Görüş Bildir
Haberler
HMPV Nedir, Belirtileri Nelerdir? HMPV Virüsü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

HMPV Nedir, Belirtileri Nelerdir? HMPV Virüsü Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

'Şu ana kadar duyduğunuz en önemli virüs' olarak tanımlanan HMPV, özellikle bahar ve kış aylarında etkisini gösteriyor. Çoğu insan grip, soğuk algınlığı veya bronşit gibi hastalıklarla karıştırsa da aslında bu hastalık, son zamanlarda ortaya çıkan bir virüsten kaynaklanıyor. HMPV virüsü, her yaştan insanı etkileyebiliyor. Peki HMPV nedir, belirtileri nelerdir?

Kaynak: https://my.clevelandclinic.org/health...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

HMPV Nedir?

HMPV Nedir?

İlk kez 2001 yılında keşfedilen HMPV virüsü, 2023 yılında Amerika'da %36 artış gösterdi. Bugüne kadar gündemimizde bulunmayan bu virüs, özellikle son aylarda ciddi bir şekilde yayılmaya başladı. HMPV, özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve zayıf bağışıklık sistemine sahip kimselerde ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 

Human Metapneumovirus adıyla tanımlanan HMPV, her yaştan insanı etkileyebiliyor. İlk olarak yüksek ateşle ortaya çıkan HMPV daha sonra göğüs ağrısı ve yoğun öksürükle etkisini gösteriyor. Virüse yakalanan kişiler ise bunun bir virüs olduğunu fark etmeden, grip veya soğuk algınlığı olarak düşünebiliyor.

HMPV Belirtileri Nelerdir?

HMPV Belirtileri Nelerdir?

HMP, virüslerin sebep olduğu solunum yolları enfeksiyonlarıyla benzer belirtiler gösterir. Bu yüzden bir kimsenin HMPV olduğunu anlaması zordur. HMPV, zaman içerisinde bronşite veya pnömoniye dönüşebilir.

HMPV belirtilerini ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Yüksek ateş

  • Öksürük

  • Burun tıkanıklığı

  • Burun akıntısı

  • Nefes darlığı

  • Boğaz ağrısı

HMPV Ne Zaman ve Kimlerde Görülür?

HMPV Ne Zaman ve Kimlerde Görülür?

HMPV vakalarının genel olarak Ocak, Şubat ve Mart aylarında artış gösterdiği tespit edilmiştir. Daha sonra Mayıs ve Haziran aylarının gelişi ve havaların ısınmasıyla birlikte vakalarda düşüş gözlemleniyor. Fakat soğuk havaların halen devam ettiği durumlarda, hastalıklarda artış görülüyor.

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz HMPV'nin özellikle Covid-19 pandemisinden sonra insanların bağışıklık sistemininin düşmesi ve maskelerin artık kullanılmamasıyla birlikte arttığı gözlemleniyor. HMPV virüsüne yakalanması muhtemel kişiler ise şu şekilde:

  • 5 yaş altı ve 65 yaş üstündekiler,

  • Bağışıklığı düşük olanlar, 

  • Daha önce başka bir enfeksiyona yakalanmış kişiler (Covid-19),

  • Astım gibi kronik hastalığı olanlar.

HMPV'nin kuluçka süresinin 3 ila 6 gün olduğuna dikkat çekiliyor. İlerleyen süreçlerde ise hastalığın daha kötüye gidebileceğinden ve bağışıklığı düşük olan kimselerin hastanede tedavi altına alınması gerektiğinden bahsediliyor.

HMPV Nasıl Tedavi Edilir?

HMPV Nasıl Tedavi Edilir?

HMPV virüsünü tedavi etmek için şu anda herhangi bir ilaç veya aşı bulunmuyor. İlaç tedavisi yalnızca ortaya çıkan şikayetleri minimuma indirmek için uygulanıyor. Hastaların kendilerine iyi gelebilecek tedavileri uygulaması (bol sıvı tüketmek, dinlenmek, ağrı kesiciler almak, nefes açıcılar kullanmak) ise hastalığın gidişatını olumlu etkileyebiliyor.

HMPV virüsünden korunmak için ise kişinin kendisini koruması ve kişisel hijyen kurallarına uyması tavsiye ediliyor. Ayrıca HMPV özellikle çocuklarda görüldüğü için, ebeveynlerin dikkatli olması tavsiye ediliyor.

HMPV'den korunmak için alabileceğiniz önlemler ise şu şekilde:

  • En az 20 saniye boyunca ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.

  • Kirli ellerinizle yüzünüze, gözünüze, ağzınıza dokunmayın.

  • Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle bir araya gelmekten kaçının. 

Ayrıca;

  • Öksürürken, hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı kapatın.

  • Ortak eşyaların kullanımından kaçının. 

  • Özellikle kendiniz hastayken çocuklarınızı öpmekten kaçının.

Önemli Not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her birey için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurunuz. Olası bir sağlık sorununuzda mutlaka bir hekime danışınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın