onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İlaç Sektöründe Sıkıntı Artıyor: 2. Kez Zam Talebi Geldi

İlaç Sektöründe Sıkıntı Artıyor: 2. Kez Zam Talebi Geldi

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru ile güncel piyasa kuru arasındaki fark büyüyor. İlaç sektörü üretimde sorun yaşarken, ilaca erişimde de sıkıntılar artıyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, kur değişiminden kaynaklı 2. kez kur güncellemesi talebinde bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türk ilaç sektörü döviz kurları yüzünden zor günlerden geçiyor

Türk ilaç sektörü döviz kurları yüzünden zor günlerden geçiyor

Köklü bir geçmişe sahip olan Türk ilaç sektörü, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemide üretim maliyetlerinin artması ve tedarik sıkıntılarına rağmen ilaca erişimde sorun yaşanmaması için aralıksız çalışmıştı. 

Dünyada enerji fiyatlarındaki artış, tedarik ve lojistikte yaşanan sıkıntılar, ilaç aktif ve yardımcı maddelerinde, ambalaj malzemelerinde ve taşımacılık fiyatlarında inanılmaz artışlara yol açıyor. 

İlaç sektöründe ortalama maliyet artışları, etkin maddelerde yüzde 99, yardımcı maddelerde yüzde 118, enerji maliyetlerinde yüzde 122,6, taşımacılıkta yüzde 228, ambalajda yüzde 103 oranında gerçekleşti. Tüm bu maliyet artışlarına 2022’nin Şubat ayında 6,2925 TL olarak açıklanan ilaç euro kurundaki artış da eklenince işler zora girdi.

"Uzun yıllardır süregelen ilaç kuru sorunu artık sektörümüzün varlığını ve gelişimini tehdit eder noktaya ulaşmıştır"

"Uzun yıllardır süregelen ilaç kuru sorunu artık sektörümüzün varlığını ve gelişimini tehdit eder noktaya ulaşmıştır"

BloombergHT haberine göre, ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan kur 6,2925 olarak şubat ayında belirlenmişti. Bu da güncel euro kurunun yüzde 40'ı olurken, tüm zamanların en düşük seviyesinde. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Savaş Malkoç konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

İlaç kuru maalesef içinde bulunulan yılın değil bir önceki yılın kur ortalamasına göre belirleniyor. Bu, sektörün mevcut cari yılda yaşanacak kur riskine karşı tamamen korumasız kalmasına neden oluyor. Türk ilaç endüstrisi olarak her koşulda önceliğimiz ülkemiz ve halkımızın sağlığı olmuştur. Sorumluluğumuzun bilinciyle, bu zorlu ekonomik koşullar altında dahi ilaç arzının kesintiye uğramadan sürmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Ancak, endüstrimizin büyük kayıplar vermemesi ve toplumun ilerleyen süreçte ilaca erişiminde daha fazla sorun yaşamaması adına bu seneden başlamak üzere ilaç kurunda yıl içinde birden fazla güncelleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Uzun yıllardır süregelen ilaç kuru sorunu artık sektörümüzün varlığını ve gelişimini tehdit eder noktaya ulaşmıştır.

"Sektörün buna dayanacak gücü kalmamıştır"

"Sektörün buna dayanacak gücü kalmamıştır"

Devamında Malkoç şunları söyledi:

Endüstri olarak devletimizin, her türlü ilacı uygun fiyatlarla milletimize sunmak için gösterdiği çabaya çok büyük fedakârlıklarla katkı sağladık. Bu kapsamda, uzun süredir ilaç kurunda mevzuatta belirtilenden daha düşük artış oranlarına razı olduk. Sadece son 5 yıllık dönemde sektörün kurdan kaynaklı fedakârlığı yüzde 68 olarak gerçekleşmiştir. Ancak sektörün artık buna dayanacak gücü kalmamıştır. Uzun yıllardır giderek artan kayıplar karşısında var olmaya çalışan sektörümüz için ilaç kuru değerleme oranının yüzde 70’e geri gelmesinin gerekli olduğu kanaatindeyiz. İlaveten, SGK tarafından uygulanan indirim oran ve baremlerin de bu yıl mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunun hem ülkemizde ilaç arz güvenliği hem de rekabet gücü yüksek yerli ve milli bir ilaç endüstrisine sahip olmak adına çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ÇA

Ülkede yakında hiçbir techizat ürünü kalmayacak. Şimdiden ameliyathanelerde cerrahi alet edavatta sıkıntı var, bir halk ilaç alırken bile hesap yapar mı ? Re... Devamını Gör