İsrail-Filistin Savaşında Yalan Olduğu Kanıtlanan 10 Haber
İsrail-Filistin Savaşında Yalan Olduğu Kanıtlanan 10 Haber
Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde yer alan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), resmi Twitter (X) hesabından İsrail-Filistin savaşı hakkında İsrail'in resmi devlet hesaplarının paylaşımlarını kanıtlarıyla yanlışlıyor ve asılsız iddialar hakkında da bilgilendirmeler yapmaya devam ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Operasyonu sırasında Hamas askerlerinin genç bir İsrailli kadını esir aldığı haberini yalanlandı. Paylaşımda görüntünün Filistinli bir sosyal medya fenomenine ait olduğu belirtildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Azerbaycan'da bazı binalara İsrail bayrağı yansıtıldığı iddiaları da yalanlandı. Görüntülerin aslının günümüze ait olmadığı, 2015'te Azerbaycan'da düzenlenen Avrupa Oyunları sırasında kaydedildiği belirtti. Düzeltmede, oyunlara katılan 50 ülkenin bayraklarının binalara sırasıyla yansıtıldığı belirtildi.
3. Sosyal medyada yayılan, "Savaştan kaçan bin 671 İsrail vatandaşının gemiyle Alanya'ya sığındığı" iddiaları da yalanlandı. Resimdeki kişilerin saldırılardan bir gün önce, 6 Ekim'de turistleri taşıyan bir kruvaziyer gemisi olduğunu belirtilirken, Antalya ve Alanya'ya sık sık turist gemilerinin geldiği ifade edildi.
4. "Hamas saldırısından kaçmak için koşan İsraillilerin videosu" olarak sosyal medyada paylaşılan görüntülerin de doğru olmadığı paylaşıldı. Bahsi geçen videonun, Hamas saldırısından üç gün önce 4 Ekim'deki bir festivalde koşan İsrailliler olduğu belirtildi.
5. Sosyal medyada yankı uyandıran, 'Hamas'lı direnişçilerin İsrailli çocukları infaz ettiği' haberlerinin gerçek olmadığı kanıtlandı. İddiaların dayandığı görsellerin 7 yıl önce Suriye'de kaydedildiği bilgisi paylaşıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail basınının ortaya attığı, 'Hamaslı savaşçıların 40 bebeğin kafasını kestiği' iddiası da yanlışlandı. İddianın kanıtlanması için Beyaz Saray'ın elinde delil olmadığını belirten paylaşımda, Washington Post gazetesinin Beyaz Saray'dan kanıt istediği ama cevap alamadığı aktarıldı.
7. The Times'ın 'İsrail ağır yaralanan bebekleri' haberinde Filistinli çocukların fotoğrafını kullanması üzerine The Times'in açıkça manipülasyon yapıldığı belirtildi.
8. 'Filistinliler oyuncak bebeklerle propaganda yapıyor' iddiaları İsrail basınında ve sosyal mecralarda dillendirilmişti. Görüntülerdeki çocuğun Gazze'de yaşamını yitiren bir çocuğa ait olduğu teyit edildi ve bu konuda bilgilendirme yapldı.
9. İsrail'in el-Baptista Hastanesi'ni bombalaması sonucu yüzlerce sivil hayatını kaybetti. İsrail basını ve kurumları bu saldırının Hamas tarafından yapıldığı iddiasında bulundu. İddia edilen videonun 2022'den beri dolaşımda olduğu ve görüntüdeki mühimmatın Hamas tarafından hiç kullanılmadığı tespit edildi ve iddialar yalanlandı.
10. Binyamin Netanyahu'nun eski dijital medya sorumlusu Hananya Naftali'nin önce 'İsrail Gazze'de bir hastane vurdu' paylaşımı yapması ve sonra paylaşımı silip 'Saldırının Gazze'den yapıldığını' iddia etmesi üzerine,Naftali'nin sildiği paylaşım yayınlandı. Saldırıların Gazze'den yapılmadığını belirtildi.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Hastaneyi İsraillin vurmadığını savunan kişiler de görür mü acaba bu yalan haberleri ? patlama sonrası yapılan açıklamalar da onların yaptığının kanıtıydı he... Devamını Gör
Hamas terörist deyip İsrail'in yaptıklarına görmezden gelmek karaktersizliktir. İsrail'in BOP planındaki harita hoşuna gitmiş demektir.
dezenformasyonla mücadele merkezi mi daha Türkçe bi kelime bulamadınız mı ya