Instagram'da Eğlenenleri ve Gezip Tozanları Görüp Kıskanıyorsanız 'Ördek Sendromunu' Mutlaka Bilmelisiniz!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Instagram'da Eğlenenleri ve Gezip Tozanları Görüp Kıskanıyorsanız 'Ördek Sendromunu' Mutlaka Bilmelisiniz!
Siz işten dönüp televizyon izlerken Instagram'da yediğini, içtiğini ve gezdiğini paylaşan takip ettikleriniz canınızı sıkıyor. Muhtemelen 'Ben niye bu kadar zengin değilim?' ve 'Ben niye bu kadar şanslı değilim?' gibi cümlelerle kendinizi yargılıyorsunuz. Artık bu hissin bilimsel bir açıklaması var: Ördek sendromu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sosyal medya uygulamalarındaki beğeni, izlenme sayısı ve yorum özelliği birçoğumuz için doyuma ulaştıran bir araç haline geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gezdiğimiz yerleri çekmek, gördüklerimizi ve hatta yediklerimizi, içtiklerimizi bile paylaşmak için motivasyonumuz var.
Aldığımız yorumlar ve beğeni sayısı da hayatımızı büyük oranda etkiliyor. Diğer yandan bizi izleyen takipçilerimizle de rekabette galip geliyoruz.
Her ne olursa olsun mutluluk pozları verebilmeyi; dünyanın en mutlu, en güzel ya da en zengin kişisi gibi davranmayı başarmanız gerek.
Böylece kimse eksik ya da kusurlu yönünüzü görmez. Sizi kusursuz görenler ise kendi kusurlarının farkında oldukları için mutsuz ve eksik hissederler.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Arkadaşınızın mutluluğu ile mutlu olmak geride kaldı. Artık sosyal medyadaki arkadaşlarınızın hayatına imrenerek bakıyorsunuz.
Bunun adı Ördek Sendromu... Bu sendrom yaşamın dışarıdan mükemmel göründüğü, ancak aslında öyle olmadığı durumlarda kullanılanılmaya başladı. Ördek sendromu, insanların mutsuzluklarını gizleyerek mutluymuş gibi görünmelerine işaret ediyor.
Psikoloji alanında yapılan araştırmalar, insanların başarısızlık anlarını ve kusurlarını başkalarının görmesini istemediklerini ortaya koymaktadır. Genellikle, kötü zamanlar ve duygular, dikkatle tasarlanmış neşe maskeleriyle örtülür.
Bireylerin öz saygılarının düşmesi ve depresyonla daha yakın bir ilişki kurmaları durumu, genellikle yaşamlarının idealize edilmiş hali ile gerçeklik arasındaki uçurumun genişlemesi sonucunda ortaya çıkar. Çeşitli çalışmalar, bu gerçeklik ve ideal arasındaki mesafenin genişlemesinin, çeşitli psikolojik problemlere sebep olduğunu ortaya koymaktadır.
Sosyal medya ile ilişkisi de tam da bu noktada başlıyor. Sosyal medya platformlarında, özellikle Instagram'da, kullanıcıların sadece en çekici, başarılı ve neşeli anlarını paylaştığını fark etmişsinizdir. Bireylerin kendilerini farklı bir biçimde sunmaları, onları iyi bilenler tarafından sıkça eleştirilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sosyal medya kullanıcılarının etkileşim oranları, beğeni ve paylaşım sayıları, günün enerjisi üzerinde belirleyici bir rol oynuyor. Bu etkileşimler genellikle pozitif bir seyir izlerken, bazen de negatif bir duruma dönüşebiliyor. Bu tür dalgalanmalar ve karmaşık duygular, psikolojik travmalara sebep olabiliyor ve sanal dünya, sanal algıları da beraberinde getiriyor.
Eğitimci ve yazar Salih Uyan tam da bu konuyu özetleyecek bir hikaye paylaştı:
"Şimdi gelelim sosyal medyaya."
Siz de zaman zaman böyle hissediyor musunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Lisans ve Gazetecilik Gazetecilik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Bölümü mezunuyum. Medya ve içerik dünyasında çeşitli pozisyonlarda görev aldım. 2022’den bu yana Onedio bünyesinde çalışıyorum. Deneyimlerimi okuyucularımızla paylaşarak, sizleri güncel ve ilginç içeriklerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın