Görüş Bildir
Haberler
İsyan Ettiren Karar: Seda Doğan'ı Hayattan Koparan Ehliyetsiz Sürücü Serbest

İsyan Ettiren Karar: Seda Doğan'ı Hayattan Koparan Ehliyetsiz Sürücü Serbest

Maltepe'de ocak ayında  meydana gelen kazada, yaya geçidinden karşıya geçmeye çalışan 38 yaşındaki Seda Doğan'a,  hızla ilerlediği belirtilen ehliyetsiz sürücü çarparak ölümüne neden oldu. 22 yaşındaki sürücüye, 4 yıl 6 ay hapis cezası verilerek tahliye kararı çıktı.  Ölen kadının ailesi karara isyan etti. 

Kaza 18 Ocak 2022 tarihinde saat 07.30 sıralarında Fil Yokuşu Sokak'taki yaya geçidinde meydana geldi. Bir marketin bilgi işlem servisinde görev yapan Seda Doğan(38), Maltepe'deki işine gitmek için yola çıktı. Yaya geçidinden geçmek isteyen Seda Doğan'a Nurullah U.'nun kullandığı otomobil çarptı. Çarpmanın etkisiyle 38 yaşındaki kadın metrelerce savruldu. Nurullah U. durmayarak yoluna devam etti. Seda Doğan'ın yardımına ise çevredekiler koştu. Doğan ambulansla hastaneye götürüldü, ardından yoğun bakıma alındı.

1 hafta hastanede yoğun bakımda tedavisi süren kadın ise hayatını kaybetti. İddiaya göre kaza sonrası çalışmak için iş yerine giden Nurullah U. burada polis tarafından gözaltına alındı. Nurullah U.'nun ehliyetinin olmadığı belirlendi.

"Ertesi gün ehliyet sınavım vardı"

"Ertesi gün ehliyet sınavım vardı"

Nurullah U. mahkemede kendisini ,' Ehliyetim kaza günü yoktu. Gözlüğüm 7 numaradır. O gün hava yağışlı olduğu için aracı almıştım. Ertesi gün ehliyet sınavım vardı. Araç kullanmayı biliyorum ancak çok fazla araç sürmüşlüğüm yoktur' diyerek kendini savundu. Bilirkişi raporuna göre; 108 kilometre hızla kaza yaptığı belirlenen Nurullah U.'ya mahkemece 4 yıl 6 ay ceza aldı. Nurullah U. serbest kaldı.

"Serbest bırakılmasıyla biz de öldük"

"Serbest bırakılmasıyla biz de öldük"

Seda Doğan'ın ailesi karara tepki gösterdi. Doğan'ın kardeşi Esra Doğan Yavuz '18 Ocak günü kardeşimin telefonuyla uyandım. Ablam kaza geçirmiş. İnanamadım, nasıl olabilir, şaka mı yapıyorlar diye düşündüm. Bu kadar büyük bir kaza olduğunu beklemiyordum. Bana hastanede yoğun bakıma alınması gerektiğini söylediler. Ablamın işe giderken her gün kullandığı yol. Yaya geçidinden geçerken, saatte 108 kilometre hızla ablama çarpıyor. 20 metre savuruyor, hiç durmadan basıp gidiyor. Çarpan kişinin 7 derece gözleri bozuk, ehliyeti yok. Serbest bırakılmasıyla gerçekten biz de öldük' diye konuştu.

'Kaza değil cinayet'

Hayatını kaybeden kadının diğer kardeşi Emre Doğan ise 'Ablam 20 metre kadar savruluyor. Frene bile basmadan durmadan devam ediyor. O kadar hızlı vuruyor ki aracın plakası da düşüyor. Durmadan kaçıp gidiyor. Dursaydı belki müdahale etseydi belki kurtarabilirdik. Yaklaşık 30 dakika ambulans beklenmiş çünkü. Bence kaza değil, bizim nezdimizde bu bir cinayet. Gözlük numarasından dolayı bu kişiye ehliyet verilmiyor' dedi.

"Bir şey olmamış gibi işe gidip çalışmış"

"Bir şey olmamış gibi işe gidip çalışmış"

Seda Doğan'ın diğer ablası Eda Türk de, 'Acımızın tarifi yok. Başımıza gelen olay çok acı hiç olmayacak yerde çok büyük bir kaza yaşadık. Kardeşim buradaki yaya geçidinden geçerken, kardeşime çarpıp kaçarak kardeşimin hayatını sonlandırdı. Bir de bir şey olmamış gibi çarpan kişi işyerine gidip çalışmış. Kaza bu olabilir ama çarpıp kaçmak nedir? Hastane 7 dakika uzaklarında. Benim kardeşim yerde 40 dakika boyunca yatmış. Belki arabayla götürse içimiz soğurdu. Bu kaza değil cinayet. Yaya geçidinden geçerken korkuyorum. Hakimin kararı bizi bir kez daha yıktı' diye konuştu.

Nasıl serbest kaldı?

Nasıl serbest kaldı?

Tahliye kararı kamuoyunda büyük tepki çekerken; 'ehliyetsiz' sürücünün nasıl 'serbest kalabildiğini' Avukat Ahmet Gürel, anlattı. ''Sadece taksir üzerinden ceza verilmesi halinde cezanın bu kadar indirilebilmesi ve sanığın serbest kalabilmesi mümkündür' diyen Gürel, 'Elbette, hükme dayanak kanun maddeleri ve mahkemenin gerekçelerinin incelenmesi şarttır. Mahkemece suçun taksir kapsamında değerlendirilerek bu yönde karar verilmiş olması kuvvetle muhtemeldir' dedi. 

'Olayın oluş şekli itibariyle, mahkemenin taksirle öldürme suçundan işlem yapması hukuken doğru olmamıştır' diye konuşan Gürel, 'Elimizdeki veriler kapsamında değerlendirme yapıldığı takdirde, işlenen suçun manevi unsurunun TCK madde 21/2’de düzenlenen 'olası kast' olarak kabul edilmesi gerektiği kanaatindeyim' değerlendirmesinde bulundu. Gürel, şöyle devam etti:

'Somut olayda; sanığın aşırı süratli bir şekilde araç kullanması, yağmurlu bir günde ehliyeti olmadığı halde trafiğe çıkması, ileri seviye görüş problemine sahip olması, yaya geçidine yavaşlamadan girmesi, yayaya çarpmasına rağmen hız kesmeden yoluna devam etmesi, kazayı polise bildirmeden olay yerini terk etmesi, kazadan önce ve sonra önleyici herhangi bir tedbire başvurmaması gibi hususlar olası kasta işaret etmektedir. Özetle; somut olayda, sanığın muhtemel neticeye kayıtsız kalması nedeniyle ve Yargıtay içtihatlarıyla da uyumlu şekilde olası kast unsurunun gerçekleştiğinin tespit edilmesi gerektiğini düşünüyorum.'

Sanığın serbest kalmasının tek ihtimalinin, ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçu üzerinden değerlendirme yapılmış olması olduğunu belirten Gürel, '4 yıl 6 ay ceza almış bir sanığın yeni infaz yasası hükümleri de göz önünde bulundurulduğu takdirde serbest kalması mümkündür. Oysa yukarıda açıklandığı şekilde olası kast üzerinden ceza verilmesi halinde serbest kalmasının mümkün olmayacağı açıktır' dedi.

DHA ve Cumhuriyet

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Bu yeni bir şey değil. 20 yıldan fazla zamandır ölümle sonuçlanan trafik kazalarında verilen kararlar yaklaşık bu şekilde.

Trabzonnn

Zamanında aynı şekilde birini öldüren kişi vardı o da ceza almamıştı.

.....

Gel de şimdi adalete güven ,ne yapardım bilemiyorum, buraya yazmak suç oluşturur…