onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İnsanı Hayattan Soğutan Bir Hastalığın Çok Şaşıracağınız Sebepleri: Neden Kabız Oluruz?

İnsanı Hayattan Soğutan Bir Hastalığın Çok Şaşıracağınız Sebepleri: Neden Kabız Oluruz?

cakyz
13.05.2017 - 22:46

Kabızlık, zaman zaman hepimizin başına gelen, kan, ter ve gözyaşıyla bezeli son derece can sıkıcı bir hastalıktır. Peki başımıza geldiği zaman yalnızca çözümüne odaklandığımız bu hastalığın en başta ortaya çıkmasının sebebi nedir?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Uzun saatler boyunca oturmak, kabızlığa sebep olan durumlardan bir tanesidir.

Pek çoğumuz günün büyük bölümünü oturarak geçiririz. Bu da yalnızca belimiz için değil, bağırsaklarımız için de oldukça zararlı sonuçlar doğurabilmektedir. Uzun saatler boyunca oturur pozisyonda kalmak, kalın bağırsaklarımızın düğümlenmesine sebep olabilmekte ve dışkının geçişini zorlaştırabilmektedir. Bu sebeple uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya, kimi zaman işimize ara vererek ayakta vakit geçirmeye özen göstermemiz önemlidir.

Bir başka sebep ise çok fazla süt ürünü tüketmek.

Diyetimize çok fazla süt ürünü dahil etmek, özellikle de çok fazla peynir tüketmek, sindirim sistemimiz üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bu sebeple peynir ve diğer süt ürünlerini çok sık tüketmek yerine lif açısından zengin besinleri de diyetimize dahil etmemiz son derece önemlidir.

İlginç gelebilir fakat depresyon da kabızlık yapar.

Alakasız görünebilir fakat, depresyon tüm metabolizmamızın yavaşlamasına sebep olan bir duygudurum bozukluğudur. Ayrıca depresyonun yanı sıra, depresyonu tedavi etmek için alınan bazı ilaçlar da kabızlığa sebep olabilmektedir. Depresyon çoğu zaman kişinin kendi kendine tedavi edebileceği bir durum olmadığı içinse yapılabilecek en iyi şey, ilaç almak yerine depresyon tedavisinde davranış terapisi, egzersiz ve meditasyon gibi alternatif yöntemlere başvurmaktır.

Karbonhidrat tüketmemenin sağlığınız için faydalı olduğunu mu düşünüyordunuz?

Günümüzde çoğu insan, karbonhidratın zararlı olduğunu düşünerek protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermektedir. Ancak bu durum dengesiz bir beslenme düzeni yaratmakta ve kabızlığa sebep olmaktadır. Şunu hatırlamakta fayda var: Tüm karbonhidratlar aynı derecede zararlı değildir. Bu sebeple tahıllarda, sebzelerde ve meyvelerde bulunan karbonhidratın diyete dahil edilmesi, can sıkıcı kabızlık olasılığını ortadan kaldırmak açısından önemlidir.

Onu sevmeyenimiz yok; ancak çikolata tüketirken de dikkatli olmakta fayda var.

Çikolatanın sindirim sisteminde yarattığı etki kişiden kişiye değişiklik gösteriyor olsa da, bu besin de kabızlığa yol açabilen besinler arasındadır. Son yapılan çalışmalara göre sık sık kabızlık yaşayan insanların %70'inin yaşamında çikolatanın büyük yeri bulunmaktadır. Eğer tekrar eden kabızlık sorununuz varsa, buna çikolatanın sebep olup olmadığını anlamanın tek bir yolu vardır: Onu bir süre için diyetinizden çıkarmak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

En ufak baş ağrısında çözümü ağrı kesicilerde arayanlardan mısınız?

Başından herhangi bir ameliyat geçmiş insanlar bilir: Ağrı kesiciler kabızlığa sebep olabilmektedir. Bunun sebebi, çoğu ağrı kesicinin mideye girdiğinde, ağrıyla beraber kişinin sindirim sistemini de baskılamasıdır. Uzmanlar, böyle bir durumla karşılaşmamak için ağrı kesicilerin 30 günden fazla kullanılmamasını önermektedir.

Belki de hormonlarınız yolundan şaşmıştır...

Başından bir hamilelik geçmiş tüm kadınlar, değişen hormon seviyelerinin sindirim sistemi üzerindeki etkilerinin farkına varmıştır. Böyle durumlarda yüksek östrojen ya da düşük testosteron seviyesi kabızlığa sebep olabilmektedir. Ayrıca yaşımız ilerledikçe de hormon seviyelerimiz değişmektedir ve bunun sebep olduğu kabızlığın tedavisi için çeşitli terapilere ve yaşam stilinde değişikliklere başvurulması gerekmektedir.

Peki ne gibi durumlarda dikkatli olmalıyız?

tinypic.com

Kabızlık kimi zaman hastalığın kendisi, kimi zaman ise altta yatan başka bir hastalığın semptomu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklardan özellikle genç insanlarda en sık rastlananı tiroid yetmezliğidir. Çünkü tiroid, tüm metabolizmamızı kontrol etmektedir ve onda meydana gelen herhangi bir bozukluk, sindirim sistemimizin yavaş çalışmasına sebep olmaktadır. Bunun dışında kabızlık, diyabet, MS, bağırsak iltihabı, çölyak hastalığı, otoimmün hastalıklar ve bazı kanser tiplerine işaret edebilmektedir. Bu sebeple geçmeyen ya da sık tekrar eden kabızlık durumunda bir doktora danışmak son derece önemlidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
11
9
8
7
6
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

çoğu zaman kabızlık=bağsur esas ona dikkat edin

Pasif Kullanıcı

La çok zor ya içerde millet napıyorsun 15 dk diye kafa sikiyorlar bilseler g.tümüzle savaş verdiğimizi susacaklar ama nerddeee adam giriyor işeme süresinde s... Devamını Gör

sevalinyus

artık her depresyona girdiğinde insanlar kabız olmaktan korkacak her kabız olan da depresyonda olduğunu sanacak - ay kabızım :( - neden ki yediğin birşey mi ... Devamını Gör