onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İyi Bir Maaşla İşe Girmek İstiyorsanız Asla Yapmamanız Gereken 13 Hatalı Davranış

etiket İyi Bir Maaşla İşe Girmek İstiyorsanız Asla Yapmamanız Gereken 13 Hatalı Davranış

İş görüşmelerinin en zor kısmı maaş pazarlığı aşamasıdır. Çoğumuzun bu noktada eli ayağına dolaşır ama bazı önemli noktalara dikkat ederek bu kısımdan alnımızın akıyla çıkabilmek mümkün.

İşte hak ettiğimiz, talep ettiğimiz maaşı çatır çatır savunabilmek ve çok daha altına razı gelmek zorunda kalmamak için dikkat etmeniz gereken bazı yanlış hareketler:

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Dakika bir gol bir; ilk teklife evet demek

Unutmayın bu bir pazarlık. Dolayısıyla henüz pazarlığa başlamadan bitirmiş oluyorsunuz. Yazar, girişimci ve kariyer koçu Ryan Kahn, asla ilk sunulan teklifi pazarlıksız kabul etmeyin diyor.

2. İlk rakamı telaffuz eden taraf olmak

Her ne kadar iş görüşmelerinde karşı taraf bu konuda ısrarcı olabilse de, kariyer uzmanlarına göre asla ilk rakamı telaffuz eden olmamaya bakmalıyız. Bunu yaptığımızda pazarlık kozu karşı tarafın eline geçmiş oluyor; ve çok yüksek ihtimalle daha azına razı gelmemiz gerekiyor.

3. Sunulan teklifi küçümseyip aşağılamak

'Şaka mısınız siz??'

Dilimizin ucuna kadar geldiği oluyor tabii. Ama karşı tarafı gücendirecek bir cümle kurmamakta her halükarda fayda var. Kimin kimi tanıdığı, nerede kime nasıl referans olacağı belli olmuyor şu hayatta.

4. "Daha yüksek teklif eden yerler"den bahsetmek

Evvela gerçekte böyle bir alternatifiniz yoksa cidden hiç bu taktiği kullanmayın. Uzmanlar çok yutulan bir blöf olmadığında hemfikir. 

Ha, hakikaten böyle bir alternatifiniz varsa da bu kozu pazarlığın en son anına, artık konu kapandı kapanacak noktasına kadar elinizde bekletin.

5. Önerilen rakama "Hayır" diye cevap vermek.

Adı üstünde pazarlık; teklife hayır demek yerine karşı teklif sunmalısınız. Böylelikle karşı taraftan da sizin istediğiniz ücrete bir nebze daha yaklaşan bir teklif alma şansınız olur. Ayrıca en sonunda çaresizlikle ilk başta 'hayır' dediğiniz şeye 'evet' demek zorunda kalabilirsiniz; hiç bunun ağırlığı altında ezilmeye değmez.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Hafiften tehditvari ve üstencil ifadeler kullanmak

'Benim son teklifim bu'.

Son maaş teklifini yapmayı ve konuyu sonlandıran tarafın işveren olmasını beklemek, nezaketinizi gösterir. Tabii illa bizde çalış diye kendisi kapınıza gelmediyse.

7. Talep edilen maaş için özür dilemek

Eğer o maaşı istemek için gerekçeleriniz (tecrübe, okul, yabancı dil, diğer beceri ve yetenekler, fazla mesai ve seyahatler vb) mantıklı ve gerçekçi ise talep ettiğiniz maaş için özür dilemenize, ezilip büzülmenize gerek yoktur.

8. "Böyle konuları konuşmayı da hiç beceremem :))))"

Evet, parasal konularda konuşmaktan çoğu insan irrite olur ama iş görüşmesinde olduğunuzu hatırlayın. Siz oraya ne istediğini bilen biri olarak geldiğiniz izlenimini vermelisiniz. Para konuşmak da profesyonelliğin en doğal parçası.

9. Talep edilen maaşı borçlarla gerekçelendirmek

Tüm kariyer danışmanlarının hemfikir olduğu bir konu varsa, o da asla istediğiniz maaşa kişisel borç, kredi, kira vb harcamalarınızı mazeret olarak göstermeyin. Aynı şey zam isterken de geçerli. İşveren size 'sizin neye ihtiyacınız olduğuna göre' para ödemez. Ayrıca hemen kişisele girip de zayıf yanlarınızı göstermenin lüzumu ne?

10. Gerekçelendirirken kendini bir başkasıyla kıyaslamak

Siz gene görüşmeye tüm araştırmanızı yapmış olarak gidin elbette, ama başka bir kişinin aldığı maaşı telaffuz ederek kendinize ona kıyasla bir değer biçmeniz nerden bakarsanız bakın pek usturuplu değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Kararsız ve çekingen tavır sergilemek

Blogging4Jobs.com editörü ve Xceptional HR CEO'su Jessica Miller-Merrell'a göre diğer her şey bir yana, kendinize güvenli bir biçimde konuşmadığınız müddetçe talep ettiğiniz maaşı alma şansınız = yok...

12. Özgüvenin suyunu çıkarmak

Talep ettiğiniz maaşa dair gerekçelerinizi 'beni ne doktorlar mühendisler'e bağlamadan da rasyonalize edebilirsiniz. Kibire kaçmadığınızdan emin olun.

13. Son olarak, taban sınırınızı açık etmek

İnebileceğiniz en alt sınır ağzınızdan bir kez çıktığı anda bir daha karşı taraf tek kuruş fazlasını önermez bizden söylemesi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
299
50
35
29
15
13
9
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

gifleri bu kadar güzel seçmek zorunda mıydınız?

KOVALA NEJDET

Formdaki Ne kadar ücret talep ediyorsunuz kısmına ben hep 7-8 bin tl yazıordum, ulan asgari ücret verecen zaten ne yoklama çekiyon pezevenk -.- dsdsd

iremoy

Maaş beklentinizi mecbur söleyeceksiniz. Adamlar maaş beklentinize göre işe alıyor. Eğitim,dil,tecrübe bunlar 2. planda. Çünkü piyasada her zaman daha azına ... Devamını Gör