Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İyi Bir İçerik Pazarlama Stratejisi İçin Bilmeniz Gereken 11 Şey
İçerik (content) pazarlaması, yeni medya akımı ile her şirketin kendini göstermek için can attığı bir yer olmaya başladı. Demandmetric’in verilerine göre içerik pazarlaması klasikleşmiş reklamcılıktan %62 daha ucuz ve 3 kat daha etkili. Haliyle günümüzde şirketler her geçen gün içerik pazarlamasına daha fazla yöneliyorlar.
The Content Marketing Institute’un sunduğu rapora göre B2B pazarlama yapanların %83’ü içerik pazarlaması üzerine bir stratejiye sahip. İçerik pazarlaması yapanların ise %70‘i her sene bir önceki seneden daha fazla içerik oluşturuyor. Fakat Hubspot’ın araştırması, bu stratejilerin sadece %9’unun iyi birer strateji olduğunu söylüyor. İçerik pazarlaması her yıl artmaya devam ediyor, ancak stratejisinin doğru ve etkili şekilde yapılması çok önemli.
Peki, iyi bir içerik pazarlama stratejisi nasıl olmalı?
1. İlk kritik konu miktar ve etkileşim
2. Beklentinizi tam olarak belirleyin
İçerik pazarlamasından elde etmek istediğiniz sonuç nedir? Marka bilinirliği,
müşteri dönüşümü, güçlü etkileşim? İyi bir içerik pazarlama stratejisi için
öncelikle doğru hedefi belirlemeli ve bu hedefe uygun olacak şekilde
içeriklerinizi yönlendirmelisiniz.
3. Marka değerini ortaya çıkartın
İçerik pazarlamasının en önemli özelliği satışı değil; değeri ortaya çıkartmasıdır. Bu yüzden karşınızdaki içerik alıcısı ile empati kurmanız gerekmektedir.
4. Doğru hedef kitleyi belirleyin
Etkili içerik pazarlaması ve iyi içerikler için karşınızdaki kişiyi tanımalısınız. İyi bir içerik oluşturmak için öncelikle sorulması gereken soru, bu içeriğin kim için hazırlandığıdır. Eğer hedef kitlenizi doğru belirleyemezseniz hazırladığınız içerik doğru sorulara cevap veremez.
5. Kitlenin ilgisini ortaya çıkartın
Doğru hedef kitleyi belirledikten sonra yapılması gereken ilk şey içeriğin ilgi
görecek şekilde sağlanmasıdır. Bunun için içerik oluştururken hedefiniz
içeriğin, ilk anından bittiği ana kadar ulaştığı kişiye çözümler sunması olmalıdır.
6. İnsanların ne aradığını bilin
İnsanlar içeriklerde üç şeyi ararlar: İhtiyacı olan bilgiyi alabilmek / İlgisine, merakına yönelik bilgiyi alabilmek / Mutluluk sağlayacak bilgiyi alabilmek
7. Analiz edin
Hedef kitlemin ilgilendiği, değer verdiği şeyler neler? / Hedef kitlemin yaşadığı sorunlar, problemler neler? / Hedef kitlemi neler mutlu eder?
Ve bu üç soruya bulunan cevaplardan sonra en önemli soru: Bu cevapların firmamla, benimle ortak noktaları neler?
8. Satıştan önce fark yaratın
Corporate Exucutive Board verilerine göre satın alım kararlarının %60’a yakını satış etkileşiminden önce veriliyor. Bu noktada satış öncesi verilen karar aşamasında yer alabilmek için fark edilmelisiniz. İçeriğiniz sadece beklentisi olan kişilerin ilgisini çekmekten çok daha fazlasını yapabilmeli, kişilerin beklentilerini, fark edilerek yönlendirebilmelidir.
9. İçerikleri bütün olarak değerlendirin
Pazarlama stratejinizi oluştururken içeriklerinizi ayrı ayrı değil; bir bütün olarak değerlendirmelisiniz. Bir bütün olarak uzun süreli planladığınızda içerikleriniz, firmanızın kendini gösteren fark edilebilir içerik bulutunu oluştururlar. Markanızın “değerli ve güvenilir” algısını sağlayan da bu içerik bulutu bütünüdür.
10. İletişim Önceliğiniz Olsun
Bu stratejilerdeki en büyük eksiklik, içeriği sağladığınız kitle ile olan iletişimin planlanmamasıdır. Hedef kitlenizin ilgisi size yöneldiğinde sizden daha fazlasını istemeye başlar. Bu andan itibaren sadece kolay ve hızlı bir iletişim stratejisi geliştirdiyseniz başarılı olursunuz.
11. İlgiyi kaybettirmeyin
Günümüz dijital dünyasında her dakika milyonlarca içerik ortaya çıkıyor ve kazandığınız ilgiyi kaybetmemeniz geliştirdiğiniz iletişim stratejisine bağlı.
İçeriklerinizi oluşturmadan önce yukarıdaki adımlarla hazırladığınız strateji, sizi / firmanızı emin adımlarla ilerleyen güçlü bir marka yapar.
Son bir not: İçerik pazarlaması için oluşturacağınız stratejinizi yazılı olarak hazırlamanız, her daim bu stratejiye bağlı kalmanız için önemli bir detaydır. Birçok firmanın atladığı bu detay stratejilerini oluştururken ve sürdürürken problemler yaşamalarına sebep oluyor.
Gökhan Gökalan
Harvard Business Review Türkiye, Haziran 2015