onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İpek Yolu'nun Önemli Duraklarından Biri Olan Ani Antik Kenti

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İpek Yolu'nun Önemli Duraklarından Biri Olan Ani Antik Kenti

Nur YILMAZ
26.09.2022 - 23:40

961 ve 1045 tarihleri arasındaki dönemde Pakraduni Hanedanlığı’nın başkenti olan Ani, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kafkaslardan Anadolu'ya geçiş kapısı olma özelliği ile ve İpek Yolu'nun istikametinde bulunduğu için zengin kentler arasında yerini almıştır. Bu sebepten bu kentte pek çok han, atölye ve market bulunmaktadır. 

Osmanlılar, Bagratuni Ermenileri, Gürcüler ve Bizanslardan pek çok kalıntı günümüze dek ulaşmıştır. İçerisinde 40 adet kilise, anıt mezar ve şapel barındırmıştır.

Kırk Kapılı Şehir, Dünya Kenti, Binbir Kilise ve Medeniyetler Beşiği isimleri ile de anılan Ani Harabeleri'ne dair detaylar şimdi sizlerle...

Ani Antik Kenti Tarihçesi

Ani Antik Kenti Tarihçesi

1500 yıl öncesine uzanan Ani Antik Kenti'nin en iyi dönemi Bagratuni Krallığı’nın başkenti olduğu dönemdir. Ani 961 ve 1045 yıllarının arasında başkent olmuştur.

Ermenistan'dan Arap egemenliğinden kurtulması ile kurulan Bagratuni Krallığı, 880 ile 1045 arasında egemenliği eline almıştır. 200 yıldan kısa bir süre egemen olan Bagratuni Krallığı, III. Aşot'un kral olması ile ekonomik ve kültürel anlamda büyük ilerlemeler kaydetmiş ve bu dönemde pek çok yapı kazanmıştır.

III. Aşot'un kral olduğu dönem Ermenistan'ın Altın Çağı olarak adlandırılmaktadır. III. Aşot döneminde okullar, kiliseler, saraylar, konaklar, hastaneler inşa edilmiş ve günümüze dek korunmuştur.

Ani Harabeleri Nerede, Nasıl Gidilir?

Ani Harabeleri Nerede, Nasıl Gidilir?

Ani Harabeleri Nerededir?

Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey doğusundaki Kars ilinde bulunan Ani Harabeleri Kars'ın güney doğusundadır. Şehir merkezine 42 km olan bu yapı, Ermenistan ve Türkiye sınırını belirleyen Arpaçay Irmağı uzunluğunda konumlanmıştır.

Adres: Şehitler, Şehitlik Caddesi No:87, 36000 Ocaklı/Kars Merkez/Kars

Ani Harabeleri 'ne Nasıl Gidilir?

Direkt olarak ulaşım bulunmayan Ani Harabeleri 'ne dilerseniz yakınlarından geçen dolmuşlar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak dönüşte minibüs bulamayabilir taksi ile dönmek zorunda kalabilirsiniz.

Dilerseniz özel aracınız ile Kars merkezden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Ani Harabeleri Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ani Harabeleri Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ani Harabeleri Ziyaret Saatleri

  • Yaz döneminde: 08.00-19.00

  • Kış döneminde: 08.00-17.00

Ani Harabeleri Giriş Ücreti

  • Giriş ücreti: 50 TL

  • Müze karta sahip olan kişiler bir yıl içerisinde iki defa ücretsiz giriş yapabilir.

Ani Harabeleri İçerisindeki Yapılar

Ani Harabeleri İçerisindeki Yapılar

78 hektarlık bir platoda 4500 metre surlar ile çevrilen Ani Harabeleri 3. Aşot, 1. Simbat ve 1. Gagik dönemlerinde parlak bir dönem geçirmiştir. 10 ve 11. yüzyıllara tekabül eden bu dönemlerde kent Bagratlı Ermeni Krallığı’nın başkenti ve İpek Yolu'nun önemli merkezlerinden biri olmuştur.

1. Büyük Ani Katedrali

Büyük Ani Katedrali

Aslanlı Kapı'dan içeri girdiğiniz de sizi karşılayan Büyük Ani Katedrali'nin inşaatına 1. Gagik Dönemi'nde başlanmış ancak Gagik’in eşi Katranide tarafından tamamlanmıştır. 

Sonrasında yapılacak olan Ermeni kiliselerine örnek olan bu yapı, haç şeklinde dizayn edilmiştir. Kırmızı küf taşından inşa edilmiş, 3 giriş kapısına sahip bu yapı Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde cami olarak hizmet vermiştir.

2. Abughamrents Aziz Krikor Kilisesi

Abughamrents Aziz Krikor Kilisesi

Ermeni Bahlavuni Hanedanı’ ndan Prens Krikor tarafından inşa ettirilen bu kilisenin planı içeriden daire dışarıdan ise apsisli olarak dizayn edilmiştir. 994'de yapılan bu kilise masif duvarlardan, on iki adet pencereden ve üçgen nişlerden oluşmaktadır.

3. Genç Kızlar Kilisesi (Bakireler Manastırı)

Genç Kızlar Kilisesi (Bakireler Manastırı)

Kervanların yolu üzerinde bulunan ve 13. yüzyılda inşa edilen bu kilise duvar kabartmaları, süslemeleri ve çadır görünümlü kubbesi ile dikkatleri çekmektedir.

4. Abughamrents (Polatoğlu) Kilisesi

Abughamrents (Polatoğlu) Kilisesi

Ani Harabelerinin kuzey batısında 980 senesinde inşa edilen bu kilise surlara oldukça yakın bir mesafededir. Prens Pahlavuni tarafından inşa ettirilen bu kilise sekizgen bir kubbeye sahiptir.

5. Rahibeler Manastırı (Kız Kalesi)

Rahibeler Manastırı (Kız Kalesi)

Arpaçay Nehri’nin batısında bulunan Rahibeler Manastırı, Surp Hripsime Manastırı olarak da anılmaktadır. Kente ulaşan kervan yolunun girişinde yer alan bu yapı Tigran Honents tarafında inşa ettirilmiştir.

6. Menuçehr Cami

Menuçehr Cami

Pek çok kaynakta Anadolu'da yapılmış ilk Türk Camisi olarak geçmektedir. Sultan Alparslan Ani'yi fethettikten sonra Müslüman Şeddadi Hanedanlığı‘na burayı devretmiştir. Bu camide hanedanlığın beyi adına yapılmıştır.

Günümüze dek yalnızca 99 basamaklı minaresi bozulmadan gelmiştir.

7. İpek Yolu Köprüsü

İpek Yolu Köprüsü

Milattan sonra 9. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen İpek Yolu Köprüsü İpek Yolu'nun Anadolu'ya giriş kısmında yer almaktadır. Köprü iki ayrı kata sahiptir. Bu katlardan birisi olan zemin kat kervan geçişleri için, üst katı ise yaya ve asker geçişleri içindir.

8. Selçuklu Kervansarayı

Selçuklu Kervansarayı

12. yüzyılda inşa edilen Selçuklu Kervansarayı, 10. yüzyılda yapılmış olan Arekletos Kilisesi ile birleştirilmiştir. Günümüze sadece zemin ve bodrum katı ulaşan bu yapıda birinci kat ahşap olduğu için yıkılmıştır. Selçuklu mimarisini gözler önüne seren bu yapının giriş kapısı oldukça dikkat çekicidir.

9. Selçuklu Sarayı

Selçuklu Sarayı

3 katlı olarak inşa edilen bu saray Selçuklular döneminde yapılmıştır. Yalnızca 2 katı günümüze ulaşmış  olan bu yapının taş işçiliği dikkat çekmektedir.

10. Büyük ve Küçük Hamam

Büyük ve Küçük Hamam

Selçuklu eserlerinden olan büyük ve küçük hamamın yalnızca yıkanma yerleri günümüze ulaşmış, ne yazık ki diğer bölümleri yıkılmıştır.

11. Ateşgede Tapınağı

Ateşgede Tapınağı

Dördüncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Ateşgede Tapınağı, en eski harabe yapılarından birisidir. Hristiyanlığın ilk dönemine aittir. Üst kısmı yıkılmış durumda olan bu yapı baldaken şeklinde tasarlanmıştır.

12. Horomos Kilisesi

Horomos Kilisesi

931 senesinde inşa edilen Horomos Kilisesi harabelerin 6 kilometre uzağında yer almaktadır. Ortaçağ'dan günümüze ulaşan tek kilise olma özelliğine sahiptir. Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılmıştır.

Ani Harabeleri Gezgin Yorumları

Ani Harabeleri Gezgin Yorumları

'Bisikletle gittik Kars merkezden 50 KM. Muhteşem bir tarih. Ödeneksizlikten yılda bir ay kazılıyormuş. Yani ortaya çıkarılacak daha çok yapı var. İlk Selçuklu Caminden bakireler manastırına derin bir tarih var. Hatta şahmeran efsanesinin geçtiği yer olarak da biliniyor. Girişte içeri girmeden solda sur dibindeki gidince 3. Burçta şahmeran kabartmasını göre bilirsiniz. Bisikletleri içeri sokmadılar yasakmış. Ama ne hikmetse elektrikli fayton girebiliyor! Güvenliğe bu durumu sorunca cevap : ‘’faytoncu taş mı yesin oldu’’ müze kartla giriliyor. Gidiş geliş yolunda ayrı bir efsane. Kars’a giderseniz ihmal etmeyin.'

'Kars merkezden 40 45 dakikalık bir mesafede anı harabeleri , yolunuz Kars'a düştüğünde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bu tarihi sit alanı görülmeye değer , sakin pas geçmeyin derim. Müze kart ile giriş yapılabiliyor , müze kart yok ise 25 ₺ ödeyerek , Anadolu'nun ilk camisi olan Ebu Menucer camiinde görme şansınız olacak. Etrafta çok fazla tesis olmadığından yanınızda atıştırmalık almayı ihmal etmeyin.'

'Muhteşem bir yer, her yeri tarih kokuyor. Eski zamanda bu kadar geniş ve kalabalık halk kitlesinin yaşadığı bir yeri görmek insana farklı bir his veriyor. Ören yerinin içerisinde beşe yakın ayakta kilise kalıntısı ve merkezinde bir katedral bulunuyor. Ayrıca Sultan Alparslan'ın Anadolu'da ilk cuma namazını kıldığı şehir olması ilginç bir detay. İnsanların yaşadığı evler hep yıkılmış ama temelleri görülebiliyor. Şehrin çevresinden geçen nehir doğal bir sur görevi görürken, batı tarafındaki aslanlı kapı da büyüleyici gerçekten. Bizim zamanımız çok olmadığı için faytonla (250 ₺) gezdik, sürücü o bölgenin yerlisi olduğu için bölgenin tarihine de hakim, onunla muhabbet ederek de bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca binaların yakınında açıklayıcı tabelalar da var. Umarım restorasyon süreci hızlandırılabilirse gezmesi daha güzel olacaktır.'

'Ani harabeleri şehir merkezine yaklaşık bir saat mesafede. Dolayısı ile daha soğuk ve açık bir alanda yer alıyor. Öncelikle kış aylarında gidecekler için mutlaka kalın giyinmelerini tavsiye ederim öğlene doğru hava biraz yumuşuyor gibi ama sabah dondurucu soğuk var. Müze kart geçerli. 18 yaş altına ise ücretsiz geçiş hakkı veriliyor. Maalesef ki Klise, katedral başta olmak üzere bazı hasarlar almış yapılar. Ermenistan sınırı da bu bölgede yer alıyor. Yapıların bazıları şu an tadilatta. Kars'a gelinir de gidilmez mi. Mutlaka görün derim'

'Turlardan önce gitmeyi deneyin. Eğer biletiniz yoksa müze kart geçiyor. Turla gitmenin en büyük avantajı rehberin olması ve size her şeyi anlatması. Ama fotoğraf çektirmek istiyorsanız sıra beklemeniz gerekiyor. Bir iki işletme var su bile yok diyebilirim biraz bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. İsterseniz 200 TL'ye fayton tarzı bir araç var ama tek olduğu için onada sıra yazılıyor. Gidip görülmesi gereken bir yer'

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
8
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın