Görüş Bildir
Haberler
İnsan Deneylerine Çok Yakında Başlanacak: Leicester Üniversitesi Demansın Aşısını Bulduğunu Duyurdu

İnsan Deneylerine Çok Yakında Başlanacak: Leicester Üniversitesi Demansın Aşısını Bulduğunu Duyurdu

İngiltere’de yer alan Leicester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, demans (bunama) hastalığının ilerlemesini durdurabilecek, hatta hastalığı önleyebilecek bir tedavi geliştirdiklerini duyurdu. Doz başına 15 sterline (yaklaşık 200 lira) mal olan aşının, beyinde hafıza kaybına bağlı zararlı protein birikintilerinin oluşmasını önleyerek çalıştığı açıklandı. Farelerde gerçekleştiren denemelerde demansın etkilerinin tersine döndüğünü bildiren uzmanlar, insanlardaki denemelerin çok yakında başlayacağını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; dünyada 55 milyonu aşkın demans (bunama) hastası bulunuyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 78 milyona çıkması bekleniyor. İnsanların yaşam kalitesini önemli derecede düşüren bu hastalıkta erken teşhis büyük bir önem taşıyor.

Antikor tedavinin temelini oluşturuyor

Antikor tedavinin temelini oluşturuyor

Bilim insanları demans hastalığının, amiloid beta adı ve doğal olarak oluşan proteinlerin beyinde plaklar oluşturmasıyla meydana geldiğini açıkladı. Araştırmacılar, kısaltılmış toksik amiloid beta formuna bağlanan ve moleküllerin plaklar oluşturmak üzere bir araya gelmesini önleyen TAP01-04 adlı bir antikor tanımladı.

Bu antikor, umut verici yeni tedavinin temelini oluşturuyor. Alzheimer hastalığı olan fareler üzerinde yapılan denemeler, antikorun, daha az plak oluştuğu için beyin hücrelerinin işlevini geri kazanmaya yardımcı olduğunu ve hafızayı iyileştirdiğini buldu.

İlk etapta önlenebilir

İlk etapta önlenebilir

Bununla birlikte çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, vücudu TAP01-04 antikorları üretmesi için tetikleyen ve yıl gibi kısa bir sürede demans riski yüksek insanlara sunulabilecek bir aşı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Ekip, farelerde yapılan çalışmalarının, yalnızca oluşmuş plakları tedavi etmek yerine, Alzheimer'ın ilk etapta önlenebileceğini gösterdiğini söyledi.

'Devrim niteliğinde olabilir'

'Devrim niteliğinde olabilir'

Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Mark Carr, 'Çalışma hala erken bir aşamada olsa da, bu sonuçlar insan klinik deneylerinde tekrarlanırsa, devrim niteliğinde olabilir. Bulgular, demansını yalnızca semptomlar tespit edildiğinde tedavi edilebileceğini değil, aynı zamanda semptomlar ortaya çıkmadan önce de önlenebileceğini gösteriyor.

Diğer taraftan, Almanya'daki Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi'nden yardımcı yazar Profesör Thomas Bayer, 'Klinik deneylerde, beyindeki amiloid plakları çözen potansiyel tedavilerin hiçbiri demans semptomlarını azaltma açısından çok fazla başarı göstermedi.

Sonuçlar yayımlandı

Sonuçlar yayımlandı

'Bazılarında olumsuz yan etkiler bile yaşandı. Bu yüzden farklı bir yaklaşıma karar verdik. Farelerde, çözünür amiloid betanın budanmış biçimlerini nötralize edecek, ancak ne proteinin normal biçimlerine ne de plaklara bağlanmayacak bir antikor belirledik” diyerek çalışmanın önemine vurgu yaptı.

Öte yandan çalışmanın, tıbbi araştırma yardım kuruluşu LifeArc ile ortaklaşa yürütüldüğü bildirildi. Araştırmanın tüm sonuçları Molecular Psychiatry dergisinde yayımlandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
73
13
3
3
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SEMİR DÖNDER

Çok güzel bir haber. Umarım tüm hastalar iyi olur.

şevkle şevk

Muhteşem bir haber ya. Seviyorum bu insanları gerçekten anlamlı şeylerle uğraşıyorlar. Beğenmediğimiz ingilizler 300 yıldır böyleler. Neredeyse her çağ atlat... Devamını Gör

Mr Logical

Bazen böyle gelişmeleri görüp bilim kurguların gerçeğe evrileceğinden korkuyorum...