onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İnsan Beynini Kontrol Edebilir mi? Kedilerden İnsanlara Bulaşan Toxoplasma Gondii Paraziti ile Tanışın

İnsan Beynini Kontrol Edebilir mi? Kedilerden İnsanlara Bulaşan Toxoplasma Gondii Paraziti ile Tanışın

Ulaş
12.10.2020 - 14:34

Toxoplasma gondii isimli tek hücreli bir parazit, fareleri kedilerin karşısına çıkacak cesur bir canlıya dönüştürebiliyor. Uzmanlar kedilere geçen parazitin insanları da risk almaya teşvik edebileceğini söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Toxoplasma gondii isimli tek hücreli bir parazit, normalde riskten kaçınan bir fareyi cesur bir kemirgene dönüştürüyor ve kedilere av olmasını sağlıyor. Parazit, beyin manipülasyonu denen bu yöntemle kedilerin bağırsaklarına yerleşip, buradaki uygun koşullarda üreme imkanı buluyor. Hatta bu fareleri yiyen kediler, paraziti insanlara da bulaştırabiliyor.

Peki insanlar da tıpkı fareler gibi parazitin kontrolüne mi giriyor?

Peki insanlar da tıpkı fareler gibi parazitin kontrolüne mi giriyor?

Sorunun cevabı biraz karmaşık. Araştırmalara göre paraziti taşıyan kişilerin bazı risklere girme olasılığı diğerlerinden daha fazla. Ancak bunun nasıl mümkün olduğu henüz belli değil.

İnsanların Toxoplasma gondii’ye karşı bağışıklığı bulunmuyor. Aslında dünya nüfusunun en az üçte birinin bu parazitin neden olduğu toksoplazmoz enfeksiyonuna yakalandığı düşünülüyor. İnsanlar evcil kedilerinin kumunu temizlediklerinde veya sadece az pişmiş etle yeterince yıkanmamış sebzeleri tüketerek bu paraziti kapabiliyor.

Parazite karşı antikor geliştirenlerin trafik kazası yaşama ihtimali daha yüksek.

Parazite karşı antikor geliştirenlerin trafik kazası yaşama ihtimali daha yüksek.

Parazitin iş dünyasında alınan kararları nasıl etkilediğini inceleyen strateji ve girişimcilik profesörü Markus Fitza, “Enfekte olduğunuz anda grip benzeri hafif semptomlarınız olabilir ama çoğumuz farkına varmayız” diyor. Live Science’a konuşan Fitza, sözlerini şöyle sürdürüyor:'İnsan beyninin esasları, büyük şemada fareninkine epey benzer.'

Kısacası tıpkı enfekte olmuş bir farenin daha maceracı olması gibi, enfekte olmuş bir insanın da risk almaya daha yatkın olduğu düşünülüyor. Örneğin Türkiye’de 370 kişinin, Çekya’da da 600 kişinin incelendiği iki çalışma, Toxoplasma gondii’ye karşı antikor geliştirdiği tespit edilen insanların araba kazası geçirme ihtimalinin arttığını gösteriyor.

Parazitin insanların davranışlarını nasıl etkilediğine dair yeterli veri bulunmasa da iki çalışmaya imza atan bilim insanları, parazitin beyinde bıraktığı kistlerin rol oynayabileceğini söylüyor. Çünkü bu kistlerin, beyinde dopamin üretimini arttırdığı ve dopaminin de insanların ödül ve risk değerlendirmelerini etkilediği biliniyor.

Toksoplazmoz bunun yanında, öfke problemleriyle de bağlantılı.

Toksoplazmoz bunun yanında, öfke problemleriyle de bağlantılı.

Chicago Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre IED (Aralıklı Öfke Patlaması) diye bilinen psikiyatrik bozukluktan mustarip kişilerde, toksoplazmoz tanısı olasılığı iki kat daha fazla.

Öte yandan Fitza’nın kendi çalışması, parazitin etkilediği risk eğiliminin iş dünyasında olumlu sonuçlanabileceğini de ortaya koyuyor. Fitza'ya göre, paraziti taşıyan girişimciler, taşımayanlara kıyasla, yılda ortalama 6 bin dolar fazla kazanma eğilimi gösteriyor.

Fitza ve meslektaşlarının gerçekleştirdiği çalışmanın teorisine göre, Toxoplasma gondii'nin insanların beyinlerini manipule ederek, kendi şirketlerini kurmaktan ve bunun için mevcut işlerini bırakmaktan daha az korkmalarını sağlıyor.

Ancak Toxoplasma gondii'nin insan zihnini kontrol edebileceği bir yol en azından şimdilik bulunmadı. Yani Toksoplazmozdan mustarip kişiler, parazitin emirlerini uygulayan “zombiler” olarak düşünülmemeli.

Ayrıca farelerin aksine insan davranışlarını daha riskli hale gelmesi parazite fayda sağlamıyor. Yine de insanlarda bazı davranış değişikliklerine yol açtığı düşünülürse, kedi kumlarına, ve çiğ etlere ve kirli sebzelere karşı dikkatli olmakta fayda var.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
76
72
33
22
16
13
11
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

İçeriği okuyorum yorumlara bakıyorum bilimsel çalışmalarda denek olarak kullanılabilecek sosyal deney yapılabilecek ne kadar çok insan var. Bir parazitin hay... Devamını Gör

Kzlt

:) Çatıya çıkıp sızmadan önce beni ara Gökdeniz.

Burçak222

Ya editör salak mısın acaba? Bu nasıl içerik? Zaten bi ton hayvan düşmanı var araştırmadan etmeden atlarlar hemen. Yediğin sebzeyi meyveyi iyi yıkamazsan ked... Devamını Gör

lilithtrinity

heh hayvan düşmanları üşüşür hemen şimdi. sanki çok gerekliymiş gibi