onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
NASA'nın Uzay Aracı Kullanarak Bir Asteroide Yön Vereceği DART Görevi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

NASA'nın Uzay Aracı Kullanarak Bir Asteroide Yön Vereceği DART Görevi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Emircan Ayyıldız
24.09.2022 - 21:42 Son Güncelleme: 26.09.2022 - 14:12

26 Eylül Pazartesi günü, NASA'nın Çift Asteroid Yönlendirme Testi (kısaca DART), Dimorphos isimli asteriode çarparak insanlığın bir asteroidin yolunu değiştirme yeteneğini test edecek. Çarpacağı asteroit ve daha büyük kardeşi olan Didymos objeleri gezegenimiz için bir tehdit oluşturmamakta ancak NASA bu görev ile, gezegen savunması hakkında çok önemli bir yaklaşımı test edecek ve bunu hepimiz izleyebileceğiz. Biz de bu yazımızda DART görevinden bahsediyoruz.

Kaynak: https://www.iflscience.com/everything...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

NASA neden bir asteroide çarpıyor?

NASA neden bir asteroide çarpıyor?

Bunu dinozorların öcünü almak için mi yapıyoruz? Hayır, sonumuzun Chicxulub çarpışmasından dolayı nesli tükenen tüm türler gibi olmaması için bu denemeyi yapıyoruz. NASA, 'kinetik çarpmanın' yolumuza gelebilecek herhangi bir tehlikeli uzay kayasının gidişatını değiştirmenin etkili bir yolu olup olmadığını belirlemek için bu sondayı oraya gönderiyor. Uzay aracı, 160 metre genişliğindeki kayacığa saatte yaklaşık 24.140 kilometre hızla çarpacak ve kinetik enerjisini daha küçük asteroide aktararak onu Didymos'a doğru itecek. Eğer test işe yararsa, Dimorphus Didymos'un yörüngesini eskisinden en az 73 saniye daha hızlı dönmeye başlayacak.

Şu anda Dünya'ya çarpması beklenen herhangi bir nesne yok, ama hazırlıklı olmak önemli.

Şu anda Dünya'ya çarpması beklenen herhangi bir nesne yok, ama hazırlıklı olmak önemli.

NASA'nın dediği gibi: 'Gezegen savunması, asteroitler bizi bulmadan bizim onları bulmamız demektir'. NASA'nın bilimden sorumlu yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen bir basın toplantısında, 'Bu nesneler uzayda hızla ilerliyorlar, geçmişte Ay ve Dünya'yı bombaladıklarını da biliyoruz. DART, doğrudan bir deneyde bir tehdit nesnesinin yolundan saptırılmaya çalışıldığı ilk görev' diyor.

NASA'nın sondası asteroide çarptığında ne olacak?

NASA'nın sondası asteroide çarptığında ne olacak?

Çarpışma 26 Eylül Pazartesi günü saat 19:14 ET'de (Türkiye saati ile 2:14) gerçekleşecek ve şu şekilde gerçekleşecek: Uzay aracı, çarpışmadan iki saniye öncesine kadar yaklaşımın fotoğraflarını çekmeye devam edecek. Bunun hemen mi yoksa bittikten sonra mı dünyayla paylaşılacağı belirsiz. Tüm uzay aracı yaklaşık 500 kilogram ağırlığında ve saniyede 6,6 kilometre hızla yol alıyor olacak. Amaç, Dimorphus'un hızını saniyede 0,4 milimetre kadar küçük bir miktar azaltmak. Bu minik değişiklik, zaman içinde asteroidin yörüngesinin değişmesini sağlayacak. Dimorphus'un hızı azalacak ve büyük abisi Didymus'a daha da yaklaşacak. Araştırmacılar, 11 saat 55 dakika olan yörünge süresinin yaklaşık 10 dakika kadar kısalacağını umut ediyorlar.

Peki NASA'nın bir asteroide çarpmasını nasıl izleyeceğiz?

Peki NASA'nın bir asteroide çarpmasını nasıl izleyeceğiz?

Ana etkinlik, pazartesi gecesi misyon üyelerinin neler olacağını tartışacağı ve görüşlerini paylaşacağı Youtube, Facebook ve Twitter dahil olmak üzere NASA'nın tüm kanallarında canlı yayın olarak verilecek. DART sondasından ayrı bir kamera ve gözlem uydusu olan LICIACube, çarpışmadan üç gün sonra bölgeye yaklaşacak ve kraterin görüntülerini sağlayıp ilk ölçümleri yapacak. Ancak görevin asıl devamı Avrupa Uzay Ajansı'ndan Hera görevi ile olacak. Hera, 2027'de ikili asteroit sistemine ulaşacak ve DART'ın Dimorphous üzerindeki etkisinin ayrıntılı bir analizini sunacak. O zamana kadar yer tabanlı teleskoplar sisteme göz kulak olacak ve yörünge değişiminin nasıl gittiğine dair güncellemeler sağlayacak.

DART sondasını ve çarpışmayı aşağıdaki canlı yayından takip edebilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kadir

Bizimde uzay ajansımız var hatta astronotumuz var seçmelerde şu anda bekleyin siz geliyoruz kıskanma Nasa :D

Enkidu An

Onların NASA sı varsa bizimde NAS ımız var NAS ımız!

Mehmet Ali Usul

Nasa astreoide cansız bomba gönderiyor.