İş Arayanların Mülakatlarda Kesinlikle Uygulamaları Gereken Altın Değerinde 13 Tavsiye
Bu tavsiyeler kaçmaz!
Mülakatlarda başarıya ulaşmak ve hatırlanmak her adayın hayali.
1. Duruşunuzu değiştirerek daha öz güvenli görünebilirsiniz.
2. Makyajınıza özen gösterin.
3. Giyeceklerinizi iyice düşünün ve önceden hazırlayın.
Gideceğiniz iş görüşmesine göre giymeniz gerekenler değişebilir çünkü her iş yerinin farklı giyim kuralları vardır. Bunu öncesinde araştırarak iş yeri hakkında bilginizin olduğunu ve görüşmeye önem verdiğinizi gösterebilirsiniz. İş ortamına uygun giyinirken tarzınızı da göstermelisiniz tabii. Ayrıca hem kadınlar hem de erkekler genellikle mülakatlar için siyah rengini seçseler de mavi veya haki gibi daha açık renkler de birçok ortama uygun olacaktır. Bu aynı zamanda diğer adaylardan farklı görünmenizi ve hatırlanmanızı da sağlar.
4. Aksesuar seçiminize dikkat etmelisiniz.
Bir çanta, ayakkabı veya mücevher imajınızı tamamlayacak ve kendinden emin ve profesyonel görünmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca, sizinle görüşme yapan kişi tarafından kesinlikle fark edilecektir. Aksesuar seçerken sade ve şık olmaya özen göstermelisiniz. Takmayı sevdiğiniz bir kolye ya da saat iyi görünmenizi sağlarken size güven de verebilir. Ayakkabılara gelirsek resmî olmak önemli. Kadınlar klasik, alçal-k topuklu ayakkabıları erkeklerse klasik ve kıyafetlerine uygun renkte bir ayakkabı tercih etmelidir.
5. Görüşme yaptığınız kişinin adını bildiğinize emin olmalı ve kendinizi kısa, öz bir şekilde tanıtmalısınız.
Mülakata hazırlanırken şirket hakkındaki bilgilerin yanı sıra görüşme yapacağınız kişinin adını da öğrenmeye çalışın. Bunu yapamazsanız görüşme başında öğrendiğinizden emin olun. Bir kişiye adıyla hitap etmek daha iyi iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır ve karşınızdakinin konuşmaya önem verdiğinizi anlamasını sağlayacaktır.
6. Deneyimlerinizi açıkça ve utangaç olmadan açıklamalısınız.
7. Zayıf yönlerinizden bahsederken bunları geliştirmeye çalıştığınızı belirtin.
Zayıf yönleriniz hakkındaki soruları yanıtlamaya hazır olun. Bu yönlerden bahsederek bile işverenlerin size olumlu bakmasını sağlayabilirsiniz. Bir İnsan Kaynakları yöneticisi işteki zorluklarla nasıl başa çıktığınızı da anlamak ister. Bu noktada önemli olan zayıf yönlerinizin farkında olduğunuzu, onları yeterince değerlendirdiğinizi ve zayıf yönleriniz üzerinde çalıştığınızı göstermektir. Zayıf yönlerinizden kurtulmak için neler yaptığınız da belirtmelisiniz.
8. Mizah anlayışınızı göstermekten çekinmemelisiniz.
İstatistiklere göre, finans yöneticilerinin %79'u bir çalışanın mizah anlayışının şirket kültürüne uyum sağlamasına yardımcı olduğunu düşünüyor. Ancak, mizah anlayışınızı gösterirken de aşırıya kaçmamak da çok önemli tabii. Sadece kolay iletişim kurabildiğinizi ve gergin olmadığınız göstermelisiniz.
9. Söylenenleri pekiştirmek için jest ve mimiklerinizi kullanabilirsiniz.
Ellerinizi ceplerinize koymak ya da masanın altına saklamamak yerine görünür bir yerde tutmak daha iyidir. Bu gergin olmadığınızı gösterecektir. Ayrıca anlattıklarınızı jest ve mimiklerinizle desteklemeniz de düşüncelerinizi daha iyi aktarmanıza yardımcı olur. Vücut dili ve ellerin konumu çok şey söyler. Açık avuç içi açık ve net olduğunuzu gösterir ve parmaklarınızı masaya vurmak gergin hissettiğiniz anlamına gelir. Stresli durumlarda hangi hareketleri yaptığınızı düşünmeli ve mülakat sırasında bunlardan kaçınmalısınız.
10. Konuşurken tonlamaya dikkat etmelisiniz.
Sürekli aynı tonda konuştuğunuzda önemli yerleri vurgulamak zor olur ve karşınızdaki kişi sıkılabilir. Sesinizin yüksekliğine, konuşma hızınıza ve tonlamanıza dikkat etmeyi unutmayın. Bu, konuşmanızın daha etkili olmasını sağlayacaktır.
11. Gerektiğinde başınızı sallayabilirsiniz.
12. Maaş konusunu açan ilk kişi olmamaya özen göstermelisiniz.
Araştırmalar, işverenlerin %73'ünün işe alma sürecinde adayların maaş pazarlığı yapmasını beklediğini göstermiştir. Ancak uzmanlar, ilk görüşme sırasında maaşla ilgili soru sormayı önermiyor. Karşı taraf bunun hakkında konuşmaya başlamazsa bir süre beklemelisiniz. Birisi sizden istediğiniz maaşı bildirmenizi isterse iş ve yapacağınız görevler hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğinizi söylemek oldukça normaldir. Yalnızca maaşın miktarını değil, aynı zamanda orada alacağınız tüm ikramiyeleri ve izin süresi gibi konuları da değerlendirmeniz gerektiğini unutmayın.
13. Mülakatın sonunda konuştuklarınızı kısaca özetleyebilirsiniz.
İnsanlar, en çok görüşmelerin ilk ve son anlarını hatırlar. İşte bu yüzden mülakatlarda ilk ve son dakikalarda söylediklerinize, kullandığınız jest ve mimiklere dikkat etmelisiniz. Mülakatın sonunda başındaki kadar enerjik olmalısınız. Ayrılan zaman için mülakatı yapan kişiye teşekkür edebilir ve bu işe olan ilginizi bir kez daha gösterebilirsiniz. Görüşmeyi özetleyebilir ve bu pozisyon için doğru aday olduğunuzu belirtebilirsiniz.
Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın