İnsan Kötülüğe ve Şiddete Gerçekten Meyilli midir?
İnsan Kötülüğe ve Şiddete Gerçekten Meyilli midir?
Haberlerde, kitaplarda, film ve dizilerde sürekli karşımıza çıkan şiddet ve failleri için felsefe, psikoloji, din ve bilim senelerdir bir sorgulama içinde. İnsanın özünde iyi ve barışçıl olduğuna inananlar da var, özünde bir canavar yattığına ve içlerinde zaten var olduğunu düşündükleri şiddete meylettiklerine inananlar da...
Örneğin Dr. Jekyll ve Bay Hyde'ın ya da Joker'in derinlerde bir yerlerde şiddet yeşerten kötülük tohumları mı ekili? Yoksa bu toplumun ve zamanın doğurduğu bir sonuç mu? Detaylar için içeriğimize geçelim... 🧐
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İlk insan uygarlıkları 3 bin ila 4 bin yıl önce ortaya çıktı; o zamandan beri, bir tür olarak insanlar yaklaşık 268 yıldır barış içinde, şiddet olmadan yaşıyor demek isterdik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Cevabın basit olmadığı ortaya çıktı.
Columbia'daki Missouri Üniversitesi'nde bilişsel bilim insanı ve evrimsel psikolog olan David C. Geary'e göre:
Guelph Üniversitesi'nden bir evrim psikoloğu olan Pat Barclay, kayıtlı tarihten önce saldırganlığın kanıtları olarak:
Örneğin, göçebe halklar, bireyler arasında uygulanan ölümcül insan şiddetinin daha düşük seviyelerine sahip olma eğilimindeydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Barclay:
Geary, şiddetin şiddeti doğurma eğiliminde olmasının, çatışmaların yaygın olduğu kültürlerin nesilden nesile bu şiddeti aktarma olasılığının daha yüksek olduğunu vurguluyor.
Hem Barclay hem de Evans'a göre, şiddeti uygulayan kişi kurbanlarından uzaksa şiddet eylemleri gerçekleştirmek çok daha kolay olabilir.
Mesafe kavramı yalnızca fiziksel mesafeyle de sınırlı değil.
Harvard Üniversitesi Evrimsel Biyoloji Bölümü araştırma profesörü Richard Wrangham'ın öne sürdüğüne göre, insan evriminde ayrıca proaktif ve reaktif olmak üzere 'iki tür' agresyon olabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak iyi haber: şiddet eğilimi insan karakterinde kökleşmiş bir insan özelliği gibi görünse de, Barclay, içimizde iyilik olduğuna emin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın