, bir bebek yıldızın çekirdeğinde hidrojen füzyonunu başlatmak için yeterli kütleyi biriktirmediğinde oluşan nesnelerdir ancak kahverengi cüceler döteryumu veya ağır hidrojeni, sadece bir proton yerine bir proton ve bir nötronla kaynaştırabilir.
Garip bulutlara ek olarak gökbilimciler ayrıca karbondioksit de (CO2) tespit ettiler.
İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden bir astronom ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Sasha Hinkley, "Sakin bir atmosferde, beklenen bir metan ve karbon monoksit oranı vardır" diyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın